Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA ARAPÇA TABELALAR KALKIYOR MU?

BURDUR’DA ARAPÇA TABELALAR KALKIYOR MU?

Burdur Belediyesi 3 Ocak 2024 Çarşamba günü gerçekleşen meclis toplantısında yabancı tabelalar ek maddesi görüşüldü.

Konuya ilişkin belediye meclis toplantısında düşüncelerini dile getiren Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: “Türkçemize sahip çıkalım. Böyle güzel bir Anadolu kadım kentinde tabelaların, Arapça, Fransızca, İngilizce ya da tanımadığımız alfabelerde yazılmasından dolayı duyduğumum rahatsızlık duyuyorum” dedi.

 Yabancı harfli tabelalar hakkında görüşülen o maddede; Türk Harflerinin Kabulü Ve Tatbiki Kanunun 4’üncü Maddesinde; Halk tarafından vakı müracaatlardan eski Arap harfleriyle yazılı olanlarının kabulü 1929 Haziranının birinci gününe kadar caizdir. 1928 senesi Kanunu evvelinin iptidasından itibaren Türkçe hususi veya resmi levha, tabela, ilan, reklam ve sinema yazıları ile kezalik Türkçe hususi, resmi bilcümle mevkut, gayrı mevkut gazete, risale ve mecmuaların Türk harfleriyle basılması ve yazılması mecburidir.” denildiğinden Türk Dil Kurumu’nun kabul görmüş olduğu ve karşılığı olan ve kelimeler hariç olmak üzere, Burdur ilinde faaliyet gösteren iş yerlerinde tabelalarında bulunan yabancı kelimelerin Türk Dil Kurumu’ndaki Türkçe karşılıkları ile değiştirilmesi hususu görüşüldü.

Ek gündem maddesi olarak görüşülen madde oy birliğiyle kabul edildi. Artık Burdur’da Kril Alfabesi, Arapça ve Çince gibi okunamayan ve anlaşılamayan tabelalar olmayacak.

H.Nesibe Solak