Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA GELENEKSEL DİŞ BUĞDAYI TÖRENİ İLE KÜLTÜREL DEĞERLER YAŞATILIYOR

BURDUR’DA GELENEKSEL DİŞ BUĞDAYI TÖRENİ İLE KÜLTÜREL DEĞERLER YAŞATILIYOR

İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde köklü bir kültürel tören olan diş aşı geleneği Burdur’da yaşatılmaya devam ediyor.

Çocukların ilk dişlerinin çıkışını kutlamak amacıyla yapılan diş aşı merasimi sayesinde ayrıca, çocukların dişlerinin kolaylıkla ve sağlıklı bir şekilde çıkacağına inanılıyor.

DİŞ AŞI KAÇ FARKI İSİMLE ANILIYOR?

Türkiye’nin dört bir yanında nesiller boyu sürdürülen bir gelenek olan bu ritüel; “diş aşı”, “diş buğdayı”, “diş bulguru”, “diş dirgiti” ve “diş hediği” isimleri ile de anılıyor. Akdeniz Bölgesi’nde, Burdur ve çevresinde de yaygın olarak sürdürülen bu gelenek, farklı isimlerle adlandırılsa da temelde aynı amacı hedeflemektedir. Diş aşı töreninde hazırlanan dirgit, konuklara ikram edilerek yapılan hayrın çocukların dişlerinin sağlıklı çıkmasına vesile olması temenni edilir.

DİŞ AŞI TÖRENİ NASIL OLUR?

Yörelere göre bazı küçük farklılık gösterse de diş aşı merasiminde genel olarak kazanlarda pişirilen dirgit ilk olarak bebeğin başından serpilir ve ardından konuklara ikram edilir. Burdur’da diş aşı etkinliğinde mevlit de okutulur. Okunan Mevlid-i Şerif ile çocuğun hayırlı ve sağlıklı bir ömrü olması için dualar edilir. Diş aşı etkinliğinde Burdur’da ayrıca, çocuklara meslek de seçtirilir. Çocuğun, başından birkaç tutam dirgit serpilmesinin akabinde önüne çeşitli objeler konularak bu objelerden birini seçmesi beklenir. Çocuğun, seçtiği objenin ilerdeki mesleği olacağına inanılır.

Burdur’da da geçmişten günümüze değin uzanana bu kültürel etkinlik ile hem çocuk için dualar edilerek iyi dileklerde bulunulur hem de ailenin eş, dost ve akrabaları bir araya gelerek kültürel bir mirasın yaşatılması sağlanır. Burdur halkı için sadece bir kutlama olarak görülmeyen diş aşı aynı zamanda aile bağlarını güçlendiren bir gelenek olarak kabul edilmektedir.

DİŞ AŞI (DİRGİT) NASIL HAZIRLANIR?

Diş aşı; genellikle buğday, nohut ve mısır gibi tahılların kaynatılması ve tatlandırılması ile hazırlanıyor. Üzerine eklenen şeker, ceviz ve baharat gibi malzemelerle zenginleştirilen diş dirgiti, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline geliyor.

MİNE KAYA