Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA KADINA ŞİDDET ELEKTRONİK KELEPÇE İLE ÖNLENİYOR.. KAÇ KİŞİYE TAKILDI?

BURDUR'DA KADINA ŞİDDET ELEKTRONİK KELEPÇE İLE ÖNLENİYOR.. KAÇ KİŞİYE TAKILDI?

BURDUR'DA KADINA ŞİDDET OLAYLARININ AZ OLDUĞU BU VERİLERLE ORTAYA ÇIKTI

Aile içi kadına şiddetin önlenmesi amacıyla 2021 yılının sonunda İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İzleme Merkezi'nde takip edilen vakalarda
Elektronik Kelepçe büyük bir önem taşıyor.

Tekrar eden şiddetin önlenebilmesi, mağdur kadınların tekrar aynı şiddet olayına maruz kalmaması için şiddet uygulayanın mağdura yaklaşmaması yönünde 7*24 kesintisiz olarak takibinin yapılabilmesi amacıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) Elektronik İzleme Merkezi kuruldu.
Bu nedenle elektronik kelepçe takılması yönünde aile mahkemelerince verilen kararlar bu merkezden de takip edilebiliyor.

BURDUR'DA KAÇ KİŞİYE ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILDI?

2020 yılı Şubat ayında Burdur Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nde Aile İçi Kadına Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'nin kurulması ile beraber 2021 yılı 25 Ocak'tan bu yana Elektronik Kelepçe Sistemi uygulanıyor. 2021 ve 2023 yılları arasında devam eden Elektronik Kelepçe uygulaması birçok suçlunun ve suçun önlenmesine neden oldu. Burdur'da 2021 yılında 6, 2022 yılında 8, 2023 yılında ise 1 tane olmak üzere toplam 15 tane elektronik kelepçe takıldı. 

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASININ AMACI NE?

Elektronik kelepçe sisteminin amacı, mesafe belirlemektir. Mağdur ve şüpheli arasında, ikametgahlar arasında, iş yerleri arasında mesafe belirlemek amacıyla takılan Elektronik Kelepçe için Burdur'da belirlenen mesafe ise 500-700 metre arasında. 

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASININ SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Mağdur ve şüpheli için birer cihaz ve şarj aleti veriliyor. Ayrıca şüpheliye verilen elektronik kelepçe Ankara Elektronik Kelepçe İzleme Büro Amirliği tarafından 7/24 izleniyor. Şüphelinin bileğine takılan kelepçenin şarjının bitmesi veyahut şüpheli tarafından kelepçenin çıkarılmasına teşebbüs ya da cihaza zarar vermesi durumuda takip yapılamadığından dolayı işlem başlatılıyor. İhlal, Aile Mahkemesi tarafından değerlendiriliyor.

GÜVENLİ ALAN NASIL OLUŞTURULUYOR?

Mağdur tarafından şüphelinin ulaşamaycağı, bilemeyeceği bir güvenli alan Aile İçi Kadına Şiddetle Mücadele Büro Amirliği tarafından belirleniyor. Mağdur eğer ikametgah adresindeyse ve şüpheli mağdurun çevresindeyse polis ekiplerince güvenli alana geçmesi söyleniyor. Güvenli alan sadece mağdur ve polis ekiplerince biliniyor.

Şüpheli ve mağdur kişi kamuya açık bir alandaysa, Mağdur polis ekipleri tarafından aranıyor. Güvenli alana geçmesi gerektiği söyleniyor. Güvenli alan ise herhangi bir kamu dairesi veya yalnızca şahıs ve polis ekipleri tarafından bilinen bir ikamet adresi oluyor.  

ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASI İHLALİNİN CEZASI NEDİR?

Elektronik Kelepçe uygulamasının şüpheli tarafından ihlal edilmesi durumunda şüpheliye 3 günden 6 aya kadar hapis cezası uygulanıyor. İhlal ettiği süre boyunca şüphelinin cezası uzuyor. 

BURDUR'DA ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASINDA KAÇ TANE İHLAL GERÇEKLEŞTİ?

Burdur'da Elektronik Kelepçe uygulamasında 2023 yılına kadar 5 ihlal gerçekleşti. 

HANGİ SUÇLARDA ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILIR?

Aile içi yaşanan şiddette güvenlik güçlerinin riskli gördüğü olaylarda risk oluşturan şahısa karşı tarafın güvenlik amacıyla elektronik kelepçe takılır. 


MELİSA ADINISEVER-HALE PAK (ÖZEL HABER)