BURDUR'DA 22 YAŞINDA BAŞLADIĞI YORGANCILIĞI 48 YILDIR SÜRDÜRÜYOR
22 yaşında başladığı yorgancılığı 48 yıldır sürdürüyor
Burdur’da yorgancılık yapan Kemal Çevik, 48 yıldır elinden iğne ipliği bırakmıyor. Burdur Merkez’de yaşayan evli ve 3 çocuk babası yorgan ustası Kemal Çevik, 1965’de çıraklık yaparak başladığı mesleğinde yarım asrı geride bırakmaya hazırlanıyor. Ömrünü mesleğine adayan Kemal usta, ilerleyen yaşına rağmen el emeği ürünlerini müşterilerine ulaştırmaya devam ediyor.
Emekli olduktan sonra da iğne ve ipliği elinden bırakmayan Çevik, sağlığı el verdiği sürece unutulmaya yüz tutan mesleğini icra etmeye çabalıyor.
Kemal Çevik, 22 yaşında ilk defa eline aldığı iğne ipliği hiç bırakmadığını belirterek, 48 yıldır yün yorgan ve yastık diktiğini söyledi.
“Yetiştirdiğim Çırakların Hiçbiri Şuan Bu İşi Yapmıyor”
Kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan yorgancılık, çırak bulamama sorunu ve düşük kazanç nedeniyle giderek yok oluyor. Mesleğin son temsilcilerinden biri olan Çevik, yıllar içinde yetiştirdiği çırakların hiçbirinin bu işi devam ettirmediğini belirterek; “Bu meslek artık bitme noktasına geldi. Zamanında çok çırak yetiştirdik ama hiçbiri şu an yorgancılık yapmıyor. Eskiden çıraklık yaparken ustalarımız bizi döverdi, burası çok kalabalık olurdu. Disiplin ve otorite vardı. Şimdi ise çırak bulunsa bile kimse ustasını dinlemek istemiyor. Bu mesleği devam ettiren insan sayısı çok azaldı. Üstelik kazancı da oldukça düşük.” diye konuştu.
“Eski Alışkanlıkların Hepsi Terk Edildi”
Zaman içerisinde değişen alışkanlıklar ve fabrikasyon üretim nedeniyle geleneksel el işçiliğinin giderek azaldığını belirten Kemal Çevik eskiden el yapımı yorgan ve yatakların daha fazla tercih edildiğini ancak günümüzde sünger yatakların yaygınlaştığını söyledi. Yorgancı ustası konuşmasında şunları kaydetti; “Bugün çoğu kişi sünger yatak kullanıyor ama rahat edemeyenler için üzerine yünden koruyucu yapıyoruz. Yatak da yapıyorum ama ağır olduğu için talep olmuyor. O yüzden ince yatak koruyucu üretiyoruz."
Geçmişle günümüz arasındaki farklara değinen Çevik; "Eskiden yorganlar tek yüzlüydü; bir tarafı astarlı, diğer tarafı pamuktu. Şimdi ise iki taraf da kumaş oluyor çünkü artık nevresime geçiriliyor. Eskiden çarşaflanırdı. İpek yorgan talebi de kalmadı, oysa düğünlerde ipek yorgan yaptırmak gelenekti." ifadelerini kullandı.
Yastıkların da zamanla değiştiğini söyleyen yorgancı ustası; “Eskiden yastıklar uzun olurdu, şimdi ise 'küstüm yastık' dediğimiz küçük yastıklar kullanılıyor. Eskiden işlemeli, başlıklı yastıklar modaydı ama şimdi neredeyse 40 yılda bir kişi o uzun yastıklardan yaptırıyor. Eski alışkanlıkların hepsi terk edildi." dedi.
Kemal Çevik, son olarak mesleğini severek ve ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü vurgulayarak, "Tozu tüyü bitmeyen bir meslek fakat ben bu mesleğe ömrümü adadım. Elimizden geldiğince bu mesleği devam ettirmeye çalışacağız." diye konuştu.
Melisa Adınısever/Özel Haber