BURDUR’DA ENGELLİ BİREYLER GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ
Burdur’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Burdur Valiliği ile Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından program düzenlendi.
Program, 13 Mayıs 2024 saat 13.30’da Necip Fazıl Kısakürek Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Programa, Burdur Valisi Türker Öksüz ve kamu kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, protokol üyelerinin konuşmaları ile devam etti.
İlk konuşayı gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır: "
İnsanlar eşit doğarlar ve topluma katılımda eşit haklara sahiptirler. Ancak gerçek yaşamda bazı gruplar bilişsel ve fiziksel farklılıkları açısından söz konusu haklara sahip olamamaktadırlar.
Doğuştan veya sonradan engelli olmak, hiç kimsenin kendi isteği ile olan bir durum değildir. Gelecekte başımıza nelerin gelebileceğini, ne olacağını bilemeyiz.
Bugün için sağlam bir vücuda, sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz ama yarın başımıza gelebilecek kötü bir hadiseden dolayı engelli olma ihtimalimiz yüksektir.
Ülkemizde son yıllarda engellik alanında çok büyük yenilikler yapıldı. Yapılan köklü değişiklikler ile sosyal destekler ve artan hizmet çeşitliliği engellilerimizin hayatın her alana katılımını kolaylaştırdı.
Sokaklarımızı, okullarımızı, tüm ortak alanlarımızı, toplu taşıma araçlarımızı yeniden düzenleyerek, engelleri tamamen ortadan kaldırmalıyız. Engeli olan kardeşimizin yaşadığı zorluklar sadece onların hayatını değil, aynı zamanda tüm aile bireylerini ve çevresini etkilemektedir.
Engellilerimizin mümkünse aile ortamından ve sosyal çevresinden kopmadan hayatını sürdürmesine yönelik evde bakım ve destek hizmetlerimizi arttırdık.
Milli Eğitim Bakanlığımız, ihtiyacı olan bütün engellilerimize eğitim hizmeti sunmaktadır. Engeli nedeniyle zorunlu örgün eğitimden doğrudan yararlanamayan çocuklarımıza evinde ya da hastanede eğitim imkânı ve ücretsiz servis imkânı verilmiştir.
Engelli olan vatandaşlarımız bize toplumumuzun birer emanetidir, bizlere düşen ise bu engelleri ortadan kaldırmak için samimiyetle birlikte çalışmaktır.
Bakanlığımız tarafından engellilerimizin istihdamı sağlanmaktadır. Sadece kamuda değil, özel sektörde de istihdam için Engelli çalıştıran işverenlere prim teşviki sağlanmaktadır.
Ayrıca, girişimcilik eğitimi alan ve kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere hibe desteği verilmektedir.
Engelli vatandaşlarımıza verilen hizmetler bir lütuf olarak değil, hakların sahiplerine teslim edilmesi olarak görüyoruz, Bu hizmetlerimizin daha fazlasını yapma gayreti içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.
10-16 Mayıs engelliler haftasının engellilik alanında toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın arttırmasını temenni ediyorum.” dedi.
Programda son konuşmayı gerçekleştiren Burdur Valisi Türker Öksüz; “Engelli vatandaşlarımızla ilgili farkındalığı artırmak, karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek, çözümler üretmek amacıyla her yıl 10 – 16 Mayıs tarihlerinde idrak ettiğimiz “Engelliler Haftası” münasebetiyle düzenlediğimiz programda, siz değerli misafirlerimizle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
Bu vesileyle sizleri en kalbi duygularımla sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.
Engellilik; ekonomik ve sosyal statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini etkileyen bir olgudur.
Tarihsel süreç içerisinde hem toplumların hem de engelli bireylerin engelliliği algılama biçimlerinde değişimler yaşanmıştır. Günümüzde engelliliği bir kader ve trajedi olarak gören anlayış zayıflamış ve engelliliği insan çeşitliliğinin bir parçası olarak gören ve değerlendiren anlayış güçlenmeye başlamıştır.
Bu kapsamda engelli bireyler, kendileri yerine başkaları tarafından karar verilen, korunmaya ve yardıma muhtaç bireyler olarak değil; kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeyi talep etmektedir. Bu talepler ile birlikte engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğu küresel olarak kabul edilen bir yaklaşım haline gelmiştir. Bu yaklaşımla birlikte engellilik konusu insan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik, fırsat eşitliği, bağımsızlık, özerklik, katılım, farklılıklara saygı kavramları ile anlamlandırılmaya BAŞLAMIŞTIR.
Biz, gönüller arasında köprü kurmayı ve gönül almayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı hedeflemiş bir devletiz, bir milletiz. Özellikle milletle kaynaşma, milletin derdini dinleme, hemhal olma anlayışını da tüm kamu sektörü olarak özümsemiş durumdayız.
Tabii ki her şeyden önemlisi; zihinsel olarak, toplum olarak engelli kardeşlerimizi kucaklayabilmemizdir. Her zaman onların yanında olmamızdır. İnşallah bugün ve bundan sonra günden güne bu bilinci yükselteceğiz. Bunun için hepimize büyük sorumluluklar DÜŞMEKTEDİR.
Sevgili engelli kardeşlerim ve kıymetli aileleri; hepimiz aynı toplumun birer parçayız. Hayatı paylaşıyoruz, aynı havayı soluyoruz, engelleri birlikte aşmaya çalışıyoruz. Bizler devlet olarak, Valilik olarak her zaman engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin yanındayız. Sizlerin sorunlarını kendi sorunumuz bilip ona göre tedbirler alıyoruz, hizmetler yapıyoruz.
Engelli vatandaşlarımıza yardım etmeye, cesaretlendirmeye, maddi veya manevi olarak destek olmaya çalışıyoruz, ailelere destek oluyoruz. Her zaman yanınızda olmaya da devam edeceğiz.
Devletimiz, bütün imkânlarını insanlarımızın ve engelli kardeşlerimizin hayatın doğrudan içerisinde olmalarını sağlamaya yönelik olarak seferber ETMİŞTİR.
Özellikle son yıllarda şehirlerimizin altyapısını ve özellikle kamu kurumlarımızın engelli kardeşlerimizin günlük hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilmelerine uygun hale getirilmesi, engelli kardeşlerimizin mümkün olduğunca üretim alanında da istihdama kazandırılması için çalışmalar yapılmaktadır.
Bu kapsamda; Valiliğimiz koordinesinde engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik “Engel Yok İş Var!” sloganıyla hazırladığımız proje ile Nisan ayı içerisinde “Engelsiz İş Atölyemizin” açılışını gerçekleştirdik.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Burdur Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneği iş birliğinde faaliyetine devam edecek Engelsiz İş Atölyesi’nde, engelli bireylerin ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurularak mesleki beceri ve hobi kurslarıyla desteklenip motivasyon sağlama, işgücü piyasasına geçişlerine destek olmayı hedefliyoruz.
Engelli bireyler kendilerine inanıldığı ve fırsat verildiği takdirde, engel tanımadan herkes gibi başarılı ve üretken olabildiklerini spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına kadar her alanda kanıtlamışlardır. Engelli vatandaşlarımızın bu denli önemli başarılara imza atmaları dayanışma ve uzlaşı ruhuyla yaşamın her alanında desteklenmeleri halinde her şeyin üstesinden gelebileceklerinin GÖSTERGESİDİR.
Ülke nüfusumuzun azımsanmayacak bir kesimini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engelli vatandaşlarımızın da en temel hakkıdır. Engelliler bize toplumumuzun birer emanetidir, bizlere düşen ise engellilerimizin engellerini fark ederek, bu engelleri ortadan kaldırmak için samimiyetle birlikte çalışmaktır.
Bu kapsamda erişilebilirlik zorunlu hale getirilerek, ilimizde Erişilebilirlik Denetleme ve İzleme Komisyonu oluşturulmuştur. Engelli kardeşlerimize eğitim alt yapısını ve kalitesini sağlayacak önlemler alınmış, engellilerimizin iş hayatında daha etkin şekilde yer alabilmeleri için engelli istihdamını teşvik edici düzenlemelere yer VERİLMİŞTİR.
Gayemiz; engelli kişilerin kendi yaşamları üzerinde söz ve karar sahibi oldukları, özgür ve bağımsız bireyler olarak toplumsal yaşamın tüm alanlarında etkin bir biçimde var olabildikleri bir yaşam sürdürebilmeleridir.
Engelli bireylerin toplumsal yaşamın her alanına tam ve etkin katılabilmeleri amacıyla atılması gereken adımların hak temelli iş birliği ve koordinasyonla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
2005 yılında yapılan yasal düzenleme ile 5378 sayılı “Engelliler Hakkında Kanun” çıkarılmıştır.
Bu kanunla birlikte eğitimden bakıma, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren birçok konuda adımlar atılarak, Engellilerin toplumsal hayata katılımının önündeki engeller ortadan kaldırılmıştır. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile engellilere yönelik pozitif ayrımcılık anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Mevzuat içerisinde yapılan tüm bu düzenlemeler, Devletimizin engelli vatandaşlarımıza verdiği önemin de bir göstergesidir. Bu vesileyle toplumun tüm kesimlerini, bütün vatandaşlarımızı bu alanda daha hassas ve sorumlu davranmaya ve engellilerin sorunlarının çözümlerinde katkıda bulunmaya davet ediyorum.
Bu duygu düşüncelerle kıymetli engelli vatandaşlarımızı ve fedakarlığın simgesi engelli ailelerimizin, engelli haftasını tebrik ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Alparslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi ile Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu’nun hazırlamış olduğu koro gösterisi yapıldı, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.
Program kapsamında, erişilebilirlik belgesi alan kamu kurum ve kuruluşlara belgeleri takdim edilerek, Burdur Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneğine maddi ve manevi katkı sunan hayırseverlere ödül verildi.” dedi.
H. Nesibe Solak