Flaş Haber Yeni

BURDUR’DA 150 ÇÖLYAK HASTASI VAR

BURDUR’DA 150 ÇÖLYAK HASTASI VAR

Çölyak hastalığı, glüten adı verilen bir çeşit proteine karşı vücudun geliştirdiği antikorlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Türkiye'de glüten hassasiyeti yaşayan kişilerin sayısında artış görülüyor.

150 çölyak hastasının bulunduğu Burdur’da da hastalar Glütensiz besin bulmakta zorlanıyordu. Glütensiz unu, ekmeği şehir dışından almak zorunda kalan hastalar için bu durum hem maliyetli hem de yorucu olmaktaydı.  

Dün Halk Eğitim Merkezi’nde hayırsever Ahmed Baraka tarafından açılan Çölyak Atölyesi sayesinde Burdur’da yaşayan hastalar glütensiz ürünlere artık daha kolay ulaşabilecek.

Çağdaş Burdur Gazetemize röportaj veren çölyak hastası Fuat Tezcan bu yola ilk çıktığında yanında Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in olduğunu ve onun sayesinde çölyak hastalarının sesinin daha çok duyurulduğunu dile getirerek:

“Bu yola ilk çıktığımızda Ali Orkun Başkanım vardı. Belediye Başkanı olmadan önce tanışmıştık o zamanlar eczacıydı kendisi. Sağ olsun benim için Ankara’daki bakanlıklara kadar ulaşıyordu. Çölyak sadece bende var diye düşünüyordum. İlk başlarda 5-6 kişiyi tanıyordum.  Kimse bilmiyordu hiçbir şekilde glütensiz ürün yoktu. Kendimiz unlarını getirip ekmekleri evde yapmaya çalışıyorduk. Zamanla benden başka çölyak hastaları olduğunu öğrendim ve şuan  Burdur'da 150 çölyak hastası bulunuyor. Ali Orkun Ercengiz Belediye Başkanı olunca her yıl kent konseyi ile birlikte glütensiz iftar yemekleri, glütensiz kahvaltılar, glütensiz hamburger günleri gibi etkinlikler yapıldı. Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz bizim sesimizi duyurmamızda çok yardımcı oldu. Ona ne kadar teşekkür etsek az. Başkanımız derneğimizi kurunca 15 sıra numarasıyla derneğimize üye oldu. Şimdi de hayırsever Hayırsever Ahmed Bey tarafından atölyemiz açıldı. Bu da bizim için bir hayaldi. Hayalimiz gerçek oldu. Çölyak hastaları için olan fırın yaşam kalitemizi yükseltecek. Her gün en azından çölyak hastalarımız sıcak ekmek alabilecek. Biz Burdur’da sıcak ekmek alamıyorduk. En azından şimdi sıcak ekmeğimiz çıkacak. Bunun için çok sevinçli ve mutluyuz inşallah devam eder.” ifadelerini kullandı.

 

Hale Pak