BURDUR TÜM KURUMLARIYLA, OLASI YANGINLARA KARŞI 7/24 HAZIR
Amaç, olası yangınlara karşı kurumların ne kadar teyakkuzda olduğunu görmekti
Burdur Orman İşletme İl Müdürlüğü ve Burdur AFAD koordinesinde ‘yangın ilk müdahale ve yangın söndürme kurumlar arası koordinasyon tatbikatı’ yapıldı. Tatbikatta; Afet durumundaki bir yangına tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının koordineli müdahalesinin sağlanması hedeflendi. Tatbikata; Burdur Orman İşletme İl Müdürlüğü, Burdur AFAD, Burdur İtfaiyesi, 112 Acil Sağlık, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, Karayolları personelleri ile İl Garnizon Komutanlığından askerler ve Sivil Toplum Kuruluşları katıldı. Tatbikat, geçtiğimiz Çarşamba günü Burdur Çendik Alyazmalım Mesire alanı yanındaki Orman Yangın İlk Müdahale Ekip Binası önünde yapıldı. Tatbikat öncesinde Isparta Orman Yangınları Şube Müdürü Abdulkadir Taşer tarafından gönüllülere; yangına müdahale teknikleri, yangına müdahale araçları ve ekipmanları konusunda teorik eğitim verildi. Teorik eğitim sonrasında yangın tatbikatı programına geçildi.
-Kurumların tatbikattan haberi yoktu
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, afet durumundaki bir yangına koordineli ve süratli bir şekilde müdahalesinin hedeflendiği tatbikatta, 112 Acil çağrı merkezine ihbarda bulunuldu. Yapılan ihbarla, tatbikattan habersiz olan kurumların koordinasyonu ve olay mahalline ulaşma hızları ölçüldü.
-Yangın yerine ilk jandarma personeli ulaştı
Tüm ekiplerin hızla harekete geçtiği ihbar sonrası tatbikat alanına ilk ulaşan ekip Jandarma personeli oldu. Burdur İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, olay yerine ilk 4 dakika içerisinde ulaştı. Edinilen bilgiye göre; ihbarın alınması sonrası, merkez ilçe Jandarma Komutanlığına ait 2 asayiş timi birleşerek hızla olay yerine ulaştı.
-Tüm birimler olası bir yangındaki görevlerini tatbik etti
Tatbikat alanına ulaşan tüm ekipler, afet durumundaki olası bir yangında sorumluluk alanlarında bulunan görevlerini tatbik etti. İl Jandarma Komutanlığına ve İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, olay yeri güvenliği ve acil müdahale ekiplerinin yangın alanına geçiş güzergahının kontrolü gibi tedbirleri aldılar. Karayolları ekipleri yangın alanında açılması gereken yollar olması durumunda müdahale etmek için olay yerinde hazır bulundu. İtfaiye, Orman İşletme İl Müdürlüğü ve AFAD ekipleri, güvenlik önlemleri alınarak kontrollü şekilde yakılan 3 ayrı noktadaki ateşe müdahale ettiler. Müdahale sırasında tatbikata katılan diğer kurum personelleri ile gönüllülere araç ve ekipmanların kullanım şekilleri uygulamalı olarak gösterildi. Söndürme işlemi sonrasında olası bir yaralanma durumunda sağlık ekiplerinin yangın alanındaki yaralıya müdahalesi tatbik edildi. Yapılan tatbikatlar ve ekipler ile gönüllülere verilen uygulamalı eğitimler sonrasında ‘yangın ilk müdahale ve yangın söndürme kurumlar arası koordinasyon tatbikatı’ programı sona erdi.
“Elimizden geldiği kadar çalışıyoruz”
Yangın tatbikatı öncesinde açıklamada bulunan Burdur Orman İşletme İl Müdürü Sefa Karataş, “Geçen sene dünyada ve ülkemizde çok büyük orman yangınları oldu. Maalesef iklim değişiklikleri, meteorolojik olaylar orman yangınlarını hızlı bir şekilde büyüttü. Onun için biz de bu sene geçen seneki düştüğümüz o zor günleri bir daha yaşamamak için bu sene kıştan beri hatta geçen seneden beri hazırlıklarımızı yaptık. Bugün De Orman Bölge Müdürlüğümüzden uzman arkadaşlar geldi. Orman İşletme Müdürlüğü personelimiz, jandarma, AFAD eğitim gönüllülerinin hepsine sabahtan bir teorik eğitim verdi. Burada da yine arasöz, pompa kullanımı, arasözde bulunan malzemeler, nasıl koordinasyon sağlanırla ilgili araçlardaki malzemeleri tanıttılar. Biraz sonra daha önce hazırladığımız 3 noktadan ateş yakılacak. Bir Orman İşletme arasözümüz, bir tane 58. Alay Komutanlığının arasözü, bir tane Belediye arasözü yangına müdahale edecek. Biz de bir tane Orman İşletme Müdürlüğümüze ait su ikmal aracı ile onlara su takviyesi yapacağız. Aynı zamanda da ihbar verdiğimiz alana DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, diğer kurum ve kuruluşlardan ne kadar sürede ekipler gelebilecek, büyük bir orman yangını olduğu zaman nasıl destek verebilecekler bunu ölçmek açısından böyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Biz Sayın Valimizin önderliğinde AFAD’ımız, Orman İşletme Müdürlüğümüz, Belediyemiz, askerimiz, polisimiz hepimiz orman yangınlarının çıkmaması ve eğer olursa büyümemesi için elimizden geldiği kadar çalışıyoruz.” Dedi.
“Orman yangınları ülkemizin bir gerçeği”
Burdur AFAD İl Müdürü Yasin Yokgöz, tatbikat öncesi yaptığı konuşmada; “Artık orman yangınları ülkemizin bir gerçeği haline dönüştü. Geçen yıl hem Manavgat, Fethiye ve Muğla’da çıkan büyük orman yangınları, ilimizde merkez Çobanpınar’da çıkan yangınlardan sonra artık Afet Ve Acil Durum İl Müdürlüğü olarak AFAD başkanlığı olarak yangınlarda da biz koordine kurum olarak görev almaya başladık. Orman yangını büyüdüğünde sadece orman ekiplerinin müdahale edebileceği bir yangın olmaktan çıkıyor. Burada bütün kamu kurum kuruluşları birlikte el ele vererek yangınla mücadele ediyorlar. Biz de AFAD olarak bu işin koordinasyon kısmındayız. Amacımız bu tatbikatlarla bugün burada Orman İşletme Müdürlüğümüzün icra edeceği, Belediye Başkanlığımız olsun, Sivil Toplum Kuruluşlarından gelen gönüllü arkadaşlarımız olsun, AFAD, Jandarma, İtfaiye, Garnizon Komutanlığından askerlerimiz var. Onlarla beraber ‘yangın ilk müdahale ve yangın söndürme kurumlar arası koordinasyon tatbikatı’ gerçekleştiriyoruz. Amacımız, ilimizde çıkabilecek yangınlara karşı kurumlarımızın ne kadar teyakkuzda olduğunu görebilmek ve buraya intikal sürelerini görmek istiyoruz. Yangınlar artık hayatımızın bir gerçeği. Burdur olarak biz de bu yangınlara 7/24 hazır olmak zorundayız. Bu tatbikat da bu amaçla gerçekleşti. Biz AFAD olarak, Orman İşletme olarak, itfaiye olarak, bütün kurumlar olarak orman yangınları için gerekli hazırlıklarımızı yaptık. İnşallah yangınlar vuku bulmaz ama biz Burdur olarak Sayın Valimizin başkanlığında orman yangınlarıyla mücadelede gerekli tedbir ve önlemleri aldık.” açıklamasında bulundu.
Mine KAYA