BURDUR VALİLİĞİ ENGELSİZ İŞ ATÖLYESİ “ENGEL TANIMIYOR”
“Engel Yok İş Var” sloganı ile Burdur Valiliği öncülüğünde İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Engelliler Derneği iş birliğiyle, hazırlanan protokolle Burdur Merkez Konak Mah. Kakekapı Cad. No:75/5 adresinde hizmete açılan ‘Engelsiz İş Atölyesi’ Burdurlu engellilerimize iş kapısı oldu.
2024 Nisan ayında Burdur Valisi Türker Öksüz, Ak Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın açılışını yaptığı atölyede Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli usta öğreticiler eşliğinde sabah 10, öğleden sonra 10 olmak üzere 20 engelli yurttaşımız çalışıyor. Özel bir işletmede üretilen giysilerin ‘parça başı’ iplik temizliği yapan engelli bireylerimiz hem para kazanıyor hem de gününü mutlu ve huzurlu bir şekilde geçiriyor.
Engelsiz İş Atölyesi’nde Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize çalışmalar hakkında bilgi veren Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticileri Berna Göktaş, Fidan Şener; “Sabah 10 öğleden sonra 10 şeklinde toplam 20 öğrencimiz var. Sabah grubu öğleden sonra olmak üzere 2 grup halinde çalışmalarda bulunuyoruz. Burdur Valiliğimizin desteği ile hizmet vermeye başlayan Engelsiz İş Atölyesi’nde hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerimize topluma kazandırma projesini yürütüyoruz. Atölyemize kot fabrikasından ceketler ve kot pantolonlar geliyor. Bunların iplerini temizliğini yapıyoruz. Sabahtan gelen grup saat 09.00-12.00, öğleden sonra gelen grup da 12.30- 15.30 saatleri arasında görev yapıyor. Yaptıkları ürün kadar ürün başına ücret alıyorlar. Parça başı ürün alıyorlar, ücretleri ise kot fabrikasından karşılanıyor. Biz usta öğretmenler de evlatlarımızın yaptıkları ürünlerin kontrolünü yapıyoruz.” dedi.
VALİ ÖKSÜZ: “ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN TOPLUMUMUZLA ENTEGRE OLMALARI HAYATININ KOLAYLAŞMASI EĞİTİMİ VE NİHAYETİNDE BU ENGELSİZ İŞ MERKEZLERİ VE ATÖLYELERİ GİBİ MERKEZLERDE İSTİHDAM ORTAMINA KAVUŞMALARI BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.”
Vali Öksüz atölyenin açılışında yaptığı konuşmada, “Engelli kardeşlerimiz ve onların aileleriyle olmaktan çok mutlu olduğumu memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Biz engelli kardeşlerimizi elbette toplumumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Onların sorunları ile ihtiyaçları ile ilgilenmek bizim en başta gelen görevlerimizden birisidir. Aslında devletlerin başarısı devletlerin gelişmişliği insana verdikleri değerle anlaşılmaktadır. Bu doğrultu da biz insanların doğuştan sahip oldukları her türlü haklarını kullanmaları onların hiçbir ayrım gözetmeksizin geleceğe güvenle bakmaları, toplumsal yaşama katılabilmeleri, tüm imkânlardan faydalanabilmeleri, hayatlarının kolaylaşması elbette çok önemlidir ve devletlerin bu konuda sorumluluk alması gerekmektedir.
Biz de işte bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın eğitim ve istihdam imkânlarını kolaylaştırmak, onların tedavileri, rehabilitasyonları, barınmaları gibi çok medeni insani ihtiyaçlarının karşılanmasını Devletimizin en başta gelen görevi olarak görüyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Biz aslında gönüller arasında köprüler kurmayı gönül almayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı benimsemiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu anlamda milletimiz ile bir arada olma onların ihtiyaçlarını karşılama ve engelli vatandaşlarımızın topluma entegrasyonunu sağlama da bizim en başta gelen görevlerimizdendir. Engelli kardeşlerimizin sorunları için her türlü yasal düzenleme yapılmıştır. Birçok imkândan birçok düzenlemeden onlar hem yasal hem idari düzenlemelerden faydalanıyorlar. Ama biz bunları tabii ki yeterli görmüyoruz. Engellilerimiz ile aynı hayatı paylaşıyoruz aynı havayı soluyoruz. Onun için hayatı paylaştığımız engelli kardeşlerimizin toplumumuzla entegre olmaları hayatının kolaylaşması eğitimi ve nihayetinde bu engelsiz iş merkezleri ve atölyeleri gibi merkezlerde istihdam ortamına kavuşmaları bizler için çok önemlidir.” sözlerine vurgu yapmıştı.
Halil İbrahim Kara