Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA GAZİLER GÜNÜNDE KAHRAMANLARA VEFA

BURDUR'DA GAZİLER GÜNÜNDE KAHRAMANLARA VEFA

Burdur’da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e İstiklal mücadelesindeki önderliğinden dolayı 'Müşir ve Gazi’ unvanı verilişinin yıldönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle kutlandı.

  

  

Program, Müze önü mevkiinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden “Kahramanlarla Yürüyoruz” Kortej Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Burdur Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilciliği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Tören, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Hasan Okyar yaptı.

 “Bugün tüm malul ve muharip gazilerin şeref günüdür”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Hasan Okyar, yaptığı konuşmada İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un sözlerine vurgu yaptı. Okyar, Türk milletinin hiçbir zaman esareti yaşamamış ve köle olmamış bir ulus olduğunu belirterek, işgale kayıtsız kalınamayacağını ifade etti. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nda geçen dizelere dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım. Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.”

Konuşmasının devamında Okyar, 1. Dünya Savaşı sonrasında vatanı bölmek isteyen düşmanların Anadolu'yu dört bir yandan işgal ettiğini hatırlatarak; "1.Dünya Savaşı sonrasında vatanımızı bölerek parçalamak isteyen yedi düvele mensup düşman dört bir yandan vatanımızı işgal etti. Amaçları Anadolu’da ki Türk varlığını tamamen ortadan kaldırmaktır. Hiç esareti yaşamamış ve köle olmamış Türk ulusu böyle bir işgale kayıtsız kalamazdı. Nitekim Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım. Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.’ Mısralarında olduğu gibi enginlere sığmamış, taşmış. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kahraman Türk ordusu 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı muharebesi olan Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanmışlardır. Bu zaferin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazilik ve Mareşallik unvanı tevcih etmiştir. Bugün tüm malul ve muharip gazilerin şeref günüdür. Tüm gazilerimize kutlu olsun. Bugün hür ve bağımsız yaşıyorsak, bayrağımız dalgalanıyorsa bunu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimize ve şehitlerin yaşayan canlı şahitler olan kahraman gazilerimize borçluyuz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimize, vefat etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet, hayatta olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler dilerim.” dedi.

Program devamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ortaokulu öğrencisi Ata Çahan Sipahi ‘Gazilerimize’ adlı şiiri okudu. Kıbrıs Gazisi Salih Özcakka'ya şeref madalyası takdim edilmesi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa katkılarıyla “Kahramanlar Sahada, Kalbimiz Onlarla” spor etkinliklerinde atıcılık ve okçuluk alanında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilciliği’ne yapılan ziyaretle anma programı sona erdi.

 

Melisa Adınısever