BURDUR'DA ENGELLİ VATANDAŞLARIN ÜRETTİĞİ EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Burdur Belediyesi Engelliler Dikiş Nakış Atölyesi’nin hazırlamış olduğu ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi’nin desteği ile düzenlenmiş olan Giyim Sergisi açılışı bugün gerçekleşti.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Burdur İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder’in katılımıyla açılışı yapılan Giyim Sergisi’nde 2023-2024 yılları arasında engelli vatandaşlar ve gönüllü kursiyerler tarafından yapılan el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
“Bizler daha fazla katkı vermek zorundayız”
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Giyim Sergisi’nde yaptığı konuşmada, Burdur Belediyesi’nin atölyelerinde yapılan çalışmalara ve bu çalışmalara daha fazla destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ercengiz konuşmasında şunları kaydetti; “Öncelikle teşekkür ediyorum. Burdur Belediyesi’nin mütevazı avlusunda, küçük bir atölyesinde her gün görüyorum, geçiyorum. Hummalı bir çalışma var içeride. Bu hazırlık uzun süredir devam ediyor. Tabi engelli atölyemiz uzun yıllardır bir şeyler üretip engelli dostlarımıza maddi katkı sağlamaya çalışıyor. Yeterli mi? Yeterli destek görmüyor tabi. Bu anlamda hepimize sorumluluk düşüyor aslında. Bizler daha fazla katkı vermek zorundayız. Hem kamu kurumları hem özel işletmeler burada üreten insanların daha iyi üretim sağlayabilmesi ve buradan elde ettiği gelirle belki de hane bütçesine bir şeyler katabilmesini sağlamak zorundayız. Bu projeyi bir tık ileri taşımak zorundayız. Burada gönüllü kadınlarımızın ve gönülle geldikleri ve hatta artık burayı öyle bir hale getirdiler ki, görüyorum. Bazen yemeklerini bile birleştiriyorlar. Birlikte yemek yiyorlar. Kardeş oldular. Herkes sabahtan koşarak geliyor. İyi bir etkileşim alanı oldu burası. Güzel bir üretim atölyesi oldu. Kıymetli eğitmenimiz, öğretmenimiz de ablalarımızın arkadaşlarımızın ortak paydada buluşması için iyi işler çıkarttı. İyi bir katkı koyduğunu düşünüyorum. Bunun neticesinde 2024 yılının sergisini de bugün açarak halkımızın görünümüne sunacağız. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık, emeklerine sağlık. Eğer arzu ederlerse başka bir alanda sergilenmesi için katkı verebileceğimi söylemiştim. Daha görünür bir yerde ‘Biz bu işi yapmak istiyoruz.’ Derlerse en azından sergilenme anlamında kendilerine katkı verebiliriz. Birçok vatandaşımız yerel basınımız aracılığıyla ya da bizim sosyal medya hesaplarımızdan bu gibi durumlardan haberdar oluyor ama bazı vatandaşlarımızın da hiç haberi olmuyor. Bu yüzden daha görünür bir yerde olmasında fayda var. Serginin devamını da başka bir yerde arzu ederlerse sürdürebiliriz."
Konuşmanın ardından Giyim Sergisi'nin açılış kurdelesi kesildi. Sergide görücüye çıkan el emeği göz nuru eşyalar, il protokol üyeleri tarafından incelendi. Halk Eğitim Usta Öğreticisi Naile Özkan, engelli vatandaşlar ve gönüllü kursiyerler tarafından yapılan giysiler hakkında detaylar vererek il protokolünü bilgilendirdi.
“Tüm kadınlarımızın elinde bir mesleğinin olmasını çok arzu ediyorum”
Sergi devamında konuşan Halk Eğitim Usta Öğreticisi Naile Özkan, kadınların katılımıyla büyük ilgi gören giyim kurslarının önemine dikkat çekti. Özkan, kurslarda öğrenilen mesleklerin kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmelerine nasıl katkı sağladığını anlattı. Özkan konuşmasında; “Bizim kursumuz 2023-2024 yılında hafta sonu ve hafta içi olmak üzere 2 tane giyim kursu olarak devam ediyor. Hafta içi olanlara ev hanımları geliyor. Hafta sonu olanlara hemşirelerimiz geliyor. Onlarla beraber katılımlarımız çok faydalı, çok güzel oluyor. Hatta sıraya girenler bile oluyor. Burayı tercih edenler çok fazla. Yoğunluğu giyim üzerine açtığımız kurs sergimizin bugün açılışını yaptık. Kurslarımıza genelde 20-25 kişi kadar katılım oluyor.
Kadınlarımız kendi mesleklerini edindikleri zaman toplumda ön plana çıkabiliyorlar. En azından para kazanmayı sağlayabilecek bir meslektir bizim mesleğimiz. Terzilikten başladım bu işe. Terzilik şu an da bitti. Gençleri çok önemsiyorum. Gençlerin iğne tutabilmesini, söküklerini dikebilmesini, sokak sokak dolaşıp oralarda terzi aramalarından ziyade kendiişlerini kendilerinin görebilmelerini çok arzuluyorum. Bizim mesleğimiz körelmeye başladı. Herkes dükkânını kapatmaya başladı. İnsanlarımız duyarlı olsunlar. Bugün varız, yarın da varız. Bu varlığımızın içerisine mesleğimizi kattığımızda daha nitelikli bir insan oluyoruz. Bilhassa kadınlarımızın evlenmeden önce bir mesleklerinin olması, kendi paralarını kazanabilmeleri çok önemli. Kadınlarımızı bu konuda yıllarca destekledim, engelli engelsiz. Tüm kadınlarımızın elinde bir mesleğinin olmasını çok arzu ediyorum. Eğer ben ayakta olup böyle işler yapabiliyorsam, topluma bir şeyler verebiliyorsam bu benim kadınlığımla ilgili değil, mesleğime olan arzumdandır. Amacımız her zaman budur.” ifadelerini kullandı.
Program konuşmaların ardından sona erdi.