Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA HALK MÜZİĞİ’NİN YAŞAMI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

BURDUR’DA HALK MÜZİĞİ’NİN YAŞAMI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

Burdur Valiliği ile Sümer Ezgü Sanat Akademisi arasında, milli kültürümüz olan halk müziğinin eğitimle yaşamını sürdürerek gelişebilmesine katkı sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

İmza töreni bugün saat 14.00’de Bakibey Konağı’nda gerçekleşti.

İmza Töreninde konuşan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, bugün 23 Nisan haftası dolayısıyla çocuk şenliğinin bir başlangıcını yaptıklarını ifade ederek; ilkokul, ortaokul seviyesindeki bütün çocuklarla birlikte Gazi Atatürk Stadı’nda, 10 ilçe ile birlikte eş zamanlı olarak okuma etkinliği yaptıklarını söyledi. Konuşmasına devam eden Vali Baydar Bilgihan: “Sonucunu da Teke Yöresi müziğiyle Sümer Ezgü hocamızın da değerli katkılarıyla ustamızın katkılarıyla da güzel bir şekilde bağlamış olduk. Bugün de yine aslında benzer tarzda bir çalışma için sizlerle beraberiz. Sümer Ezgü Sanat Akademisi ile birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün bir işbirliği protokolünün imzalanması töreni dolayısıyla bir aradayız. Özellikle çocuklarımıza, gençlerimize hem yörük kültürünü hem yöremizin çalgılarını, enstrümanlarını öğretmek,  anlatmak ve yaşatmak noktasında birlikte hareket ediyoruz. Tabii ki yöresel sanatçılarımızla da biz bunu yapıyoruz. Biliyorsunuz Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Sipsi, Cura kurslarımız var. Çok güzel bir şekilde çocuklarımız bu eğitimleri alıyorlar. Onları da alırken aynı zamanda yöresel sanatçılarımızdan Sabri Özdemir var. Özellikle onların desteklerine de çok teşekkür ediyoruz ve bu vesileyle aslında dünkü şenliğimize inanılmaz yöresel ezgileri hakim yörenin yetiştirmiş olduğu sanatçılarımız yalnızca onlar katıldı. Akşam 8'e kadar geç saatlere kadar bizler onları dinledik.

Hakikaten keyiflendik, keyif duyduk. Doğanın bütün seslerini bizlere yaşattılar. Bütün duyguları yaşattılar.  Onlara çok ayrıca hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum katkılarımdan dolayı. İnanın ki bu değerin bir bedeli olsa bedelsizdir ve hakikaten paha biçilemez. Çok büyük bir emek ortaya koydular. İnşallah artık bu şenlikleri hem turizme açılan bir kapı olma noktasında hem de kültürü yaşatmak noktasında inşallah planlı bir şekilde önümüzdeki süreçte de yaşamak ve yaşatmak ve daha organizasyonları da belki biraz daha kalıcı ve daha büyük çaplı yapmak istiyoruz. Bugün de işte bu anlamda belki geleceğe dair önemli bir imza. İki öğrencimizi bir öğrencimiz ya da 100 öğrencimiz değil; her kim bu enstrümanlarımızı çalabilir ve gelecek nesillere aktarabilirse bizim için paha biçilemez, büyük bir değerdir. O yüzden Sümer Ezgi hocama çok teşekkür ediyorum. İlk günden itibaren bir duyarlılık içerisinde bana her noktada hem desteğini ifade etti hem birlikte çalışmak istediğini de ifade etti. Dolayısıyla bu bizim için ayrıca anlamlı öğrencilerimizi akademimizle organizasyon içerisinde, işbirliği içerisinde hem folklor anlamında, halk oyunları anlamında hem de enstrümanlar noktasında aynı zamanda ezgilerin de aktarımı noktasında ortaklaşa çalışma gayretini beyan etmiş oluyoruz. İnşallah hayırlı uğurlu olur diyorum. Çok teşekkür ediyorum, gönlünüze sağlık.” dedi.

“VALİ HANIM BURDUR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS”

İmza töreni öncesi konuşan Burdurlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü: “Burdur’da doğup büyüyen bir kardeşiniz olarak,  45. yılındayım meslek yaşamında.  Yıllardır icra yapıyorum, konser veriyorum, televizyon programlarında yer alıyorum ancak Antalya'da Sanat Akademisi açtıktan sonra eğitimin problemlerini de tanımak durumunda kaldım. Bu konuyla ilgili Sayın Valimizle yaptığım sohbetlerde gördüm ki; Vali hanım Burdur için büyük bir şans. Kültürel anlamda yani toprağın gerçek sahiplerinin kültürünün ne anlama geldiğini çok iyi gördüğünü fark ettim ve birlikte çalışma arzum oldu. Şimdi geçen sene bizim eğitimimizde temel müzik eğitimimizde blok flüt, mandolin ve melodika hepsini aldık ancak yaşamımıza hiç yansımadı bu enstrümanlar. çünkü ruhumuza dokunmadı yani gelişkin enstrümanlar olmasına rağmen bizim halkımızın müzik zevkine uygun değildi. Delik sistemi ve perde sistem uygun değildi; onun için yaşamadı. Hep verdiğim bir örnek var; tarhana çorbasının içine hardal sıkmaya benzedi. Halkımız bu lezzeti beğenmedi.

Peki, 100 yıllık bir cumhuriyette biz kendi enstrümanlarımızı öğretmek durumunda olduğumuzu düşündüğümüz mesela Azerbaycan öyledir. Azerbaycan'da zurna konçertosu vardır, kemençesini büyük orkestraların içine sokarlar. Bizim de temel eğitimimizde cura, kabak kemane ve dilli kaval özetle öneriyorum. Blok flüt yerine dilli kaval bizim halk sazımız. Ve halk oyunlarımız;  bunların temel eğitim sistemimize girmesi gerektiğini düşünerek Milli Eğitim sisteminde söylenen o modül denen yani ders programlarını yazdık. Daha sonra Burdur'daki sanayi odamızla görüşerek; onların sponsor olmalarını istedik ve destek verdiler. 20 tane kabak kemane, 20 tane cura, 20 tane de dilli kaval hediye edildi, Halk Eğitim Merkezine.  Ve bu enstrümanlar Halk Eğitim Merkezi’nin envanterinde ve dersler başladı. Şimdi ben mutluyum artık ürünler vermeye başladı. Ama curayı, sipsiyi yaşatabiliriz zaten buranın sazı, kabak kemaneyi yaşatabiliriz ama dillik kavalı da özellikle ben altını çizmek istiyorum. çünkü blok flüt yerine madem ki müzik öğretmenlerimiz genel olarak blok flüt çalabiliyorlar. Onun yerine dilli kavalı öneriyorum, bizim halk sazımızı öneriyorum; dilli kaval çalabilirler. Dolayısıyla biz tabii ki Burdur'a hizmet için, donanımız ölçüsünde, öğrendiğimiz bilgiler ölçüsünde düşüncelerimizi paylaşmak, önermek isteriz.

Stadyumda da söyledim. Atamızın iki tane bıraktığı altın top var: Bir tanesi bilim ki çok yakıştı yani okumayla ilgili çocuklar bir etkinlik yaptılar 23 Nisan için; ikincisi de sanat. Yani bilim ve sanat bu toplumu,  bu ülkeyi ileri götürdü. Bilim, yaşam kalitesini artırırken; sanatta, insan yetiştiriyor. Kültür ve sanat ruhumuzu zenginleştiriyor. O açıdan böyle bir protokolün bizim için bir onur, arzumuzun yaptığımız çağrımızın karşılık bulması. Bu çok önemlidir; fark etmek ve fark edilmek.  Bunun için size (Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan) teşekkür ediyorum, her zaman yanınızdayız.” ifadelerine yer verdi.

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından Burdur Valiliği ve Sümer Ezgü Sanat Akademisi arasında halk müziğinin eğitimle yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci ve Burdurlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü tarafından imzalandı.

Ardından Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından Teke Yöresine ait türkü dinletisi gerçekleşti.

H.Nesibe Solak