Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA DÜNYA DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ KUTLANDI

BURDUR'DA DÜNYA DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ KUTLANDI

 

Burdur’da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü dolayısıyla, MAKÜ Diş Hekimliği Fakültesi tarafından panel düzenlendi.

MAKÜ Konferans ve Sergi salonunda gerçekleştirilen panele MAKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Tekşen ve Prof. Dr. Hakan Öner,  Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Alp Sağlam, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Akabinde Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Alp Sağlam gerçekleştirdi. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Alp Sağlam konuşmasında Türk Diş Hekimliği Günü’nün 115.yılını kutladıklarını belirterek şunları ifade etti: “Şu an ülkemizde eğitim-öğretime başlamış 104, henüz öğrenci almamış 14 olmak üzere toplamda 118 diş hekimliği fakültesi ile büyük bir sayıya ulaşmış bulunmaktayız. Fakültemiz ise 2017 yılında ülkemizde 74. sırada açılmıştır. Her yıl ülkemizde yaklaşık olarak 5 bin mezun verilmektedir. 2023 verilerine göre kayıtlı 45 bin diş hekimi görülmektedir. Bu her yıl verilen 5 bin mezunla katlanarak artmaktadır. Ülkemiz diş tedavilerinde uygulanan yöntemler, kullandığımız tıbbi cihazlar açısından Avrupa ve dünyada ilk 10’da yer almaktadır. Göz ve diş sağlığı turizminde ülkemiz dünyada 5. sırada yer almaktadır. Ancak bu verilere rağmen toplumumuzun yüzde 74’ünde diş çürüğü, yüzde 70’inde diş eti problemlerinin mevcut olması üzücü bir sorundur. Evlerin yüzde 60’ında ancak diş fırçası bulunmaktadır. En geç 3 ayda bir yenilenmesi gereken diş fırçasının ülkemizde ortalama olarak 4 yılda bir yenilendiği görülmektedir. Diş macunu tüketimi de çok az bir orandadır. İdeal diş fırçalama süresi ise 2 dakika iken ülkemizde 30 saniyede bitirilmektedir. Dolayısıyla toplumumuzda ciddi bir ağız ve diş sağlığı problemi mevcuttur. Bunların düzeltilmesi için diş hekimliği fakülteleri olmak üzere tüm diş hekimlerimize görev ve sorumluluklar düşmektedir. Halkı bilinçli hale getirmemiz en önemli görevimiz olmalıdır. Ağız bakımının da tıpkı el ve vücut temizliği gibi bir yaşam felsefesi olarak görülmesini sağlamamız, hızlı ve planlı bir şekilde diş ve diş eti problemlerini ortadan kaldırmamız gerekmektedir.”

Program, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden gelen akademisyenlerin sunumları ile devam etti.

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen tarafından Prof. Dr. Zuhal Kırzıoğlu’na çiçek ve katılım belgesi takdim edildi ve devamında 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü anısına pasta kesimi yapıldı.

 

H.Nesibe Solak