Flaş Haber Yeni

BURDUR’A DEĞER KATAN ŞAHSİYETLER SEMPOZYUMU İLE BURDUR’UN DEĞERLERİNE YOLCULUK

BURDUR’A DEĞER KATAN ŞAHSİYETLER SEMPOZYUMU İLE BURDUR’UN DEĞERLERİNE YOLCULUK

MAKÜ Lavanta Tepesi Otel, “Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu” yoğunluğu yaşadı. Burdur’da dün başlayan “Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu” Pazar günü sona erecek.

Toplamda 70 Bildirinin sunulduğu sempozyumda, Burdur’a değer katan onlarca isim, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden ve Azerbaycan’dan gelen bilim insanları tarafından çalışıldı. 23 ve 24 Mayıs tarihlerinde bildiri sunumlarının gerçekleştirildiği sempozyum kapsamında yarın ise, bilim insanları için Kibyra ve Salda gezi programı tertip edilecek. Sempozyum, Pazar günü bilim insanlarının uğurlanması ile sona erecek.

Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu’nda; I. Dünya Savaşı’ndan Burdur Milletvekilliğine Fahrettin Altay, Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Burdurlu yazar Neriman Şimşek Mıhladız, Mustafa Şeref Bey, Halil Hulusi Efendi, Derviş Mehmed Paşa, Mustafa Efendi, Şehit Pilot Teğmen Ayfer Gök, Fakir Baykurt, İbrahim Kafesoğlu, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Topçu Çavuşu Halil İbrahim Günaydın, Abdullah Aşçı gibi birçok değerli isim adına gerçekleştirilen çalışmalar üzerine yazılan bildiriler sunuldu.

Burdur’un kültürel ve tarihi mirasına katkı sağlayan önemli isimlerin tanıtıldığı ‘Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu’nun açılışı Burdur protokolü, bilim insanları ve öğrencilerin katılımıyla 23 Mayıs Perşembe günü Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen program ile gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan açılış programında ilk olarak MAKÜ tanıtım filmi gösterimi yapıldı. Daha sonra Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencileri Yunus Gürkan Avcar ve Halil Ardıç’ın kabak kemane ile sipsi eşliğinde sundukları müzik dinletisi yapıldı. Müzik dinletinin akabinde Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Tekşen, Burdur’un tarih boyunca birçok değerli şahsiyet yetiştirdiğini vurgulayarak, "MAKÜ olarak bu değerli isimleri araştırıyoruz. Bu çalışmalar, Burdur’un kültür hayatına büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

PROF. DR. ALİYEVA’DAN TÜRK BİRLİĞİ VURGUSU

Sempozyum açılış programı kapsamında daha sonra Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu onur konuğu Azerbaycan Dil Komisyonu’ndan Prof. Dr. Sevinç Aliyeva tarafından kısa bir konuşma yapıldı. Aliyeva konuşmasında, Türk dünyası birliğine vurgu yaparak, “Zafer dolu bir Azerbaycanlı olarak geldim. Türk olduğumla gurur duyuyorum. Atatürk ve Haydar Aliyev değerlerine her zaman sahip çıkacağız.” dedi.

BURDUR’A DEĞER KATAN YENİ İSİMLER DE LİSTEYE EKLENECEK

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, sempozyumda yaptığı konuşmada, MAKÜ'nün “evrensel bilgiden toplumsal katkıya” mottosuyla hareket ettiğini vurguladı. Üniversitelerin bulundukları şehrin kültürüne ve eğitimine katkı sağlaması gerektiğini belirten Dalgar, Milli Eğitim, Müftülük, basın ve ticaret odası gibi paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti.

Rektör Dalgar, sempozyum kapsamında Burdur'a değer katan şahsiyetlerin ele alındığını belirterek, bu değerlerin bilimsel sunumlarla paylaşıldığını söyledi. Sempozyumda 70 ayrı bildiri sunulacağını belirten Dalgar, bu bildirilerin arşivlenmesi için kalıcı bir web sayfası oluşturduklarını duyurdu. Bu sayfada bilim insanlarından oluşan bir hakem heyetinin, öneriler doğrultusunda Burdur’a değer katan şahsiyetleri listeye eklemeye devam edeceğini açıkladı.

MAKÜ’nün Türkiye'de sadece 20 üniversitenin sahip olduğu 5 yıl tam kurumsal akreditasyonu almaya hak kazandığını belirten Rektör Dalgar, bu başarının Burdur için bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. MAKÜ’nün dünya üniversiteleri sıralamalarında iyi yerlere gelmeye başladığını söyleyen Dalgar, üniversitenin itibarının Burdur'daki herkes için önemli olduğunu vurguladı.

Son olarak, üniversiteye bağışta bulunan hayırseverlere teşekkür eden Dalgar, BURYÖV Vakfı’nın katkılarıyla üniversitenin arazisinin bu kadar geniş olduğunu belirtti. Sempozyuma, üniversiteye okul veya bina yaptıran hayırseverleri de davet ettiklerini belirten Dalgar, “BURYÖV Vakfının o günkü kurucuları, yöneticileri gönül insanları bu araziyi üniversitemize kazandırmışlar. Üniversitemizin kurulmasına öncülük eden BURYÖV’ün değerli yönetimine ve bina bağışında bulunan hayırseverlerimize minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Bu vesileyle ismini saymakla bitiremeyeceğimiz, üniversitemizin gelişimine küçük büyük her türlü katkıda bulunan değerli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Burdur’a Değer Katanlar Sempozyumunda, şehrimizin hafızasında iz bırakmış şahsiyetleri anarken, Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan fedakar hayırseverlerimize de minnettarlığımızı iletiyorum.” dedi.

BURDUR’DA ÖNEMLİ İSİM VE MEKANLAR YAŞATILACAK

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, şehrin 8 bin yıllık geçmişine dikkat çekerek, “Burdur, Türk geleneklerini ve kendine has kültürünü oluşturmuş bir şehir. Fakir Baykurt’tan Piribaşlar Konağı’na kadar birçok önemli ismi ve mekanı yaşatmaya devam edeceğiz,” dedi.

BURDUR, PEK ÇOK DEĞERLİ ŞAHSİYETLER YETİŞTİRMİŞTİR

Vali Türker Öksüz ise Burdur’un zengin tarihi ve kültürel mirasına değer katanları tanımanın önemini vurgulayarak; “Bugün burada, Burdur'un zengin tarihine ve kültürel mirasına değer katan şahsiyetleri anmak, onurlandırmak ve daha yakından tanımak için bir araya geldik. Burdur, eşsiz doğası, tarihi yapıları ve değerli insanlarıyla adından söz ettiren bir şehirdir. Bu sempozyum, şehrimizin bu değerli varlıklarını keşfetmek ve onlara olan saygımızı ifade etmek için bir fırsat olduğunu belirtirken, hepinizi en kalbi duygularımla, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.

Burdur da; siyasette, ilimde ve sanatta abide şahsiyetlerin yurdudur. Osmanlı İmparatorluğunda sadrazamlık vazifesinde bulunan Derviş Mehmet Paşa, 1. Gazi Mecliste Burdur milletvekili olmasının ötesinde şehrimizle gönül bağı bulunmasıyla iftihar ettiğimiz İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, genç Türkiye Cumhuriyetinin Bakanlarından olan Mustafa Şeref Özkan,1950’li ve 1960’lı yıllarda Bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini yürüten Fethi Çelikbaş, 1980'li yılların en önemli ideologlarından olan Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, ülkemizin en büyük din alimlerinden biri olan, babasının ilim tahsili için gittiği Elmalı’ya yerleşmesi sebebiyle Elmalılı namıyla şöhret bulan ve fakat kökeni Çavdır İlçemizin Yazır köyüne dayanan Elmalılı Hamdi Yazır, canlı tasvirleri ve sürükleyici diliyle edebiyatımızda müstesna bir yere sahip Fakir Baykurt,  kendi soyadını kullanmak yerine “Burdurlu” olarak anılmayı tercih eden ve velut bir yazar olarak öne çıkan İbrahim Zeki Burdurlu, tasavvuf musikisinin üstatlarından Ahmet Hatipoğlu, ünü sınırlarımızı aşan “Erik Dalı” türküsüyle birlikte: “Teke Zortlatması, Kezban Yenge, Kuyu Dibi Daşlı Olur, Dirmilin Bülbülü, Gökte Yıldız Ellidir, Dirmildedir Evimiz” gibi onlarca türkünün babası olan Kadir Türen, yine saz ve söz üstatlarımız arasında sayabileceğimiz Hamit Çine ve Salih Urhan ilk anda akla gelen hemşehrilerimizdir. Olgunluk tevazuunun kardeşi olsa da bu kıymetlerimizin unutulmaması, toplumsal bellekte yaşatılmaları elzemdir. Zira onlar, ferdi şahsiyetlerinin ötesinde değerlerin temsilcisi sıfatına erişmişler ve yeni nesillere örnek teşkil etme misyonu yüklenmişlerdir.

Burdur'un zengin tarih ve kültür birikimi bu topraklarda pek çok değerli şahsiyetler çıkarmıştır. Elbette bunların hepsini bir sempozyuma sığdırmak mümkün değil. Bizim de dile getirmediğimiz nice şahsiyetler var.

Ama Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz bu anlamda gerçekleştirdiği sempozyumla bir adım başlattı. Valilik olarak bizde bu sempozyumu önemsiyor ve destek veriyoruz.” dedi.

Mine Kaya