Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA HAFTASONU ÇKS İÇİN KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

BURDUR’DA HAFTASONU ÇKS İÇİN KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatlarıyla Türkiye genelindeki Tarım ve Orman İl Müdürlükleri bu haftasonu da faaliyetlerine devam etti.

Aralık ayı süresince 3 haftasonu faaliyetlerine devam Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde yılın son günleri olan 30, 31 Aralık tarihlerinde yoğunluk yaşandı.

1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) yeni kayıt ve mevcut kayıtların güncellenmesi işlemleri 2  Ocak Salı günü sona erecek. Bu nedenle vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçmek amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Aralık ayında Cumartesi ve Pazar günleri de hizmet verdi.

Yetkililerin uyarılarına rağmen işlemlerini son ana bırakan vatandaşlar, yeni yıl öncesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinde yoğun anlar yaşanmasına neden oldu. Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne 30 Aralık Cumartesi ve 31 Aralık Pazar günlerinde  toplam 250 çiftçi ÇKS işlemleri için başvuruda bulundu.

ÇKS (ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ) NEDİR?

tarimorman.gov.tr adresinden edinilen bilgiye göre; ÇKS, tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturulan bir sistemdir.

Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekir

Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.

2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2024 üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçilerimiz, ürün güncelleme başvurularını 2024 yılı Şubat ayı içerisinde e-Devlet üzerinden ya da İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilecek.

İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

MİNE KAYA