Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA AİLE İÇİN GÜÇLÜ ADIMLAR ATILDI, İLK EĞİTİM VERİLDİ

BURDUR’DA AİLE İÇİN GÜÇLÜ ADIMLAR ATILDI, İLK EĞİTİM VERİLDİ

Türkiye Yüzyılı kapsamında 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesi nedeniyle Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde Burdur İlinde ikamet eden vatandaşlara yönelik “Aile İçi İletişim” eğitimi verildi.

Bugün saat 14.00’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, İl Müdürü Mustafa Çakır, İl Müdür Yardımcısı Sedat Kulak, Engellileri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Asım Gümüş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görev yapan Psikolog Çağlar Çalış ve Uzman Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu tarafından “Aile İçi İletişim” konulu eğitim verildi.

İletişim becerilerine değinerek eğitime başlayan Psikolog Çağlar Çalış, iletişim sadece konuşarak değil davranışlar ile de gerçekleşebileceğini ifade etti.

Uzman Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu ise etkisiz dinleme konusuna değinerek;  bu türleri, yetersiz dinleme, kalıplaşmış dinleme (filtrelenmiş dinleme), yüzeysel dinleme, görünüşte dinleme, seçerek dinleme, duyguya saplanmış dinleme, tuzak kurucu dinleme, değerlendirerek dinleme, bilgi merkezli dinleme ve sempatik dinleme şeklinde sıraladı.

Kişiler arası iletişim engellerini de açıklayan Uzman Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu, öğüt verme, yönlendirme, yargılama, eleştirme, ad takma, soru sorma, tanı koyma, konuyu değiştirmek, şaka yapma, alay etme gibi durumların aile ve arkadaşlıkta iletişimi engellediğini vurguladı.

 İyi ve etkili iletişim için dikkat edilmesi gerekenleri de sözlerine ekleyen Aydoğdu: “Ailede, arkadaşlıklarda ve diğer iletişim türlerinde iyi ve etkili iletişim kurmak için olaylara empatik anlayışla yaklaşabilmenin, somut konuşabilmenin, uygun bir biçimde kendini ifade edebilmenin, ben dili ile konuşabilmenin ile “tam ve tek mesajı yollama" becerisine sahip olmanın önemli olduğunu ifade etti.

En etkili davranış “Empatik güvengenlik”

İletişimde en etkili davranışın  "Empatik güvengenlik" davranışı olduğunun altını çizen Aydoğdu, etkileşimde bulunulan kişiye karşı duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.

“Empatik Güvengenlik” davranışının, bireyin karşısındaki kişinin içinde bulunduğu durumu, duygu ve düşüncelerini anlaması, anladığını da kendi haklarını koruyarak dile getirmesi anlamına geldiğini söyleyen Aydoğdu, örnek olarak annelerin sürekli öğüt vererek, bireylerin yönlendirmesini söyledi.

Eğitimler her hafta devam edecek

Eğitim sonrası gazetemiz muhabirlerine açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır, eğitim veren Psikolog Çağlar Çalış ve Uzman Psikolojik Danışman Umut Aydoğdu ile eğitime katılım sağlayan vatandaşlara teşekkür etti.

Müdür Çakır, “ İletişim oldukça önemli. Aile içinde olduğu kadar, okulda, iş yerinde, tüm toplumda iletişimin oldukça büyük katkısı var. O yüzden iletişimin her safhasında olumlu düşünmenizi, insanlara olumlu yaklaşmanız ve mutlu bir şekilde onlara davranmanızı, yardım etmekten çekinmemenizi rica ediyoruz. “ diyerek eğitimlerin her hafta Perşembe günü saat 14.00’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda çeşitli konuklar ve konularla ilgili eğitimlerin devam edeceğini söyledi.

H.Nesibe Solak