BURDUR VALİSİ TÜLAY BAYDAR BİLGİHAN, BURDUR GÖLÜ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, MAKÜ’de düzenlenen “Burdur Gölü Kuruyan Kıyı Alanlarının Korunması, Ekolojik Düzenlemesi ve Sürdürülebilir Kullanımı” Çalıştayı’nda konuştu.
MAKÜ'de gerçekleşen Çalıştay’da konuşan Vali Baydar Bilgihan, şehirlerin, göllerin bütün coğrafya içerisinde jeolojik bir miras olduğunu belirterek, bu coğrafyadaki jeolojik miraslara sahip çıkılması gerektiğini ancak sahip çıkmamanın alternatif maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Çalıştayda, Burdur Gölü’nün küçülmesinin iklim değişikliği, insan kaynaklı faktörler, tarımsal ve sanayi anlamındaki kullanımlarımdan dolayı etkilendiğini de ifade etti.
Akıllı Sayaç Sistemime Geçildi
Vali Baydar Bilgihan, bu çalışmalar noktasında üç hafta önce genel bir emir de yayınladıklarını da sözlerine ekleyerek, evsel tüketimden de başlamak suretiyle Burdur genelinde sınırlama getirdiklerini ve akıllı sayaç sistemine geçiş sağladıklarını söyledi.
Vali Baydar Bilgihan, akıllı sayaç sisteminin ilk aşamasında insanların bütçesel anlamda bir sıkıntı ya da bir maddi bir kayıp olarak düşünebileceklerini söyleyerek, bu konuda yetkililerden de destek istedi.
Susuz Tarım Yolu çalışmaları devam ediyor
Konuşmalarında Susuz Tarım konusuna da değinen Vali Baydar Bilgihan, bölgede daha çok su tüketen mısır, yonca gibi ürünlerin kullanıldığını ve bu ürünlerin de su kaybını etkilediği vurguladı.
Vali Baydar Bilgihan, hayvancılık desteklemeleri konusunda da özellikle korunga, macar fiği gibi alternatif üretim eserlerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Lavanta tanırım merkezi faaliyete geçecek
Planlanan ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerine devam eden Vali Baydar Bilgihan: “Senir kasabasından Salda Gölü’nün bulunduğu güzergâha kadar daha önceden çokça konuşulmuş ve tartışılmış bir şekilde bir Lavanta yolu-Gül yolu güzergâhı var. Lavanta yolu ve gül yolu güzergâhında çok da güzel ekilişler de var. Bu anlamda biz bu noktada da özellikle Lavanta Tanıtım Merkezi’mizi de faaliyete sokalım ve özellikle bu yolda her türlü üründe tarımsal anlamda suya dayanıklı, kurak ürünleri, kurakçıl ürünleri destekleyelim dedik. Bu sene için projemizi başlattık ama herhalde Eylül ayındaki programlama ile birlikte daha sağlıklı bir sonuca ulaşmış olacağız. Özellikle Burdur Gölü’nün civarındaki güzergâhta lavanta, gül, Altın otu, Lenox, Şalgam otu, Macar fiği, korunga gibi daha suya dayanıklı olan türleri ekilmesi noktasında da bir kararlılık ortaya koyduk.” dedi.
Melisa Adınısever