Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA EL AYAK HASTALIĞI UYARISI: DR. ÜMİT CAN YAZGAN UYARIDA BULUNDU

BURDUR’DA EL AYAK HASTALIĞI UYARISI: DR. ÜMİT CAN YAZGAN UYARIDA BULUNDU

Hem sonbaharın gelmesi hem de okulların açılmasıyla artışa geçmesi beklenen hastalıklardan korunmanın yolu hijyene dikkat etmek ve bağışıklığı güçlendirmekten geçtiğini belirten uzmanlar, aileleri ve öğrencileri uyardı.

Sinapol Klinik’ten Dr. Ümit Can Yazgan, el ayak ağız hastalığı (HFMD) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yazgan, bu viral enfeksiyonun özellikle sonbahar aylarında çocuklarda yaygın görüldüğünü belirterek Türkiye’de kesin veriler sınırlı olsa da hastalığın, kreş ve anaokulu gibi toplu alanlarda sıkça ortaya çıktığını söyledi.

Hastalığın ateş, boğaz ağrısı, ağız yaraları ve döküntü gibi belirtilerle başladığını ifade eden Yazgan, tedavi için semptomları hafifletici ilaçların kullanılabileceğini ekledi. Hijyenin önemine vurgu yaparak çocukların el yıkama alışkanlıklarını geliştirmeleri gerektiğini belirten Dr. Yazgan, enfekte çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini de hatırlattı.

El ayak ağız hastalığında genellikle enfeksiyonun ilk birkaç gününde grip benzeri semptomlarla başlıyor.

Yaygın belirtiler şunlardır:

1. Ateş: Hafif veya orta düzeyde ateş

2. Boğaz ağrısı

3. Ağızda yaralar: Ağız içinde, özellikle de dil, yanak içi ve damakta küçük kırmızı lekeler veya kabarcıklar (aft benzeri yaralar)

4. Döküntü: Ellerde, ayaklarda, kalçada veya bacaklarda kırmızı döküntüler veya kabarcıklar

5. İştah kaybı: Özellikle ağızdaki yaralar nedeniyle

6. Huzursuzluk: Bebeklerde ve küçük çocuklarda rahatsızlık ve huzursuzluk hali

El ayak ağız hastalığına çoğunlukla Coxsackievirus adlı bir virüs neden olur.  Ancak, başka enterovirüs türleri de bu hastalığa yol açabilir. Virüs, enfekte kişinin burun akıntısı, tükürük, dışkı ve ciltteki döküntülerle temas yoluyla bulaşır.

El ayak ağız hastalığının özel bir tedavisi yoktur çünkü virüs kaynaklı bir hastalıktır ve genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Tedavi, semptomları hafifletmeye yöneliktir:

1. Ağrı ve ateş kontrolü: Parasetamol veya ibuprofen gibi ilaçlar, ateşi ve ağız yaralarının neden olduğu ağrıyı hafifletmek için kullanılır.

2. Bol sıvı alımı: Dehidrasyonu önlemek için çocuklara bol sıvı verilmelidir. Ağızdaki yaralar nedeniyle acı veren asitli içecekler ve yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

3. Dinlenme: Çocuğun hastalık süresince yeterince dinlenmesi sağlanmalıdır.

4. Hijyen: Hastalığın yayılmasını önlemek için sık sık eller yıkanmalı ve enfekte kişilerle temas sınırlanmalıdır.

Melisa Adınısever