Flaş Haber Yeni

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, 2021 yılını değerlendirdi

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, 2021 yılını değerlendirdi

BAŞKAN GÜNDÜZALP’TEN SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, 2021 yılını değerlendirdi. Pandeminin sürecinde gıdanın önemine vurgu yaptı. Üretime dikkat çekti.  2021 yılı her yönüyle sürpriz bir yıl olarak değerlendiren Başkan Gündüzalp; “ 2021 yılında hep söyledik.  Pandemi bize gıdanın önemini öğretti. Bundan sonraki süreçte de gıdanın ne kadar önemli olduğunu herkes öğrenecek. İnşallah, gıda enflasyonu 2022’de patlamaz. 2022 Borsa’da biz 2 yılı kıyasladığımızda TL olarak baktığımızda tüm işlemlerimiz müspet, gayet iyi.  Ama, tonaj olarak baktığımızda bazı sıkıntılı gördüğümüz noktalar var. 2020 ile 2021’i kıyasladığımızda biz özellikle 2020’de 31 milyon kilo arpa tescil edilmişken bu rakam 2021’de 17 milyonda. Burada bir azalma var. Buğdaya baktığımızda Burdur’daki buğday 43 milyon ton civarında, denk gidiyor. Mısır’a bakıyoruz, bir artışımız var, 15 milyondan 18 milyona çıkmış. Tabi direkt aklınıza şu gelebilir; arpa da ciddi anlamda yüzde  50’ye yakın 31’den 17’ye düşmüş. Ciddi azalma var. Aradaki fark nasıl kapandı diyebilirsiniz? Bu farkta ithal arpa ile kapanıyor. 2020 yılında bizim 3 milyon olan ithal arpa tescilimiz 2021’de 19 milyona çıkmış. Yani bu üretimimizin nerede olduğunun göstergesi. Yani biz üretimde iyiye gitmiyoruz. Biz üretimde sıkıntıya gidiyoruz. Bu sayılara da yansıyor. Bizim yaklaşık 1,5 yıldır söylediğimiz tarımsal üretimde sıkıntı var. Buna özel önem verilmeli, tarlaların ekilmesi konusunda milli seferberlik ilan edilmeli derken yıl sonu rakamları da bizim bu söylediklerimizi teyit ediyor. Ki önümüzdeki yıl daha tehlikeli. Biz 2020’de tarlaya attığımız tohumları 2021’de aldık, tescilini yaptık. Şu içinde bulunduğumuz dönemlerde tarlaya attığımız tohumların karşılığında 2022’nin yaz aylarında alacağız. Biz şu anda girdi maliyetlerinin anormal yüksekliğini konuşuyoruz. Ama geçen yıl 2020 ürünlerini tarlaya attığımız dönemde girdi maliyetleri bu kadar yüksek değildi. Biz kuraklığa bağlı olarak bundan etkilendik. Bu yıl ki rekolte yani içinde bulunduğumuz yılın rekoltesinde kuraklık var. Özellikle gübredeki çok yüksek girdi maliyetleri var. Bu ikisine bağlı olarak biz tarımsal ürünlerde özellikle arpa, buğday gibi ürünlerde ciddi anlamda rekolte düşüklüğü bekliyoruz. Ki buğday bizim gibi ülkeler için çok önemli.  Yani bizim ana hammaddemiz” dedi.

ÜRETİCİYİ ÜRETİMDE TUTMALIYIZ

Üretimin ve üreticiyi üretimde tutmanın önemine vurgu yapan Başkan Gündüzalp; “Burada şunu diyebilirler, işte biz yaklaşık 7 yıldır buğday ihracatında dünyada 1 numarayız.  Makarna da dört yıldır birinciyiz. Orada da iddialıyız. Ama bunların ana hammaddesi buğdayla ilgili ciddi sıkıntımız var. Biz buğdayda çok büyük sıkıntı yaşarsak, ihracatında övündüğümüz un ve makarnada da sıkıntı yaşarız. O yüzden bizim üreticiyi üretimde tutmamız lâzım” açıklamasında bulundu. Üreticinin girdi maliyetlerinin ciddi anlamda düzeltilmesi  gerektiğinin altını çizgi.

GÜBRE FİYATLARI 18 YILDA 7,5 KAT ARTTI

Gübredeki fiyat artışlarına da parmak basan Başkan Gündüzalp; “Çiftçimiz tarlasına 100 liralık gübre atıyordu şu anda 460 liraya gübre atacak.  Son 18 yılda gübre fiyatları 7,5 kat arttı. Böyle bir orantısızlık olmaz. Bu hale gelmemesi için ne yapmalıyızı sorgulamamız gerek. Türkiye’de anormal derecede bir artış var, bu artışı çözecek yetkili kurumlar bir an evvel müdahale etmeliydi. Bu müdahale olmadı. Gübre yüzde 400 arttı. Yüzde 15 indirim yaptık bir anlamı yok yani. O indirim de bir şey ifade etmiyor” sözlerine yer verdi. Haber Merkezi