Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA 7 DERNEKTEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI

BURDUR’DA 7 DERNEKTEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI

Burdur’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile 7 sendika ortak basın açıklamasında bulundu.

Bugün saat 15.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen basına açıklaması Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Çetin tarafından yapıldı.

Çetin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“8 Mart 1857'de ABD'de 40 bin kadın işçinin, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlattığı greve yapılan polis saldırısı sırasında çıkan yangında 129 kadın hayatını kaybetmiştir. Bu olayın ardından, 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak tanınması önerisi devrimciler tarafından dile getirilmiş, 1911 yılında yüz binlerce kadın 8 Mart 1857 kurbanlarını anma gösterileri düzenlemiş ve nihayet 1977 yılında Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ı "Kadın Hakları İçin Birleşmiş Milletler Günü" ilan etmiştir.

Dünya kadınlarının 48 yıldır böyle özel bir günü olsa da özgür ve eşit birey olma mücadeleleri hâlâ sürmektedir.

Kemalist Aydınlanma Devrimleri ve özellikle 1926 Türk Medeni Kanunu ile kadınlarımız, ailede, eğitimde, siyasette ve çalışma yaşamında çok değerli ve önemli kazanımlar elde etmiş; birçok Avrupa ülkesinden yıllar önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş; eğitimden sağlığa, adaletten dış politikaya kadar her alanda yer almıştır.

Tarihin en büyük devrimcisi Atatürk önderliğinde kurulan Cumhuriyet, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir simgesidir. Kadınlardan aldığı güçle kurulan ve kadınlara haklarını henüz kuruluş döneminde veren Cumhuriyet, bir kadın devrimidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, "Dünyada hiçbir milletin kadını; 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim.' diyemez." sözleriyle de Türk kadınının hakkını teslim etmiştir.

Güçlü bir kadın dayanışması gerçekleştirmek ve sivil toplum örgütlerinde daha çok yer almak hepimizin görevidir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ey kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." sözü her zaman yol göstericimiz olmalıdır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun.”

H.Nesibe Solak