BURDUR ZİRAAT ODASI BAŞKANI KEMAL KUBİLAY: “BORÇLARA TAKSİTLENDİRME DEĞİL, 1 YIL ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay çiftçinin ve üreticinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Dövizdeki hızlı artış nedeni ile hammadde deki artış yüzünden çiftçinin yaşadığı sıkıntılara birde yağışların olmaması ve beraberinde kuraklık tehlikesinin eklendiğine dikkat çeken Başkan Kubilay “Hükümetimiz çiftçilerin banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını acilen ertelemeli. Taksitlendirme değil, borçların 1 yıl süre ile ertelenmesi istiyoruz” dedi.
ÖNCE DÖVİZ, ŞİMDİ DE YAĞIŞLAR
Bu aylarda beklenen yağışların olmaması, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdiğini söyleyen Başkan Kubilay, “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de beklenen yağışların olmaması yüzünden araziler ekilemedi. Ekmek isteyen çiftçimiz de yüksek girdi maliyetleri yüzünden ne ekim dikim yapabildi ne de ektiğine gübre ya da ilaç alabildi. Bir tarafta banka ve tarım kredi kooperatif borçları, diğer tarafta dövizdeki artış yüzünden artın maliyetler derken çiftçimiz büyük bir çıkmaza girerek çaresizlik içerisinde çırpınmaktadır” sözlerine yer verdi.
ÇİFTÇİMİZ KISITLAMALARDAN ETKİLENMEDİ
Pandemi nedeni ile alınan kısıtlama kararından Burdurlu çiftçilerin etkilenmemesi için Burdur bazında girişimlerde bulunduğunu sözlerine ekleyen Başkan Kemal Kubilay, “Geçen hafta Sayın Valimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda hafta sonralarında uygulanan kısıtlamalardan çiftçilerimizin etkilenmemesi için odamızdan ‘Çiftçilik belgesi’ alarak arazilerine, hayvan yetiştiricisinin çiftliğine gitmesine olanak sağlandı” açıklamasında bulundu.
ARAZİLERİN YARISI EKİLMEDİ
Az yağışlar nedeni ile toprakların kuru olduğunu da hatırlatan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Burdur’da arazilerin yüzde 50’sinin ekilemediğini iddia etti. Çiftçinin yaşadığı sıkıntıların yanında hayvan üreticilerinin içinde bulunduğu durumu da ifade eden Başkan Kubilay, “Malumunuz olduğu üzere Süt Konseyi belirlediği sabit fiyat uygulaması yüzünden hayvancılarımız perişan oldu. Dolara endeksli yem ve diğer girdi maliyetlerindeki hızlı artış, sıkıntıları içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Bazı firmalar çuval başına 1 veya 2 TL’lik indirim yapsa da bu kalıcı bir çözüm olmadı olamayacak” açıklamasında bulundu.
“ÜRETİCİ, ÇİFTÇİ ZARARDA”
Yaptıkları ziyaretler ve araştırmalarda bazı acı tablolarla karşılaştıklarına dikkat çeken Başkan Kubilay, “Büyükbaş hayvan kesim ücreti kilogramı 38 TL’yi bulurken şu an 34 TL civarlarına inmiştir. Çiftçilerimiz tarlasına, ineğine ve buzağısına küsmüş durumdadır. Hiçbir mesai mevhumu gözetmeden 7 gün 24 saat ailesiyle çalışan üreticilerimiz bırakın kârı, bu halde bile zarar etmektedir” dedi.
KITLIK ve AÇLIĞA DİKKAT ÇEKTİ
Yaşanan süreç ve zorluklar nedeni ile karşı karşıya kalınacak tehlikelere de dikkat çeken Başkan Kubilay “Pandemi sürecinde zirai üretim ve gıda ihtiyacının ne denli önemli olduğunu öğrendik. Eğer çiftçimize ve hayvancılarımıza sahip çıkılmazsa gelecekte kıtlık ve açlık kaçınılmaz bir gerçek olacaktır” sözlerine vurgu yaptı.
SORUNLAR ACİL ÇÖZÜLMESİ LAZIM
Başkan Kubilay konuşmasının devamında; “Devletimiz, hükümetimiz ve Tarım Ormancılık Bakanlığımız ile diğer sivil toplum örgütlerimiz sektörün içinde bulunduğu sıkıntılara acil çözüm getirmesi gerekmektedir. Bu süreçte herkes elinin taşın altına koyarak yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
PANDEMİDE HAYVAN ALIM-SATIMI AZALDI
Başkan Kubilay; “Malum pandemiden dolayı hayvan alım-satımı yok. Yağışların olmaması dolayısıyla barajlar boş. Toprakta tav yok. Hayvanını satamayan çiftçi tohum alıp tarla ekemiyor. Borçlar ödenmiyor. Sattıkları ile yem, küspe ve diğer girdi maliyetleri karşılanmıyor. Yem fiyatları almış başını gidiyor” diye konuştu.
HUBUBAT PİYASASINI DEĞERLENDİRDİ
2020 Aralık ayı ilk 10’uncu günü itibari ile hububat fiyatları hakkında bilgi veren Başkan Kubilay; arpa alım: 1.50 TL - 1,60 TL, satım 1.70 TL – 1.80 TL civarında, Buğday alım: 2.40 TL alım, 2.50 TL civarında satım yapıldığını aktardı. Tohumluklarda ise 2 lira 50 kuruşun altında arpa tohumu 3 lira 50 kuruşun altında buğday tohumu bulunmadığına dikkat çekti. Burdur Ziraat Odası olarak çiftçilere tohumluk arpa buğday temini yaptıklarını hatırlattı. Tohumluk, arpa satışlarının devam ettiğini belirtti.
Halil İbrahim KARA