Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA GIDA DEPOSU KAVUN VE KARPUZ KİLOSU 5 LİRAYA DÜŞTÜ

BURDUR’DA GIDA DEPOSU KAVUN VE KARPUZ KİLOSU 5 LİRAYA DÜŞTÜ

GIDA DEPOSU KAVUN ve KARPUZ 5 LİRAYA GERİLEDİ

Burdur’da her hafta Cuma günleri Ulu Camii etrafına kurulan semt pazarında gıda deposu kavun ve karpuzun kilosu 5 liraya geriledi. Komşu ilimiz Denizli Acıpayam’dan ilimize getirilen kavun ve karpuzun 5 liradan satılması büyük rağbete neden oldu. Manav tezgahında kilosu 5 liradan satılan kavun ve karpuzlar kısa sürede satılması gözlerden kaçmadı.  Sudan ucuza satılan kavun ve karpuzların gıda deposu olduğunu biliyor muydunuz?

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Acıbadem Hayat internet sitesinde yer alan bilgilere göre kavun Güçlü bir potasyum kaynağı olan kavun, özellikle yaz aylarında sıkça tüketilmektedir. Kavunun Faydaları ise şu şekildedir.

Su Kaybını önlemeye yardımcıdır, kalp sağlığını destekler, cildinizi onarabilir, saçlarını canlı tutar.

 Gözleri savunur, bağırsaklara iyi gelir.  Kemikleri güçlendirebilir, ciğerlerinizi tazeler.

 Kavun sakinleştirir ancak diyabeti olanlar için porsiyon kontrolü şart.

 Yaz aylarında genellikle karpuzdan sonra en çok tercih edilen meyvelerden biri olan kavun, yüksek potasyum içeriğiyle dikkat çeker. Kavundaki vitaminler de bu bol sulu meyvenin tercih edilme nedenlerinden biri olabilir. A ve C vitaminleri yönünden zengin olan kavun, özellikle yaz aylarında ferahlatırken sağlığa pek çok fayda sağlar.

SU KAYBINI ÖNLEMEYE YARDIMCIDIR

Bir fincan kavun yaklaşık olarak 155 gram su barındırır. Bu su, kavunun ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı kadardır. Tükettiğiniz suyun yanı sıra yediğiniz meyveler ve sebzelerdeki su da vücutta su ve elektrolit dengesinin sağlanması için yardımcı olur. Özellikle yazın terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için kavun iyi bir ara öğün olabilir. Egzersiz sonrası için de sağlıklı bir atıştırmalıktır.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER

Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği tansiyonun dengelenmesinde faydalı olabilir. Potasyum, kan damarlarını gevşeterek kan akışını düzenlemeye yardım eder. B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavunun, vücuttaki inflamasyona işaret eden homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir. Yeterli folat tüketimi, felç riskini düşürmeye de yardımcıdır. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının doktor kontrolünde kavun tüketmesi önerilir.

CİLDİNİZİ ONARABİLİR

Kavun yemenin faydalarını cildinizde de hissedebilirsiniz. C vitamini içeriği, kavunu cilt dokusunun onarımı için gerekli olan kolajen oluşumunu destekler. Kolajen ayrıca güneşin zararlı ışınları UV’ye karşı cildinizi korumaya yardımcı olur. Vücudunuz tarafından üretilmeyen, sadece meyve ve sebzelerle alınabilecek olan C vitamini, gündelik C vitamini ihtiyacını ciddi oranda karşılar. C vitamini ayrıca sağlık için son derece önemli olan antioksidanlar açısından da güçlüdür.

CANLI SAÇLAR İÇİN KAVUN YİYİN

A vitamini, saç sağlığı için önemli bir rol oynar. A vitamini, saçların sağlıklı olmasına yardımcı olan yağ bezlerini sebum üretmesi için uyarır. Daha canlı ve parlak saçlar için kavunu beslenmenize ilave edebilirsiniz.

GÖZLERİ SAVUNUR

Yaşlanma ve güneş ışığına maruziyet, gözlerde katarakt ve yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yol açabilir. Zamanla ciddi görme sorunları yaratan bu hastalıklara karşı kavun, beta-karoten lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar görmeyi korur ve çevresel hasarlara karşı etkileri azaltır.

BAĞIRSAKLARA İYİ GELİR

“Kavun neye iyi gelir?” sorusunun cevaplarından biri de bağırsaklardır. Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır. Güçlü antioksidan olan C vitamininin yanı sıra bağırsak sağlığı için faydalı olan fitokimyasallar (A vitamini ve beta-karoten) içerir. Güçlü bir bağırsak sağlığı, güçlü bir bağışıklık ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsaklarla dost bakteriler, vücudun da sağlıklı olmasına yardımcı olur.  C vitamini vücudun virüs, bakteri gibi çeşitli tehlikelerden korunması için önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesi için uyarıcıdır.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİREBİLİR

Dişler de dahil kemikleriniz için kalsiyum önemli bir mineraldir. Kavun kalsiyum zengini bir meyvedir. Anti-inflamatuvar olan bu meyve, artrit gibi iltihaplı hastalıklar ve osteoporoz gibi hastalıklar için başa çıkmada kemikleri güçlendirir.

CİĞERLERİNİZİ TAZELER

Düzenli A vitamini tüketmek, vücudunuzu yeniler. Vücudunuzda zamanla sigara, zararlı maddeler gibi nedenlerle A vitamini azalır. Bu da ciğerlerinizi zayıflatmada bir etkendir. Ciğerlerinizi daima genç tutmak nefes almanızı da iyileştirir. Kavundaki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için yardımcı bir besin olabilir.

KAVUN SAKİNLEŞTİRİR

Kavunun yine potasyum içeriği, vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Stres giderici bir besin olarak nitelendirilen kavun, odaklamayı kolaylaştırır. Potasyum, kalp atışını normalleştirerek beyne oksijen gidişini kolaylaştırır. Bu da sakinleşmenizi ve odaklanmanızı sağlar.

DİYABETİ OLANLAR İÇİN PORSİYON KONTROLÜ ŞART

Diyabet hastalarının kavun tüketirken dikkatli olmasında fayda var. Glisemik indeksi yüksek olan kavunun şeker oranı da yüksektir. Bu yüzden porsiyona dikkat etmek gerekir. Kavun genel olarak tek başına alerjik bir meyve değildir. Çapraz bulaşma nedeniyle polen, vb sebeplerle daha basit alerjilere sebep olabilir. Ancak diyabet hastaları mutlaka kavun tüketimi için doktora danışmalıdır.

KAVUN SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!

Mükemmel kavun seçmek istiyorsanız birkaç noktaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle herhangi bir yerinde bere olmayan, sert bir kavun seçin. Bütün kavunlar aslında boyutlarına göre ağırdır ve böyle olmalıdır. Bu hoş kokulu, sulu bir kavun alacağınız anlamına gelir. Ballı kavunun bir çeşidi olan Santa Claus, olgunlaştıkça sarıya döner. Yani ne kadar sarı olursa lezzeti o kadar iyi olur. Kavunu aldıktan sonra tüketileceği zaman suyla yıkayın ve ardından kesin. Ağzı sıkı kapalı bir kabın içinde buzdolabında 4 gün kadar saklayabilirsiniz.

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

Acıbadem Hayat internet sitesinde yer alan bilgilere göre  karpuz, Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

1. Kabızlığa iyi gelir

 2. Tansiyonu düzenler

 3. Canlı bir cilt için…

 4. Domates gibi likopen zengini

 5. Karpuz çekirdeğinin faydaları

 6. Kaliteli uykuya katkıda bulunur

 7. Spordan sonra karpuz suyu için

KARPUZUN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli. Yaz aylarının gelmesiyle tüm kış boyunca özlemini çektiğimiz pek çok sebze ve meyve soflardaki yerlerini alır. Bunlardan biri ve hatta en lezzetlisi de karpuzdur. Soğuk yenmesi halinde yaz sıcaklarını serinleten karpuzun sağlığımıza da pek çok faydası var. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Ayrıca A, B1, B5, B6, C vitaminleri, potasyum açısından zengin olan bu meyve yağ, kolesterol ve sodyum içermez.

KARPUZUN ŞEKER ORANI

2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmaları gerekir.

1. KABIZLIĞA İYİ GELİR

Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz bu sayede vücudunuzun su dengesini korurken tok hissetmenize de yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lif oranı ile çok fazla kalori almadan tok kalmanızı sağlamış olur.

2. TANSİYONU DÜZENLER

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkili. Karpuz içeriğinde vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin bulunur. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

3. CANLI BİR CİLT İÇİN

Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarır.

4. DOMATES GİBİ LİKOPEN ZENGİNİ

Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engeller. Yapılan bilimsel çalışmalar, karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.

5. KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketmek yeterli. Çekirdeği çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmez. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir. Ayrıca hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendirir. Ayrıca yağ emilimine yardımcı olur, kronik inflamasyonu azaltır.

6. KALİTELİ UYKUYA KATKIDA BULUNUR

Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı olur. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltır.

7. SPORDAN SONRA KARPUZ SUYU İÇİN

Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendirir, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

BÖBREK HASTALARI DİKKAT!

Su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan karpuzun diüretik özelliği bulunur; yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında iyi gibi bir besindir. Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.

 

Halil İbrahim Kara – Mine Kaya