Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA GERÇEĞİNİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI

BURDUR’DA GERÇEĞİNİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI

Burdur Valiliği, Burdur’da olası bir afet durumunda müdahale hazırlığını test etmek amacıyla gerçeğini aratmayan bir deprem tatbikatı düzenledi.

Eski devlet hastanesinde gerçekleştirilen tatbikata, AFAD, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Karayolları, UMKE, Elektrik arıza ve Torosgaz arıza ekipleri katıldı.

 

Tatbikat senaryo gereği şu şekilde ilerledi, 7 Kasım 2024 Perşembe günü saat 14.00’te merkez üssü Yeni Mahalle olan, büyüklüğü 5.7 olan bir deprem senaryosu ile başlatıldı. Depremin ardından Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan’ın talimatıyla İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde toplandı. 23 Afet Çalışma Grubu, Burdur Afet Müdahale Planı (TAMP-Burdur) kapsamında, önceden belirlenmiş konuşlanma alanlarına yönlendirilerek faaliyetlerine başladı.

 

Tatbikat senaryosuna göre, 10. dakikada 112 Acil Çağrı Merkezi’nden Yeni Mahalle’deki bir konutun tamamen yıkıldığı, enkaz altında 5 kişinin kaldığı ihbarı alındı. Olay yerine hızlıca ulaşan emniyet ekipleri, enkaz alanının güvenliğini sağladı. AFAD, itfaiye ve UMKE ekipleri, enkazdan yaralıları çıkararak, ilk müdahale ve tahliye işlemlerini gerçekleştirdi. Yaralılar, ambulans ekiplerine teslim edilerek Burdur Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Aynı zamanda defin ve kimliklendirme ekipleri de yaşamını yitiren iki kişinin cenazelerini morga teslim etti.

Yangın ve Elektrik Arızası Senaryoları

Tatbikatın 15. dakikasında, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Yeni Mahalle’de kısa devre yapan elektrik hattı nedeniyle yangın çıktığı, yangının iki eve sıçradığı ihbarı geldi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ve elektrik arıza ekipleri yangına müdahale etti, elektrik arıza ekibi ise güvenlik tedbirleri alarak olay yerinden ayrıldı.

17. dakikada ise, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada kimyasal depo alanında meydana gelen göçük ve kimyasal sızıntı ihbarı alındı. AFAD KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer) ekibi, yaralı işçiye müdahale ederek dekontaminasyon işlemi yaptı ve ambulans ekiplerine teslim etti. Yaralı işçi hastaneye sevk edilerek tedavi altına alındı.

 

Hayvanlar İçin Müdahale ve Barınma Çalışmaları

Tatbikatın 18. dakikasında, Dere Mahallesinde bir ahırın yıkıldığı, hayvanların enkaz altında kaldığı bilgisinin alınması üzerine Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri olay yerine yönlendirildi. Ekipler, zarar gören hayvanları kontrol ederek, itlaf işlemleri gerçekleştirdi. Ayrıca, yıkılan binalar ve iş yerleriyle ilgili zarar tespit çalışmaları da yürütüldü.

Yeni Mahalle’deki yatılı okulda tahliye gereken 20 öğrenci için tahliye ve yerleştirme ekipleri harekete geçti. Barınma Çalışma Grubu, tahliye edilen vatandaş ve öğrenciler için çadır kurarak, yerleştirme işlemleri yaptı.

 

İletişim ve Yardım Seferberliği

Tatbikat sırasında 20. dakikada, GSM hatlarında iletişim kopukluğu yaşandığı bilgisi alındı. Haberleşme Grubu, arıza tespit aracı ile müdahale ederek iletişimin yeniden sağlanmasını sağladı. Ayrıca, bölgedeki afetzedelere yönelik psikososyal destek ekipleri ve Kızılay, beslenme hizmetleri ve psikolojik destek sağladı.

Bağış ve Yardım Kampanyası

Tatbikatın 35. dakikasında, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden gelen 100 gıda kolisi, 200 battaniye ve 200 yatak bağışı ihbarı üzerine Ayni Bağış Depo Yönetimi Grubu, yardımları kabul ederek kayda aldı ve afetzedelere dağıtımını yaptı. Kalan malzemeler, uygun koşullarda depolara yönlendirildi.

“Bütün paydaşları da bu çalışmalar içerisinde görmek istiyoruz”

Tatbikat sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, 23 çalışma grubu çerçevesinde 131 personel, 17 kurumun aktif sahada rol almasıyla, 40 araçla bir tatbikat yapıldığını söyledi.

Deprem ile ilgili bilinen teorik bilgileri sahaya dökmek amacıyla bu tatbikatı gerçekelştirdiklerini söyleyen Bilgihan: “Olası bir afet anında bir hareket kabiliyeti geliştirmek, arkadaşlarımızı müteyakkız kılmak, bildiklerimizi aslında hepimizin teorik anlamda sahip olduklarımızı sahaya dökmek noktasında bir çalışma yapmış olduk. Bu tabi ki bizim yapacağımız çalışmalardan bir etabı ama bunun dışında bugün burada yapılan tatbikatın AFAD Başkanlığı’nda da yine bu simülasyonun, bu çalışmanın aktarılması noktasında da alt çalışma gruplarımızın da var olduğunu ifade etmek isteriz. Özellikle hepimizin bu anlamda mutlaka temel düzeyde bir afete karşı nasıl hazırlıklı olabiliriz noktasında bir vatandaşlık bilinciyle bir birey olarak nasıl hareket etmemiz gerektiğini öncelikle kişisel anlamda bilmememiz sonrasında bir sosyal sorumluluğun parçası olarak hepimiz ne yapmamız gerektiği noktasında kanunlarla ve bu anlamda planlarla özellikle Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hepimize verilen görevler çerçevesinde bilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla biz geçtiğimiz ayda risk azaltma projesi kapsamında değerlendirme yapmıştık. Bugün bir saha tatbikatı yaptık. Burada deprem senaryosu üzerinden yürüdük ama bu tatbikatlar farklı boyutlarda önümüzdeki günlerde devam edecek. Biz afetler yaşanmasın diyoruz ama amaç yara almamak. Dolayısıyla yara olmadan önce, yaralarımızı sarmaya gerek kalmadan gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. O yüzden bütün şehrimizi, bütün bireyleri, kurum sahiplerini, site yöneticilerini, mahalle muhtarlarını bu anlamda sorumluluğun içerinde olan bütün paydaşları da bu çalışmalar içerisinde görmek istediğimizi ifade ediyoruz.” dedi.

“Afet gönüllüsü sayısını artırmak istiyoruz”

Burdur’da ve ilçelerde afet gönüllüsü sayısını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Vali Bilgihan konuşmasında şunları kaydetti:

“Özellikle ilimizde bütün ilçelerimizle birlikte afet gönüllüsü sayısını artırmak istiyoruz. Afet gönüllüsü noktasında bütün bireyleri bu eğitimleri almaya davet ediyoruz. Modüler eğitimler dışında saha eğitimleri de çok önemli. O yüzden temel ilk yardım eğitimleri, temel bir takım afette müdahale eğitimleri daha ileri seviyede belki enkazdan bir canlı çıkarma noktasındaki temel eğitimler gibi eğitimleri de çeşitlendirebilmek mümkün. O yüzden her vatandaşımızı, her çalışanımızı bütün kamu çalışanlarımızı bu anlamda zaten bunu bir parçası olması noktasında zorunlu tuttuk ama bunun ötesine geçip bir adım öteye bu sivil toplum yapılandırmalarını şeklinde de cereyan edebilir, dernekleşmeler olabilir, sivil toplum gücünden yararlanabiliriz. Şehrimizde her vatandaşımızı, sizlerin vesilesiyle bu farkındalığı paylaşmaya ve taşımaya davet ediyoruz. Tatbikatta yer alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz, başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik. Allah afetsiz günlerde yine tatbikatlarda buluşmayı nasip etsin.”

 

 

 

Hale Pak