Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA 8 BİN 850 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

BURDUR’DA 8 BİN 850 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Burdur’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü “Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes” teması adı altında Burdur Merkez ve ilçelerinde 8 bin 850 fidan toprakla buluştu.

Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan fidan dikme programı Burdur’da da bugün saat 11.11’de Tekke Köyü’nde gerçekleşti.  Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz,  Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Erarslan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Balcı, Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, STK temsilcileri ile jandarma ve öğrenciler katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş konuşma gerçekleştirdi.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü dolayısıyla organize edilen programda konuşma gerçekleştiren Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş, günün anlam ve önemine değinerek konuşmasına başladı.

Konuşmasında 11 Kasım Milli Ağaçlandırma gününün 7 Kasım 2019 tarih ve 30941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2019/24 nolu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesiller için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün, "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlandığını ifade ederek, orman ve ağaç sevgisinin çocuklara, gençlere ve insanlara aşılanması, oksijeni suyu bol daha yaşanabilir bir çevre için mevcut olan ormanlarımızın korunması ve yeni orman alanlarımızın kurulmasının amaçlandığını vurguladı.

BURDUR’DA 5 YILDA 81 BİN FİDAN DİKİLDİ

Müdür Karataş: “2019 yılından günümüze kadar 5 yıllık süreçte 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde yapılan fidan dikim etkinliklerinde Ülke genelinde 37,7 milyon fidanın toprakla buluşturulduğu uluslararası bir etkinliğe dönüşmüştür. Burdur İlimizde de 11 Kasım Etkinliklerin de 81 bin adet fidan dikilmiştir.

Ayrıca ilimizde Gençleştirme ve Bakım Çalışmaları, Yanan Ormanların Yeniden Ağaçlandırılması, Ormanların Rehabilitasyonu, Erozyon Kontrol Çalışmaları, Toprak Muhafaza Çalışmaları, GGT Ağaçlandırmaları olmak üzere uygun türlerde ortalama her yıl 2 milyon fidan toprakla buluşturulmaktadır. Ormanlar; teneffüs ettiğimiz oksijen üretimi,, evimizde yaktığımız odunun, kullandığımız kalemin, sandalyenin, masanın ham maddesi olması, insanlar için geçim kaynağı olması, beden ve ruh sağlığımız açısından yürüyüş, spor ve piknik yaptığımız hoş vakit geçirdiğimiz rekreasyon alanları olması, gölet ve barajların ömürlerini uzatması, sel baskınları taşkınları ve erozyonu önlemesi, temiz su kaynaklarının depolandığı alanlar olması gibi faydalarının yanında; mikroorganizmalardan, mantarlara, kelebeklerden, kuşlara, sincaplardan tavşanlara kadar saymakla bitiremeyeceğimiz canlı cansız milyonlarca varlığa ev sahipliği yapmaktadır.

Küresel İklim Değişikliği ile pek çok çevresel sorunun baş gösterdiği bir dönemde bulunmaktayız. Dört mevsimi yaşayan ülkemizde son yıllarda mevsimler arasında geçişlerin olduğu, neredeyse batı illerimizde kış mevsiminin yaşanmadığı, kar yağışlarının yok diyecek kadar azaldığı, bahar yağışlarının yaz aylarına doğru kaydığı ve arkasından ani ve kavurucu sıcakların başladığı, orman yangınları açısından çok büyük riskler oluşturmaktadır.

Bunun yanında yıllık metre kareye düşen yağış miktarı çok fazla değişmese de özellikle ormansız alanlarda ani sağanak yağışlarla yağan yağmur suları sellere ve taşkınlara dönüşerek felaketlere sebep olmaktadır. Havzada kalması gereken sular kullanılamadan denizlere göllere akıp gitmektedir.

Oysa ormanlar yağmur ve kar sularını yaprakları, dalları, gövdeleri, altında oluşturduğu ölü örtü, diri örtü ve kökleri ile tutar, yüzeysel akışa geçmesini azaltarak sellere ve taşkınlara dönüşmesini engeller, suların yavaş yavaş toprağa emilmesini ve toprakta depolanmasını sağlar ve böylece diğer canlılara ve insanoğluna temiz su kaynağı oluşturmaktadır. Örneğin yetişkin bir Kayın ağacı 10 ton su tutar.

Son zamanlarda kuraklık nedeniyle yaşadığımız su sıkıntısı hepimizin malumudur. Ve her geçen yıl su sıkıntısı problemlerimiz gittikçe artmaktadır.

Küresel İklim değişikliği ile mücadele için yapmamız gereken en önemli işlerden birisi yeşili korumak, orman varlığımızı artırmak, Yeşil Vatanımıza yeni orman alanları kazandırmaktır. Ülkemiz üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaktadır. Türkiye Orman varlığını artıran nadir ülkelerdendir. Artırmaya da devam edecektir. Orman Vatandır anlayışı ile Yeşil Vatanımızı korumalı ve geliştirmeliyiz. Bu amaçla hep birlikte daha fazla çalışmalı, daha fazla gayret göstermeliyiz.

Bugün dikeceğimiz fidanlar; Cumhuriyetimizin Türkiye Yüzyılında "Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes" olacak inşallah.” sözlerine yer verdi.

BURDUR’DA 8 BİN 850 ADET FİDAN DİKİLDİ

11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü "Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes" temasıyla Burdur’un Tekke Köyü’nde 0,3 Hektar alana bin 500 adet Fıstıkçamı, 250 Adet Servi fidanı toprakla buluşurken, Burdur’un diğer ilçelerin de ise Fıstıkçamı, Servi, Badem, Ceviz, Lavanta olmak üzere toplam 7 bin 100 adet fidan dikildi. İl genelinde toplam 8850 adet fidan toprakla buluştu.

KALEMŞAH HÜSEYİN YILDIZ ŞİİR OKUDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Hüseyin Yıldız, Burdur'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü dolayısıyla yazdığı “Ormanlarımız’ isimli şiirini okudu.

H.Nesibe Solak