Burdur Teke Yöresi 6. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Burdur Valiliği, Burdur Belediye Başkanlığı, Tarım ve Orman Burdur İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), Burdur Ticaret Borsası, Burdur Ziraat Odası, Burdur Veteriner Hekimleri Odası, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’nin katkıları ile KOSGEB’in destekleri ile düzenlenen fuar dün saat 14.00 da açıldı, 4 Temmuz 2021 Pazar günü sona erecek.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok açılış töreninde birer konuşma yaptılar. İlçe, belde belediye başkanları, siyasi parti, sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcileri ile bazı kurum müdürlerinin de hazır bulunduğu tören protokol konuşmalarının ardından plaket takdiminde bulunuldu. Burdur Valisi tarafından yapılan plaket takdimin ardından kurdele kesimi gerçekleşti. “Tüm çiftçilerimize, kazasız, belasız, aileleri ile birlikte bol kazançlı bir üretim sezonu diliyoruz. Hayırlı hasatlar inşallah. Ya Allah Bismillah” diyen Vali Ali Arslantaş, fuarın açılışını beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte yaptı.
“ALIN TERİNİ, AKIL TERİ İLE BULUŞTURAN TARIM VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLARIN, YENİ MAKİNALARIN YENİ FIRSATLARIN SUNULDUĞU FUARDAYIZ”
Burdur Valisi Ali Arslantaş konuşmasında; “Pandemi döneminde dahi bizim üretim ve lojistiğin aksamaması için çiftçilerimize gösterdiğimi, risklerini de göze alarak gösterdiğimiz bu yapıcı yaklaşımının temelinde bu var. Burdurlu olarak üretmeye devam ettik. Türkiye üretiminde söz sahibi olduğumuz rezenede, çörek otunda, kültür mantarında, örtü altı sebze yetiştiriciliğinde, sütte, lavantada üretimimiz aksamadan devam etti. Fakat sorunlarında farkındayız. Sulama sorunlarının farkındayız. Enerjide yaşanan sıkıntıların farkındayız. Gübre, mazot fiyatlarından haberdarız. Bunların çözümü, desteklemelerle ilgili de 2 hafta önce tarım bakan yardımcımız ve sektör temsilcilerini bir araya getirdiğimiz toplantıda bir kere daha dile getirdiğimiz bakanlığımızın da olumlu yaklaştığı Türkiye genelinde yaklaşık 130 çeşit tarımsal destek olduğu bunun 47 tanesinin ilimizde de uygulandığı üretime göre, bunların daha çok çiftçinin canını yakan kısımlarla desteklenmesi gerektiği konusunda daha sadeleştirip anlaşılır, ele, cebe dokunur destekler verilmesi gerektiği konusunda biz görüşlerimizi büyüklerimize ilettik, bildirdik. Bugün burada alın terini, akıl teri ile buluşturan tarım ve yenilikçi yaklaşımların, yeni makinaların yeni fırsatların sunulduğu fuardayız” sözlerine yer verdi.
ÖZÇELİK; “ULUSLARARASI FUARCILIĞA DÖNMEMİZ LAZIM”
Adalet ve Kalkınma Partisi Burdur Milletvekili Bayram Özçelik; “Biz aslında uluslararası fuarcılığa dönmemiz gerekiyor. 4 fuardan sonra böyle bir adıma geçecektik ama salgın oldu. Bir takım sıkıntılar yaşandı. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde biz Burdur olarak Burdur’da uluslararası fuarcılık için bir fuar alanının oluşturulmasının zeminini atmamız lazım gerekiyor” dedi.
GÖKER YEM DAYATMASININ SONA ERDİRİLMESİNİ DEĞERLENDİRDİ “UMARIM PRATİKTE DE BUNUN UYGULANABİLİRLİĞİ OLACAKTIR”
Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili Mehmet Göker; “Yaşanılan pandemi süreci ciddi anlamda hayvancılığın nerelere getirilebildiğini, yem olayının ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Şimdi burada sıkıntı, öncelikle şu; burada biz serzenişimizi ve bir teşekkürümüzü yapmamız lazım. Süt dayatması uygulanıyordu. Burada çiftçilerimiz son derece mustaripti yem ve süt dayatmasından. Geçen gün öğrendiğimiz kadarıyla, resmiyete bağlandı ve takip altına alındı. Bu iyi bir gelişme. Umarım pratikte de bunun uygulanabilirliği olacaktır. Olması da gereklidir” diye konuştu.
ERCENGİZ “TARIMDAN UZAKLAŞMIŞ HAYVANCILIĞI DÜŞÜNMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; konuşmasında “Ülkemizin hayvancılık potansiyelinin en yüksek olduğu bölgelerden birinde yaşadığımızı bilerek, tarım ve hayvancılıkta marka olabilmek hayvansal üretimde birim başına elde edilen verimi arttırabilmek ve Türkiye ortalamalarının üzerinde gelişim gösterebilmek için uzun yıllardır Burdur Tarım ve Hayvancısı bürokrasisi ve siyaseti elinden gelen gayreti göstermektedir. Ancak geldiğimiz noktada yem ve süt paritesinin belirsizliği ile girdi maliyetlerinin her geçen gün artmış olması birçok vatandaşımızı Tarım ve Hayvancılıktan uzaklaştırmaktadır. Tarım ve Hayvancılık yapan vatandaşlarımızın Tarım ve Hayvancılığı bir bütün olarak düşünmesi zorunludur. Zira etkin bir hayvancılık yapabilmek için Tarım ayağının güçlü olması kesinlik arz etmektedir. Tarımdan uzaklaşmış hayvancılığı düşünmek mümkün değildir” sözlerinin altını çizdi. “Kendi yem bitkisini üretebilen kendi yem bitkisinden etkin verim alabilen ve kendi ırkımızı geliştirip daha çok verim alabilmeyi sağlayan bir yönetim hepimizin ortak hedefidir” sözlerine vurgu yaptı.
DEMİROK; KALİTELİ ÇİĞ SÜT HEDEFİNDEN BAHSETTİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok; “Bizim artık çiğ süt üretimini artırmak gibi bir hedefimizin yanında, kaliteli çiğ süt üretimini de yapmak gibi bir hedefimizin olduğunu buradan bir kez daha beyan etmek istiyorum” dedi.
MAKÜ REKTÖRÜ KORKMAZ, DÜNYANIN EN STRATEJİK SEKTÖRLERİNİ HATIRLATTI
“Henüz tedbirlerin yeni kaldırılmak üzere olduğu bir dönemde bu fuarı yapıyor olmanın önemli bir nokta olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan” Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz; “Tabii, tarım, hayvancılık, gıda dünyanın en stratejik sektörlerinden bir tanesi” olduğunu hatırlattı.
KUBİLAY; “FUARLAR TEKNOLOJİDEN FAYDALANMASI İÇİN YAPILIR”
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay konuşmasında şunları kaydetti; “Fuarlar çiftçilerimizin hayvancılarımızı teknolojiden faydalanmaları için yapılır” dedi. ekip olarak elinizden geleni yaptıklarını söyledi.
BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP “GELECEĞİMİZ ÜRETİMDE”
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “2020 yılı başından daha tüm dünya olağan üstü bir dönemden geçti. Ve Hala daha etkileri devam ediyor. Kesintisiz gıda arzının her zamankinden daha önemli olduğu, salgın nedeniyle daha iyi anlaşılmıştır. KOVİD-19 Salgını, tarım, tohum, toprak, su kaynaklarının ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde bizlere gösterdi. Salgının yanında, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak kaynaklarımızın azalmasıyla birlikte, gıdanın her geçen gün stratejik öneminin arttığı çok daha iyi gördük. Ülkemizin bereketli topraklarında, halkımızın ihtiyacı olan ürünleri, kendimiz üretmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli bilgi, birikim, potansiyel, azim, toprak ve işgücünün hepsi ülkemizde mevcut. Türk çiftçisi gerekli desteği aldığı sürece hiçbir tarım alanını boş bırakmayacak, üretmeye tüm gücüyle devam edecektir. Çünkü geleceğimiz üretimde” diyerek ‘ÜRETİM’e dikkat dikkat çekti.
Halil İbrahim Kara