BURDUR'DA ÇİĞ SÜT FİYATINDAN ÇİFTÇİLER DE ŞİKAYETÇİ
Burdur’da artan maliyetlere karşın sabit kalan çiğ süt fiyatı, hayvancıların yanı sıra çiftçileri de olumsuz etkiliyor.
Çağdaş Burdur Gazetesi’ne konuşan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, “Girdi maliyetleri aşırı derecede sıkıntı. Girdi maliyetlerinin durdurulamadığı için her türlü üründe fiyat artışı yaşanıyor. Bu artışlara çiftçimizin, köylümüzün yetişmesi mümkün değil.
“BİR DENGESİZLİK VAR”
Süt fiyatı ortalama 13 buçuk lira. Yem fiyatı 350, 400 bandından 500, 550 lira civarına vardı. Süt fiyatı sabit kalırken yem fiyatlarında bu denli bir artış yaşandı. Bir kilo yem aşağı yukarı 11 buçuk, 12 lira ama sütün litresi hala 13 buçuk liradan devam ediyor. Bunun yanı sıra marketlerdeki sütten mamul olan ürünlere bakıldığında ise bunlara her gün zam geldiğini görüyoruz. Bunda bir dengesizlik var. Çiftçinin, hayvancının girdi maliyetleri her gün zamlanırken süt fiyatları aynı kalıyor. Bunun yanında birde üreticiye dönen süt ürünlerinde her gün fiyat artışı yaşanıyor. Burada bir denge unsuru olması gerekir. Biz bunu bekliyor, arzu ediyoruz. Çiftçi gerçekten çok mağdur. Üretim olmadan tüketim olmaz. Çiftçinin üretmesi lazım ki tüketicinin karnının doyması lazım. Maliyetler düştüğü zaman piyasadaki mamullerin de fiyatı düşer.
“ANASI KESİLDİĞİNDE DANASI OLMAZ”
Geçtiğimiz yıl içerisinde vatandaşlarımız, süt fiyatlarından ve maliyetlerden dolayı hayvanlarını kestirdi. Bugün bunun sıkıntılarını yaşıyoruz. Henüz bir sene bile geçmeden sıkıntılar baş göstermeye başladı. Anası kesildiğinde danası olmaz. Bu nedenle biz bugün sektörel sıkıntılar yaşamaktayız.” açıklamasında bulundu.
Çözüm önerilerinde de bulunan Başkan Kubilay, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bilhassa odalarla, bizim gibi STK’ların görüşlerini alarak, sahalara, kırsala inerek çözümü ona göre üretmesi lazım. Tabana inerek, vatandaşın sesi dinlenerek çözüm üretilmesini talep ediyoruz.” dedi.
Mine Kaya (ÖZEL HABER)