Flaş Haber Yeni

BURDUR VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ’NDEN BURDURLU ÇİFTÇİLERE TAM DESTEK

BURDUR VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ’NDEN BURDURLU ÇİFTÇİLERE TAM DESTEK

  • 550 ÇİFTÇİYE DAHA YÜZDE 75 HİBELİ BUĞDAY TOHUMU DESTEĞİ VERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülke genelinde başlattığı, ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ne bir destekte Burdur Valiliği İl Özel İdaresi’nden geldi. Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın olurları ile Burdur İl  Özel İdaresi tarafından 550  Burdurlu çiftçiye daha  yüzde 75 hibe destekli tohumluk buğday dağıtımı yapıldı. Burdur İl Özel İdaresi’nin;   ‘Buğday Üretimini Geliştirme Projesi’  1 milyon 250 bin liralık bedelli tohum dağıtımından faydalanan  Burdurlu çiftçiler memnuniyetlerini ifade ettiler.

Her daim üreticiden, üretimden yana aldığı kararlarla Burdur halkının gönlünde taht kuran Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın destekleri ile Burdur İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan 1 milyon 250 bin liraya alınan tohumluk buğdaylar,  düzenlenen törenle Burdurlu çiftçilere dağıtıldı. Burdur İl Özel İdaresi merkez yerleşkesinde 31 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 14.00’da düzenlenen törenle gerçekleşen tohumluk buğday dağıtımı ile birlikte daha önce dağıtımı yapılan 2 milyonluk ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’  dahil Burdur İl genelinde 3 milyon 250 bin liralık arpa, buğday ve yulaf tohumu dağıtılmış oldu.

VALİ YARDIMCISI AHMET MAİLOĞLU: “ …..GÖRÜLMEYEN BÜYÜK BİR SÜBVANSİYON”

Tohumluk buğday dağıtım töreninde konuşan Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu; “Son derece güzel bir karara imza atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığımızın kaynakları, İl Özel İdaremizin kaynakları birleştirildi, 3 milyon liranın üzerinde görülmeyen büyük bir sübvansiyon Burdur çiftçisinin emrin verildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“EKMEK, AŞ ve HİZMET OLARAK GERİ DÖNECEK” VURGUSU

Tarıma yapılan her türlü hizmetin ekmek, aş ve ucuzluk olarak döndüğünü sözlerine ekleyen Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu; “Ne kadar üretmeyi başarabilirsek imkan ve kabiliyetimizi o kadar artırırız. Hele hele nüfusumuzun çok yoğun göç verdiği dönemde bu tip destekler son derece kıymetli desteklerdir. Desteklerimizi artırarak devam etmeliyiz.” sözlerine vurgu yaptı.

“550 ÇİFTÇİ DAHA DESTEKLENDİ”

İlk parti tohumluk arpa, buğday ve yulaf dağıtımından sonra gelen yoğun talepler üzerine ikinci parti tohumluk buğday dağıtımının hazırlandığını belirten Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu; “Bu ikinci partiden 30 çiftçiye Ağlasun’da, 10 çiftçiye Altınyayla’da, 50 çiftçiye Bucak’ta, 50 çiftçiye Çavdır’da, 20 çiftçiye Çeltikçi’de,  30 çiftçiye Karamanlı’da, Kemer’de 30 çiftçiye, Merkez’de 230 çiftçiye, Tefenni’de 50 çiftçiye, Yeşilova’da 60 çiftçiye olmak üzere son partide 550 ayrı çiftçimize tohumluk buğday desteği verilecek. İnşallah hayırlara vesile olur.” diye konuştu.

“YÜKSEK VERİME SAHİP”

Dağıtımı gerçekleşen tohumluk buğdayların kuru alanda dönümde 600 kiloluk bir verime ulaştığının altını çizen Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu; “İnşallah hayırlı işlerde kullanacağınız kadar Allah’ım bereketini de verir, yağmurunu verir, o 600 kilolar, 700 kilolara çıkar, hepinize bol kazançlar diliyorum”.  temennisinde bulundu.

“TOHUMLARI HEDER ETMEYİN”

Yüzde 75 hibe destekli buğday tohumu alan çiftçilere seslenen Vali Yardımcısı Mailoğlu; “Bu tohumları heder etmeyin. Mutlaka kolunuza komşunuza veya öbür tarlalarınızda yeni tohumluk olarak kullanın. Bu çok önemli, sakın ha, heder olmasın, çünkü olabildiğince ucuza mal ettiğiniz, yalnızca kilosunda 4 lira katkı koyduğunuz, geri kalanı devletin karşıladığı, unluk buğdayın (kilogram) 12-13 liralarda olduğu bir dönemde bunun çok büyük bir nimet olduğunu idrak etsinler.” diye telkinde bulundu.

“İL GENEL MECLİSİ’NDEN REKOR HIZLA GEÇTİ”

Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav yaptığı konuşmada; “Valimiz  yerli ve milli tohum dağıtımı konusunda bize bir talimat verdi.   Çok hızlı bir şekilde İl Genel Meclisimize havalesi gerçekleştirildi. İl Genel Meclis Başkanımızın konuya vakıf olması sebebi ile de İl Genel Meclisi üyelerimiz ile istişare ederek rekor bir hızla Plan ve Bütçe Komisyonumuzdan ‘oy birliği’ ile geçti. Yine bir rekor bir hızla İl Genel Meclisimizde kabul edildi. 1 milyonluk ödeneğin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne aktarılması sureti ile Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle protokol imzalanarak hızlı bir şekilde yerli ve milli tohumlarımızın alımı gerçekleştirildi.  Neden tarım önemli? Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği  gibi; ‘Toprak, o kadar cömert ki dökülen alın terinin karşılığını verir. Onun için tarım önemli.  Bu nedenle Burdur il Özel idaresi olarak bundan önce olduğu gibi, bunda n sonrada fazlasıyla tarıma destek olmaya devam edeceğiz.” sözlerini kaydetti.

AKBIYIK: “UZUN YILLAR YERLİ VE MİLLİ TOHUM KULLANACAĞIZ”

Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık konuşmasında; “Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreterimizin bahsettiği gibi 27 İl  Genel Meclisi üyemiz ile birlikte bu kararı aldık. Geçen valimizle yaptığımız görüşmede İl  Tarım Müdürlüğümüzle ortak bir proje yapalım, vatandaşlarımıza, çiftçilerimize kırsal alanda su istemeyen ekilemeyen alanlarda tohum dağıtalım istedi.  İsmi ‘Emin Bey’  olan buğday fazla su istemiyor. Kırsalda ekebilirsiniz. Ektiğiniz ürünlerde de önümüzdeki yıllarda tekrar tohumluk ayırıp ta uzun yıllar yerli ve milli tohumumuza kullanacağız.” dedi.

“HİZMETLERİMİZ SÜRECEK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları, Burdur Valisi Ali Arslantaş, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur ve  Ak Parti İl Başkanı Volkan  Mengi’nin ortak düşüncelerinin; köylere daha çok hizmet yapmak, daha çok üretim sağlamak olduğunu dile getiren Burdur İl  Genel Meclisi  Başkanı  Murat Akbıyık; “Önümüzdeki yıllarda  da bu destekler muhakkak yapılacak. Önceki yıllarda İl Özel İdaresi’nde Tarım il Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde korunga dağıtımı yaptık. Toprak Analiz Laboratuarı kurduk. Süt Analiz Laboratuarı kurduk. Özel idaresi hizmet binamızda 1-2 dakikalık bir sürede süt analizlerini de yapabiliyoruz. Bunu buradan sizlere müjdelemek istiyorum. Bu süreçler valimizin başkanlığından gerçekleşiyor. Bundan sonraki süreç 2023 yatırım programında da köylerimize yapılacak hizmetler noktasında çiftçimize alın terine değer vermek maksadı ile hizmet üretmek için buradayız. Hizmet nerede ise bizler valimizin başkanlığında oradayız. Hep birlikte hizmetlerimiz sürecek.” açıklamasında bulundu.

“AZIMSANACAK BİR RAKAM DEĞİLDİR”

Burdur İl Tarım Müdürü Mehmet Tuğrul  yaptığı konuşmada şunları kaydetti; “Kırsal alandaki çiftçimizin desteklenmesi, aynı zamanda kırsal alanda ekilip dikilmeyen arazilerin tarıma kazandırılması amacı ile yapılan bir proje. Projemiz dahilinde dağıtmış olduğumuz tohumların bedeli 2 milyon lirayı buldu. Bu tohumlara ulaşamadık. Yetersiz kaldı gibi bir çok talepler geldi. Bu talepler üzerin durumu valimize ilettik.  Valimizin uygun görmesi, İl Genel  Meclisi  başkanı ve İl  Özel İdaresi Genel Sekreterimizin de konuya sıcak bakmalarıyla 1 milyon lira daha ek tohum alma ihtiyacı doğdu. Dağıtılan tohum TİGEM’e ait olup verimi yüksek olan tohumlardır. Çiftçilerimize 2 yıldır yüklü bir desteğimiz oldu. Geçen yıl korunga, yem bitkisi, yem bezelyesi ve buna benzer 2 -2,5 milyon liralık bir dağıtımımız oldu. Buradaki amacımız kırsaldaki çiftçimizin hane ekonomisine biraz daha katkı sağlamak. Tohum, gübre ve diğer konularda kendilerine biraz daha destek olmak. Ekim, dikim yapan üreticilerimiz yeter ki üretsin  biz yanlarında olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda inşallah bu tohum dağıtımlarımız katlayarak devam edecektir. Aslında projemiz 600 bin lira ile başladı. Baktık talep çok fazla 800 bin, 1 milyon derken 2 milyon lirayı bulduk. Bu buğday dağıtımı ile birlikte 3 milyon 250 bin  lirayı bulmuş durumdayız. Bu rakam azımsanacak bir rakam değildir.”

ÇİFTÇİ; KÖYLÜ TOHUM DESTEĞİNDEN MEMNUN

Burdur İl Özel İdaresi bahçesinde gerçekleşen törene katılan çiftçi, köylüler, yüzde 75 devlet destekli tohumluk buğday desteğinden son derece memnun olduklarını söylediler. Gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’ya röportaj veren Burdur Çallıca Köyü’nden Hikmet Gökçe; “Bu yıl ilk defa tohum desteği aldım. İyi bir uygulama fakat, dağıtım miktarı biraz daha artırılmalı. Tohum desteğinden son derece memnunuz.” diye konuştu.

TÖRENE AK PARTİ HEYETİ TAM KADRO KATILDI

Öte yandan buğday dağıtım törenine Ak Parti İl Başkanı Volkan Mengi, il Başkan yardımcıları ile Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Yunus Erkan’da katıldığı görüldü.

Halil İbrahim Kara