Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA HİÇBİR KADIN GERİDE KALMAYACAK: KAPSAMLI KANSER TARAMASI

BURDUR’DA HİÇBİR KADIN GERİDE KALMAYACAK: KAPSAMLI KANSER TARAMASI

Burdur’da mobil araçlarla kadınlara ulaşıp meme, rahim ağzı ve kolerektal kanser taraması yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ülkemiz ’de de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

Sağlık Bakanlığı başkanlığında 81 ilde olduğu gibi Burdur İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde de yürütülen meme, rahim ağzı ve kolerektal kanser taraması faaliyetleri titizlikle sürdürülmeye devam ediliyor. Kanser taraması faaliyetlerini kırsalda da sürdürmeyi hedefleyen sağlık ekipleri Burdur’da, mobil araçlarla da vatandaşlara ulaşıyor.

“Burdur’da kanser taraması yapılmamış kadın kalmayacak” mottosu ile yola çıkan mobil tarama aracı, Burdur’un tüm köylerine ulaşmayı hedefliyor.

Burdurlu kadınların kanser taramasına ulaşmalarını kolaylaştırmak adına çalışan sağlık ekipleri, bu kapsamda mobil araç ile yılın ilk 9 ayında yaklaş olarak 1560 kadına mamografi, 325 kadına ise smear taraması yaptılar.

Sağlık Bakanlığı başkanlığında yürütülen taramalar kapsamında: 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara ise kolerektal kanser taramasını gerçekleştirilmekte. Vatandaşlar bu taramalara ücretsiz olarak Aile Hekimliklerinden, Sağlıklı Hayat Merkezlerinden ve Toplum Sağlığı Merkezlerinden ulaşabiliyorlar.

BURDUR’DA MOBİL KANSER TARAMA ARACI

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı bünyesinde mobil tarama araçları ile de hizmet verilmeye devam ediyor. Mobil mamografi ve smear araçları Sağlıklı Hayat Merkezleri ile yapılan çalışmalarla vatandaşların yürütülen kanser taramalarına ulaşmasında sıkıntı yaşamamaları hedefleniyor.

Mobil araçlar ile Burdur’un en ücra köşelerine ulaşılarak tarama yapılmamış kadın kalmaması hedefliyor. Tarama faaliyetlerinin yanı sıra, İlçelerde ortak hazırlanan programlar dahilinde eğitim hizmetlerine de devam edildiği öğrenildi.

Hedeflerinin, kanser taramalarının öneminin vatandaşlar tarafından anlaşılması ve taramalara katılımını arttırmak olduğunu belirten sağlık ekipleri, Kartopu etkisiyle yaptıkları eğitim, tarama çalışmalarının tüm vatandaşlara ulaşması için çalışıyor.

Hale Pak