Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

BURDUR’DA ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

  • Burdur Belediyeler Birliği Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesislerinde çöpten ilk gaz alımı ile birlikte elektrik üretimi başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Burdur Belediyeler Birliği tarafından yapımı tamamlanan Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisinde çöpten ilk gaz alımı yapılması ile birlikte elektrik üretimine başlanıldı.  Geçtiğimiz Cuma günü Büğdüz Köyü girişinde inşaa edilen Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesislerinde bir tören düzenlendi. Burdur Valisi Ali Arslantaş, Ak Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur, Burdur Belediyeler Birliği  ve Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal  ve Belediyeler  Birliği üyesi ilçe ve belde belediye başkanlarının katıldığı törende çöpten ilk gaz alımı ve elektrik üretimine başlanıldı. Protokol konuşmaları ile başlayan tören de elektrik üretiminin yapıldığı ünitenin elektrik üretim düğmesini Burdur Valisi Ali Arslantaş, Milletvekilleri Özçelik ve Uğur birlikte açtılar.

VALİ ARSLANTAŞ, TESİSİN YAPIMINDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Burdur Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada; “Daha güzel bir çevre, gelecek kuşaklara daha temiz bir ülke bırakma sevdası ile yapımı tamamlanan tesise emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.  Vali Arslantaş, tesisin ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diledi.

ÖZÇELİK; “AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER. DOLAYISIYLA KILIÇ KUŞANANIN MUTLAKA”

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik konuşmasında; “Tabii ki, Dünya’da çevre ve şehircilik hat safhada, bu noktada ülkemizde büyük adımlar atan hükümetiz. Katı atık bertaraf tesisleri de aynı şekilde.  Hemen hemen yüzde 95’ine yakınını AK Parti Hükümeti döneminde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Hem enerji üretimi hem çevrenin beraber düşünülüyor olması çok çok önem arz ediyor. Bu noktadaki süreçten sonra yap-işlet-devret modelinin devreye girmiş olmalı ki bu çok önemlidir. Çünkü yap-işlet-devret modeline karşı kökten karşı çıkanlar burada bir takım icraatlar yaptığını söyleyerek, bir takım laf ebeliğine girişiyorlar. Sanki bu tesisi baştan sona kurmuş gibi bir takım laf kalabalığına getirmeye çalışıyorlar. Kıymetli Belediye Başkanım Emrullah Ünal’ın Cumhur İttifakı ile beraber Burdur Belediyeler Birliği’ni aldıktan sonraki süreçte işlemler hızlanmıştır. Şu andaki açılış bunun bir örneğidir. Biraz önce belediye başkanımızın anlattığı  Belediyeler Birliği’ne kazandırılan yapılar, tesislerde, araçlarda bunun çok güzel  bir örneğidir. At sahibine göre kişner. Dolayısıyla kılıç kuşananın mutlaka.” dedi.

UĞUR; “GELECEK NESİLLERİMİZE TEMİZ BİR ÇEVRE AKTARACAĞIZ”

Ak Parti Burdur Milletvekili Yasin Uğur; “Batı ve güney ilçelerimizden toplanan evsel atıklar buraya geliyor. Burada ayrıştırması yapılıp, tesiste faaliyet görüyor. Bunun faydası hem ilçelerimize çöple ilgili problemlerin hepsi ortadan kalkacak. Görüntü kirliliği ile de problemlerin hepsi de ortadan kalkacak. Bir de temiz çevre olarak gelecek nesillerimizde de ilimizi, ilçelerimizi aktarmış olacağız. Bu tesis onun için önemlidir.”  

BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI EMRULLAH ÜNAL; “GELECEK NESİLLERİN EMANETİ OLAN ÇEVRENİN KORUNMASI AÇISINDAN DA BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Burdur Belediyeler Birliği üyelerimizin oyları ile göreve gelir gelmez, birlik bütçesinden 2 adet çöp treyleri teslim aldık.  Ayrıca;  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hibesi ile de yine 2 adet çekici tır alımı gerçekleştirdik. Bunlara ilave olarak yine Bakanlığımızdan 2 milyon TL daha hibe aldık. Bu hibe ile de yine treyler alımı için gerekli başvuruları yaptık. Böylece bizim başkanlık dönemimizde Eylül 2021 itibari ile Çeltikçi aktarma istasyonunu faaliyet geçirerek Bucak ilçesinde evsel atıkların, çöplerin taşınmasına başlandı. Şimdi ise Çeltikçi aktarma istasyonumuzdan diğer belediyelerimizden evsel atıkları Burdur merkezde bulunan Birliğimize ait entegre katı atık tesisine taşınarak, ayrıştırma işlemi yapılacak atıklardan  geri kazanım işlemi gerçekleşmektedir. Yine Nisan 2022 tarihi itibari ile de Karamanlı aktarma istasyonumuz faaliyet geçirilmiş ve bu bölgede oluşan evsel katı atık ve çöpler tırlarla tesisimize taşınarak geri kazanım işlemi gerçekleştirilmiştir. Diğer ilçelerimizdeki çalışmalarımız devam edilmektedir.  Ocak 2022 tarihinde Burdur Belediyeler Birliği katı atık entegre tesisinde bulunan ayrıştırma ünitesi faaliyete geçirilmiştir. Söz konusu ayrıştırma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte tesisimize gelen atıklar ayrıştırılmaktadır. Ambalaj atıkları geri dönüşüme gönderilmektedir. Organik atıklar ise biyogaz tesisinde biriktirilmeye başlanılmıştır. 2022 Temmuz ayı içerisinde  ilk gaz alma gerçekleştirilerek elektrik üretimini bugün  gerçekleştirileceğiz.  Daha öncesinde tesisin işletme ihalesi uhdesinde kalan firma tarafından söz konusu tesis alanına inşa edilen hayvan gübrelerinden biyogaz elde etme tesisi faaliyete başlamıştır. Söz konusu firma çöplerden bağımsız olarak il genelinde topladığı hayvan gübrelerinden biyogaz elde ederek elektrik enerjisi üretmeye devam ederken,  göreve geldiğimiz günden sonra yaptığımız çalışmalar ve belediye başkanlarımızın fedakârlıkları neticesinde asıl amacı Burdur ili genelindeki çöplerin bertarafının sağlanması ve bu çöplerden enerji elde edecek olan tesisin gerçek amacına hizmet etmeye başlaması sağlanmıştır. Şu an itibari ile İlimiz Çeltikçi ilçesi aktarma istasyonunda Bucak, Ağlasun, Kızılkaya, Kocaaliler, Çeltikçi ve Özel İdare’ye ait çöpler merkez tesise taşımakta olup, yine Karamanlı istasyonundan da 2022 Mayıs ayından itibaren  oluşan çöplerin tamamı merkeze taşınarak çöplerden biyogaz enerji elde edilme süreci hızlandırılmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın saygı değer eşi sayın Emine Erdoğan hanım efendinin himayelerinde yürütülen ‘ Sıfır Akıt Projesi’ kapsamında ilimiz genelinde yürüttüğümüz bu çalışmalar sıfır atık ilkesine karşılık gelen ve tam anlamı ile  ‘Sıfır Akıt Projesi’ni destekleyen ve ilkim değişikliği ile mücadelede büyük rolü olan sürdürülebilir bir çalışma olması, gelecek nesillerin emaneti olan çevrenin korunması açısından da büyük önem arz etmektedir.” dedi.

 Tesisin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Ünal; “Bu süreçteki katkılarından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Burdur Valimiz sayın Ali Arslantaş’a, Burdur Milletvekillerimize, il başkanlarımıza, Burdur Belediyeler Birliği Meclis üyelerimize, encümen üyelerimize, önceki dönem Birlik Başkanlarımıza ve Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Tesisimiz Burdur’a hayırlı olsun.” Diye konuştu.

BAŞKAN MENGİ; BAŞKAN ERCENGİZ’E GÖNDERMEDE BULUNDU

Tören sonrası  katılımcı basın  mensuplarına  açıklamada bulunan Ak Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi; “Burdur Belediyeler Birliği bizim için önemli bir birlik, 2007 yılında Ak Partili Belediye Başkanımız Sebahattin Akkaya başkanlığında bu birlik kuruldu. Adım adım ilerlediler Ak Partili Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya hocam büyük bir gayretle belediyeleri bir araya getirerek bu tesisin ilk aşamalarını yerine getirdi. Tabi bu aşamalarda belediye başkanımıza, birlik başkanımız Sebahattin hocamıza Bayram Özçelik ve Bakanlığımız çok büyük destek oldu ve 4 milyon hibe ile bu proje başladı. Malum 2014 yılında yapılan seçimlerde belediyeyi kaybettik. Proje yarım kaldı. Ve yaklaşık 4 yıl boyunca bu projeye Burdur Belediyeler Birliği Başkanı olarak CHP Belediye Başkanı tam sahip çıkmadı. Kamu oyunun baskısı ile 2018 yılında Burdur Belediyeler  Birliği üyesi Belediye Başkanlarımız, özellikle Ak Partili Belediye Başkanlarımız bu projeye büyük bir gayretle sahip çıkarak yap-işlet-devret modeli ile Atlas firması ihale yöntemi ile kazandı. Şu an Atlas firması 4’üncü yılında faaliyette ama bu 4 yılda büyük zorluklar yaşandı. Çünkü yine Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı röportajlarında görmüşünüzdür sanki burada bir çok masrafını kendisi karşılamış gibi bütün Burdur’a burayı biz yaptık diyor. Hayır burayı bütün Burdur’un belediye başkanları hep beraber gerçekleştirdiler. Hep beraber bu projeye sahip çıktık. Ama CHP belediye başkanı birlik başkanı olarak maalesef 2 yılda tamamlanması gereken projeyi 4 yıla yaydı. Ve ilgilenmedi. Bizde Cumhur İttifakı olarak MHP İl Başkanımız Hikmet Ökte ile beraber belediye başkanlarımız bir araya geldik. Burdur Belediyeler Birliği seçimini kazanarak 6 ayda aylardır bekleyen çöp ayrıştırma bölümü ile çöpten enerji elde etme bölümünün asıl amacını yerine getirdik. Ben Belediyeler Birliği ve Bucak Belediye Başkanımız Emrullah Ünal’a çok teşekkür ediyorum. Çok gayretle hem vekillerimiz ile hem belediye başkanlarımızla büyük çaba sarf ederek şu an tesisimizi faaliyete geçirdik. Burdur buradan büyük kazançlar elde edecek. Çevremize duyarlı bir projeyi hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bizler Burdur’un her projesinde varız. Desteğiz. Kim bize başvurmuş ise kim vekillerimiz ile irtibata geçtiyse her projeyi sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çünkü Burdur için yapılan her şeyde biz varız. Bugün bu mutluluğu hep beraber yaşadık. Burdurumuza hayırlı uğurlu olsun.” sözlerine yer verdi.

BURDUR BELEDİYELER BİRLİĞİ KATI ATIK BERTARAF VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

Birlik üyesi 11 ilçe ve belde belediyelerine hizmet vermek üzere hayata geçirilen bu önemli projenin başlangıcında 2010 - 2012 yılları arasında Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplam yaklaşık 3.8 milyon TL nakdi yardım sağlanmıştır.

Burdur Belediyeler Birliği ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşme ile 2010 yılında yapım çalışmalarına başlanan, “Katı Atık Bertaraf Tesisi” projesi, “Katı Atık Düzenli Depolama Sahasında” eksik kalan imalatların tamamlanması ve İlimize daha modern bir tesis kazandırılması amacıyla kar payı ortaklığı yüzde  29 Belediyeler Birliği, yüzde 71 yüklenici firma olmak üzere 29 yıllığına yap-işlet-devret şeklinde “Bertaraf Katı Atık Tesisinin İkmali, Düzenli Depolama ve Saha İçerisinde Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi” işi kapsamında, yüklenici firma ile Burdur Belediyeler Birliği arasında 2017 tarihinde yeni bir sözleşme imzalanarak, projede yer alan Çöp Gazı Enerji Santrali, Evsel Atık Yaş Fermantasyon Üniteleri, Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi ve Enerji Santrali inşaatları ve aktarma istasyonları tamamlanmıştır.

Hayvansal Atık Biyogaz Tesisi işletmesi de firma tarafından yapılmaktadır. Burdur Belediyeler Birliği katı atık entegre tesisinde bulunan çöp ayrıştırma ünitesi ise Ocak 2022’de faaliyete geçirilmiştir.

Söz konusu ayrıştırma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte tesise gelen atıklar yani çöpler ayrıştırılarak organik atıklar biyogaz tesisinde biriktirilmeye başlanmış olup bugün gerçekleşen törenle birlikte Ağustos ayı içerisinde ilk gaz alma gerçekleştirilerek elektrik üretimine başlanmıştır.

 Halil İbrahim Kara