Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA BASIN MENSUPLARINA AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VERİLDİ

BURDUR'DA BASIN MENSUPLARINA AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Burdur'da, basın mensuplarına İl Risk Afet Planı (İRAP) eğitimi verildi. Afet eğitimi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) gerçekleştirildi. Eğitimde basın mensuplarına, afet sırası ve sonrasında yapılması gerekenler ile haber verme psikolojisinin pekiştirilmesi anlatıldı.

-“Basın mensuplarına çok büyük iş düşüyor”

Afet durumlarında basına büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar; “Afet psikolojisi konusunda basın mensuplarımızla birlikte olduk. Afetlerin etkileri, afet yaşayan bireylerin yaşadıkları psikolojik durum ve böyle dönemlerde bilgi alma ihtiyacının arttığı üzerinden özellikle basının duyarlı habercilik konusundaki sorumlulukları üzerinde bilgi paylaşımında bulunduk. İyi bir afet yönetiminin en önemli aşaması afetlere hazır olmaktır. Afetlere hazırlığın da bir sonraki aşaması yaşanan afetler ne kadar büyük olursa olsun sağlanacak sosyal ve psikolojik destekle afetlere maruz kalan kişilerin toparlanmasına ve normalleşmesine katkı sağlamak. Burada da özellikle doğru bilgilendirme, doğru bilgi kaynaklarına ulaşma konusunda haberlerin ne kadar etkili olduğu üzerine konuştuk. Zor zamanlarda insanların en çok ihtiyaç duydukları sosyal ve psikolojik desteğin sağlanması noktasında da bilgilendirmek çok önemli. Bu yüzden burada basın mensuplarına çok büyük iş düşüyor. Aynı zamanda hem afete maruz kalan ve hem de afete maruz kalan kişilerle ilk temas eden, insanların en zor zamanlarında onların yanında olan meslek elemanı olarak da tabi ki basın mensuplarının rolünü göz ardı edemeyiz. Bu kapsamda bir eğitim çalışması yaptık.” açıklamasında bulundu.

-Afet durumunda haber akışı

Psikolojik Danışman ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tagay, afet durumunda yapılacak haberlerin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “bu oldukça güzel bir proje. Afet durumlarında etkilenen birçok insan olduğu gibi aynı zamanda basın mensuplarının da bu süreçte neler yapabilecekleri, hangi noktalarda neye dikkat edecekleri noktasında bilgi paylaşımında bulunmak güzel bir çalışmaydı. Afetlerin pek çok bizim için yıkıcı etkileriyle beraber aynı zamanda psikolojik anlamda da yıkıcı etkileri söz konusu ve bu durum sadece basın mensupları için değil, o süreçte süreci yöneten, takip eden herkes için olumsuz bir süreç. O süreçte belki yapılacak haberlerin, bilgilendirmelerin nasıl olacağı, kişilerin nasıl bu süreçten nasıl etkilendiği konularında bilgi paylaşımında bulunduk.” dedi.

-“Basın mensupları da bir afet sonrasında afetzede olacaklar”

MAKÜ adına İRAP eğitimlerinin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş, eğitim programında yaptığı konuşmasında; “Burdur Olarak İl Risk Azaltma Programı (İRAP) kapsamında 2022 yılında ilimizde MAKÜ öğretim elemanları, öğretim üyeleri olarak üzerimize düşen eğitim konularını gerçekleştirmek için buradayız. İlimizin değerli basın mensuplarına İRAP kapsamında afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranış şekillerinin pekiştirilmesi eğitimi vereceğiz. Tüm kurumlarda olduğu gibi ilimizdeki basın mensupları da bir afet sonrasında afetzede olacaklar. O nedenle afetlere yakalanmadan önce, bu afetler gerçekleşmeden önce planlanlama ve zarar azaltma çalışmaları kapsamında basın mensuplarımıza da afet öncesinde doğru davranışların pekiştirilmesi amaçlanmaktadır. Basın mensuplarımızın kendi ofislerinden başlayarak yapısal olmayan tehlikeleri azaltması, afet sırasında sıfır anında doğru davranışlar, afetle mücadele kapsamında ekipman edinmeleri ve bunları doğru şekilde kullanmaları noktasında biz MAKÜ Acil Yardım Afet Yönetimi Bölümü olarak katılmış bulunmaktayız.” dedi.

“Afet kültürü noktasında bilgilenmeye davet ediyorum”

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel konuşmasında; “Çok önemli bir bilgilendirme toplantısına katıldık. Aslında meslektaşlarımız, afet ve benzeri olayların hep içindeyiz bildiğiniz gibi ama bu konuda da bilinç, afet kültürünün oluşması noktasında basın mensuplarına da önemli görevler düşüyor. Bu noktada meslektaşlarımız üniversitemizde Murat Kuş hocamızla birlikte ciddi bir bilgilendirme aldı. Gördük ki burada, biz basın mensuplarının dahil büyük eksikleri var, öğrenmemiz gereken çok büyük hususlar var. Bu noktada başta basın mensupları olmak üzere toplumdaki tüm kesimlerin afet kültürü noktasında bilgilenmeye davet ediyorum.” dedi.

Ali Arıkanoğlu – Mine Kaya