Flaş Haber Yeni

Burdur SMMMO’dan, Mali Müşavirlere E-Dönüşüm Toplantısı

Burdur SMMMO’dan, Mali Müşavirlere E-Dönüşüm Toplantısı

2022 yılının yaklaşması ile birlikte birçok ticari işletmenin e- dönüşüm kapsamında e- defter, e-faturaya geçecek olması ve bazı kanun ile tebliğlerdeki değişiklikler nedeniyle Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Uyumsoft firması tarafından muhasebe meslek mensuplarına 2 Aralık 2021 Perşembe günü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lavanta Tepesi Hotel’ de kahvaltılı toplantı düzenlendi.

MESLEK MENSUPLARI ÇOK ZOR ŞARTLARDA FAALİYETLERİNİ AKSATMADAN DEVAM ETTİ

Burdur Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Serkan VURGUN, toplantının meslektaşları için önemli olduğunu ifade ederek şöyle devam etti; covid-19 pandemisi nedeni ile meslek mensuplarının çok zor şartlarda faaliyetlerini aksatmadan devam ederek, işletmelerimize ve ülkemize hizmet vermeye devam ettiler. Hem işletmelerimizin varlıklarını koruyabilmeleri, hem kamu finansmanının sağlanması açısından, kamu ile işletmeler arasında köprü görevi gören Mali Müşavirler üstlenmiş oldukları sorumlulukları başarı ile yerine getirdiler.

Bu zor şartlarda çok sayıda meslek mensubumuz hastalandı ve bazı meslektaşlarımız aramızdan ayrıldı. Halen hastalıkla mücadele edenlere acil şifalar diliyor, aramızdan ayrılanlara Allahtan rahmet ve başsağlığı diliyoruz. Dedi.

2022’DE KİMLER E-DEFTER KULLANMAK ZORUNDADIR?

Toplantıda 2022’de kimlerin e-defter kullanmak zorunda oldukları ve diğer uyum süreçleri hakkında meslek mensuplarına bilgi verildi. Buna göre; 2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan tüm firmaların, 2021 yılında zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin ve 2021 yılında bağımsız denetime tabi olma şartını sağlayan mükelleflerin 1 Ocak 2022 tarihinde e-Defter’e geçmeleri zorunludur. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sağlayıcıları ile medikal malzeme ve ilaç, etken madde temin eden tüm mükellefler (Hastane, Tıp merkezleri, Dal merkezleri, Diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, Tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, Laboratuvarlar, Eczaneler, Tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, Optisyenlik müesseseleri, İşitme merkezi, Kaplıcalar, Ecza depoları, Beşeri tıbbi ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri) bu yılın Temmuz ayında (Temmuz 2021) e-Fatura uygulamasına geçtiler ve bu firmalar 2022 yılının Ocak ayında e-Defter uygulamasına da zorunlu olarak geçecekler.

Yeni yılda e-Defter mükellefi olacak şirketlerin, öncelikle kullandıkları muhasebe programlarının e-Defter’e uygun olup olmadığını kontrol etmelerinin yanı sıra, özel bir entegratör ile çalışmayı planlıyorlar ise bu hazırlığı da biran önce yapmaları gerektiği, e-Defter zorunluluğu getirildiği halde e-Defter uygulamasına geçişini yapmayan mükellefler hakkında ise Vergi Usul Kanunu (VUK)’ta belirtilen cezai yaptırımların uygulanacağı beyan edilerek iş dünyasının buna hazırlıklı olması gerektiği belirtildi.

HABER MERKEZİ