Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

BURDUR'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

Burdur’da Ahilik Haftası kutlamaları düzenlenen çelenk sunumu töreniyle başlarken, saat tamirciliği mesleğini 57 yıldır sürdüren 83 yaşındaki Mehmet Örtel İlin Ahisi seçildi.

Burdur'da Ahilik Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk koyma töreni ile başladı. Törende, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Atatürk büstüne çelenk sunuldu.

  

Etkinlikler, Uzay Çatı Halk Pazarı'nda da devam etti. Burada da program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile açıldı. Ardından halk oyunları gösterileri ile kutlamalar renkli anlara sahne oldu.

6,

“Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkarları birlikleri için de bir rehber niteliğindedir”

Günün anlam ve önemini belirtmek üzere konuşan Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi “Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. “ dedi.

Esnaf ve sanatkarları yüksek ahlaki değerler etrafında birleştiren Ahilik Teşkilatı’nın insanın dürüstlüğünü, mesleki marifetini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla yoğurarak asırlar boyu milletin birliğini koruduğunun altını çizen Sipahi konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Din, dil, ırk, farkı gözetmeden herkese eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkarları birlikleri için de bir rehber niteliğindedir. İyiyi, doğruyu ve güzeli benimsemiş olan ahilik kurumunun bu görünen yanlarını yeni nesillere aktarmak, öğretmek amacıyla Ahilik Kültürü Haftası 1988 yılından itibaren ülke genelinde kutlanmaktadır. Ahilik geleneği bugün ülkemizde sayısı 2 milyona ulaşan esnafımız tarafından sürdürülmektedir. Bugün, ekonomik ve sosyal hayatın yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizim için büyük gurur kaynağıdır. Milletimiz dostluğu, kardeşliği, yardımlaşmayı ve dürüstlüğü kurumsal bir yapı halinde yüzyıllarca devam ettiren tek millettir. Böyle güzel ilkelerle var olan Ahilik Kurumumuz Osmanlı Devletimiz zamanında Fütüvvet Ocakları, Çedik kuruluşları olarak devam etmiş ancak geçen yüzyılın ortalarında maalesef kaldırılmış; Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte Esnaf Teşkilatlarımız yasal düzenlemeler ile devam etmektedir.”

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sipahi,  Ahilik kültürüne vurgu yaparak, günümüzde esnaflığın değişen yüzüne dikkat çekti. Sipahi konuşmasının devamında; “Bugün Şed kuşatma yerine diploma, ustalık belgesi verilmekte, esnaf ve yanlarında çalışanların sosyal güvenlikleri güvenlik kuruluşları aracılığıyla yapılmakta, esnaf ve sanatkarların yasal hak ve hukukları odalar, birlikler, federasyon ve konfederasyon tarafından korunmaktadır. 1300’lü yıllara ait Ahi Evran tarafından kalfalıktan ustalığa yükselen bir meslek erbabının kulağına fısıldanan şu sözler nasıl nesiller yetiştirmeliyiz sorusuna verilebilecek en veciz cevaptır.

“Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol.

Yalan söyleme, büyüklerimizden önce söze başlama.

Kimseyi kandırma, kanaatkar ol.

Dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma.

Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil.

Kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol” sözlerini hayatımıza ilke edinmeliyiz.” sözlerine yer verdi.

“Tüm şartlarının da belli bir düzeyin üzerine çıktığını görme temennisi içerisindeyiz”

Burdur Ticaret İl Müdürü Aylin Sacide Cankar, Ahilik Haftası kapsamında yaptığı konuşmada Ahilik geleneğinin tarihsel önemine ve günümüzdeki yansımalarına dikkat çekti. Cankar, Ahilik Teşkilatı’nın yardımlaşma ve dayanışma ruhunu Anadolu’ya taşıyan köklü bir kurum olduğunu belirterek; “Ahilik başlangıcı itibariyle yardımlaşma, dayanışma ruhunu taşıyan Anadolu Birliği’ni toplumsal düzeni kuran yapısıyla da çok yönlü bir kurumdur. 13.yüzyılda Türk İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan Ahilik Teşkilatı aynı zamanda Anadolu’nun vatanlaşmasından ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Hiç şüphe yok ki, Arapça kardeşlik anlamına gelen Ahi sözcüğünün teşkilatın adı olarak kabul eden anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Daima iyiyi, doğruyu, güzeli benimsemiş olan Ahilik Kurumu’nu bu yanlarını diğer nesillere aktararak öğretmek amacıyla her yıl törenlerle kutlanmaktadır. Ticaret Bakanlığımızca her geçen yılla birlikte eriştiğimiz Ahilik Haftası’nda esnafımızın sorunlarının azaldığı, toplum içerisindeki saygın konumlarının daha da yükseldiği, ekonomik durumlarının daha da iyi olduğu tüm şartlarının da belli bir düzeyin üzerine çıktığını görme temennisi içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Topyekün bir eylem planı hazırlamak zorundayız”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, 37. Ahilik Haftası'nda yaptığı konuşmada, esnaf ve zanaatkârın sorunlarına dikkat çekerek, sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Yılda bir kez toplanarak sorunları dile getirmenin yeterli olmadığını vurgulayan Ercengiz, zanaatkârlığın teşvik edilmemesi durumunda mesleklerin yok olacağını belirtti. Ayrıca, büyük zincir marketlerin yerel esnaf üzerinde oluşturduğu baskıya karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Ercengiz konuşmasında; “Zanaatkârlığı özendirmediğimiz sürece hiçbir gencin sadece akademik kariyer hedefleyen ailelerin çocukları olarak zanaatkâr olmasını sağlayamayız. Bugün gerek meslek liselerinde gerekse çıraklık eğitim merkezlerini daha cazip hale getirilebilecek bir takım yasal düzenlemeler yapılmış olsa da yeni açılan birçok üniversiteyle çocuklarımızın tamamını akademik kariyere yönlendiriyoruz. 3 milyonun üzerinde çocuğun üniversite sınavına girdiği ve 900 bininin doğrudan örgün eğitime dahil olduğu bir sistemde çırak yetiştiremeyiz, kalfa yetiştiremeyiz. Bugün sanayiye gittiğimizde oto boyacı maalesef kalmadı. Yılın Ahisi Mehmet amcamla hemen kısa bir sohbet ettik. Yılların saat tamircisi. Zaten uzun zamandır çırak gelmiyor, belki ilçesinin son temsilcisi olarak bu görevi yapıyor. Şehir merkezinde saat tamircisi kalmadı diyebiliriz. Berbere gidiyoruz, berberin çırağı yok. Oto boyacı da yok, kaportacı da yok. Dolayısıyla önemli bir sorun var. Bu sorunun giderilmesi için top yekün birlikte bir eylem planı hazırlamak zorundayız. Üst birlikleriniz ya da hükümetimiz devletimiz bizi yönetenler bir takım eylem planları hazırlıyor ancak bunların yeterli olmadığını daha teşvik edici bazı yöntemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” sözlerini kaydetti.

Ayrıca, büyük zincir marketlerin yerel esnaf üzerinde oluşturduğu baskıya karşı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı Ercengiz; “Esnafımızın ve zanaatkârımızın birçok tehditle baş ettiğini görüyoruz. Aslında teknolojik gelişmelere ayak uydurması, bir araya getirilmesi ve örgütsel gücünü daha güçlü hale getirilmesini zorunlu olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Şehir planlamaları yapılırken zincir marketlerin önünün kesilmesi bakkalların yaşamasını devam ettirecektir. Sadece bakkalların değil artık yerel marketlerin, yerel esnafın çok büyük bir tehdit altında olduğunu geniş bir skalayla satış yapan zincir marketlerle sabittir. Görüyorsunuz bir sürü kampanya var. Neredeyse o marketlerde deniz araçları satılıyor. Esnafımız şu anda enflasyon karşısında sadece gününü kurtarabilmek için elindeki stoğunu eritip demirbaşını yok edip küçülmek zorunda kaldı. Bu nedenle biz esnaf ve zanaatkârımızı daha korumak için bir politika geliştirip ayakta tutabilecek bir eylem planını harekete geçirmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından il protokolü tarafından İlin Ahisi, İlin Kalfası ve İlin Çırağı’na plaketleri, Örnek Esnaf, Örnek Kalfa ve Örnek Çıraklarına da ödülleri verildi.

  

  

  

  

Ahilik geleneğini anlatan Şed Kuşatma Töreni canlandırıldı

Ahilik Haftası Kutlama etkinlikleri çerçevesinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan tüm kalfalar adına Ahilik geleneğini yansıtan “Şed Kuşatma” töreni canlandırıldı. Ahilik geleneğinin anlatan tören izleyiciler tarafından heyecanla izlendi.

 

Program yemek ikramının ardından sona erdi.

 

Melisa Adınısever