BURDUR'DA GIDA FİYATLARI MART'TA YÜKSELDİ

Burdur Ticaret Borsası’nın hazırladığı Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, 2025 Mart ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre %3,38 oranında artış gerçekleşti. 2025’in ilk çeyreğinde ise artış %13,79 oranında istatistiklere yansıdı.
Burdur Ticaret Borsası’nın hazırladığı Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi oranlarının Mart ayı sonuçları açıklandı. 8 başlıkta, 106 farklı gıda kaleminde, yerel ve zincir işletmelerden alınan 422 farklı markalı ürünün fiyat değişimiyle elde edilen verilere göre, Mart ayında artış %3,38 oranında gerçekleşti. Mart ayının zam şampiyonu bir önceki aya göre ortalama %100 artışla limon olurken, market ve kasap tezgahlarında kırmızı etin %13,3 arttığı görüldü. Yılın ilk çeyreğinde ise artış %13,79 olarak kaydedildi.
Sütün ateşi düştü, Ette artış sürüyor
Burdur Ticaret Borsası tarafından Unlu Mamüller, Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Meyve ve Sebze, Su Ürünleri, Bakliyat ve Yağ, Kuruyemiş, Ambalajlı Gıda Ürünleri başlıklarında 106 farklı gıda kaleminde 422 farklı markalı ürünün fiyatları araştırıldı. Ocak ayında %4,59 oranında artış gösteren Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayında %5,05, Mart ayında ise %3,38 oranında istatistiklere yansıdı.
Araştırmada Mart ayında en çok artış %5,42 oranıyla Et ve Et ürünlerinde yaşanırken, ambalajlı gıda ürünlerinde ise istatistiklere %3,67’lik bir artış yansıdı. Kuruyemişte artış %2,68, bakliyat ve yağda %2,27, su ürünlerinde %2,08, Süt ve Süt Ürünlerinde %0,35, unlu mamüllerde ise %0,15 olarak kaydedildi. Meyve ve sebzede ise %0,13’lük düşüş yaşandı.
Şubat’ta et ve et ürünlerinde %7,10, süt ve süt ürünleri ise %6,70 oranında artış kaydedilmişti.
Zam şampiyonu limona bakanlıktan müdahale
Meyve ve sebzede %0,13 oranında düşüş tespit edilirken limonda artış dikkat çekti. Tezgahlarda Şubat ayında 25-35 TL arasında satılan limon, Mart ayında 50-65 TL aralığında yer aldı. Ticaret Bakanlığı ise artışın ardından Limon ihracatını 8 Nisan 2025 tarihi itibariyle durdurdu.
Şubat ayının zam şampiyonu olarak ortalama 100 TL’ye satılan patlıcan ise, Mart ayında yeniden Ocak ayı fiyatlarına dönerek 65 TL ortalamasında tezgahlara yerleşti.
Kırmızı Ette 3 aylık artış %24,27
Et ve et ürünlerinde artış 2025’in ilk çeyreğinde %12,85 olarak kaydedilirken, Kırmızı Ette artış %24,27 olarak istatistiklere yansıdı. Ocak ayında ortalama 490 TL’ye satılan Dana Kıyma, Mart ayında 580-670 TL ortalamasıyla satılmakta; Yine Ocak ayında ortalama 530 TL’ye satılan Dana Kuşbaşı ise 700 TL’nin üzerinde satışa sunulmakta.
Başkan Gündüzalp fiyatları değerlendirdi
Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi Mart ayı verilerini değerlendiren Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, “Ocak ayında %4,59 oranında kaydedilen veriler, Şubat ayında %5,05, Mart ayında ise %3,38 olarak istatistiklerimize yansımıştır. 3 Aylık artışın ise %13,79 oranında gerçekleştiğini görüyoruz. Ramazan ayı öncesi Şubat ayında dikkat çeken bir artış yaşanırken, Mart ayı boyunca gıda ürünlerinde fiyatların küçük değişikliklerle tezgahlara ve raflara yansıdığı tespit edildi. Geçen 3 aylık sürede sebze ve meyvede, ürün bazında dönemsel artışlar görülse de genel olarak benzer seyirde satışlarına devam ediliyor. Unlu mamüller ve su ürünleri de aynı şekilde. Et ve et ürünlerinin 3 ayda %24,27 oranında, ambalajlı ürünlerin ise %20,50 oranında arttığını görüyoruz. Süt ve süt ürünlerinde ise Şubat ayında dikkat çeken bir artış görülse de mart ayında artış hızı yeniden düştü. Yılın ilk çeyreğinde ise artışı %9,19 oranında.” dedi.
Hayvansal ürünlerde artışın Mayıs-Haziran ayına kadar devam edeceği görüşünü yineleyen Başkan Gündüzalp, “Kurban Bayramı’na kadar artacağını düşündüğümüz et ve et ürünlerindeki fiyatlar, yaz aylarında biraz daha yatay seviyede ilerleyecektir. Süt ve süt ürünlerinde de fiyatlar, benzer dönemlerde yatay seviyeye geçecektir.” sözleriyle, tespitlerini paylaştı.
Limona Ticaret Bakanlığının yaptığı müdahalenin de ayrıntılarını da aktaran BTB Başkanı Gündüzalp, “Bazı ürünlerde yaşanan dönemsel artışı Şubat ayında patlıcanda yaşarken, Mart ayında ise limonda gördük. Fiyatların ortalama %100 arttığına şahitlik ettik. Yaşanan soğuk hava ve don vakaları karşısında, arz talep dengesinin korunması ve arz güvenliğinin sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımızla koordineli olarak limon ihracatını 8 Nisan 2025 itibariyle durdurma kararı aldı. Piyasada limon fiyatlarının yeniden düşmesi, havaların ısınması ve don tehlikesinin kalkmasının ardından ihracatın yeniden açılacağını düşünmekteyiz.” dedi.
BTB BÜLTEN