Flaş Haber Yeni

BURDUR ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ PANCAR ALIM SEZONU BAŞLADI

BURDUR ŞEKER FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ PANCAR ALIM SEZONU BAŞLADI

Burdur Şeker Fabrikası Müdürlüğü pancar alım sezonu 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 10.00’da düzenlenen açılışla başladı. Pancar alım sezonu açılışına AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, AK Parti Burdur İl Başkanı Mustafa Özboyacı, Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan, Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkgöz, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, şeker pancarı üreticileri, şeker fabrikası personeli katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program; Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan’ın açılış konuşması ile devam etti. Müdür Arslan işlenecek 755 bin ton pancar karşılığında 102 bin ton kristal şeker, 30 bin ton melas, 198 bin ton yaş pancar posası üretimi hedeflendiğine değinerek şu şekilde konuştu:

“Fabrikamız bu yıl 6 il, 27 ilçe ve 180 köyde 5 bin 845 üreticimize 144 bin 270 dekar alanda pancar ektirmiş olup, ekilen bu alanda yaklaşık 850 bin ton tesellüm edilen ve 790 bin ton bedeli ödenen pancar alımı yapılacaktır.

Fabrikamızın bu kampanyada işleyeceği pancar 755 bin ton civarında olacağı tahmin edilmektedir.

Fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi 5 bin 600 ton olup, bu kapasitenin üzerine çıkmak için ekip olarak gerekli gayret gösterilecektir. Üçlü vardiya sistemi ile çalışarak 145 gün aralıksız üretim yapılacaktır. İşlenecek 755 bin ton pancar karşılığında 102 bin ton kristal şeker, 30 bin ton melas, 198 bin ton yaş pancar posası üretimi hedeflenmektedir.

Burdur Şeker Fabrikamız 2023 yılında Eylül ayı itibariyle üreticilerimize 137 milyon TL ayni 230 milyon TL nakdi olmak üzere toplam 367 milyon TL Avans ödemesi yapmıştır. Fabrikamızın 2023/2024 kampanya döneminde bölgemize sağlayacağı katma değer Bir milyar dokuz yüz milyon TL civarında olması beklenmektedir. Hedefimiz işlediğimiz pancardan en yüksek randımanlı ve en kaliteli şekeri en düşük maliyetle üretmektir.

Şeker pancarı üretimi yapan tüm çiftçilerimize ve fabrikamızın çalıştırılmasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza bize duyarlı olan kamuoyuna teşekkür eder 69. pancar alımı ve işleme kampanyasının ilimize Memleketimize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Programda konuşan Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkgöz şeker ve şekerin önemine değinerek pancarın büyük bir ekosistemi besleyen bir süreç olduğunu dile getirdi. Ahmet Açıkgöz konuşmasında: “Türk Şeker tek başına Cumhurbaşkanlığımızın belirlediği kotalara göre 1 milyon 44 bin 950 tonla sektörde liderliğini devam ettiriyor. Türkiye’de üretilen şekerin yaklaşık yüzde 37’sini Türk şeker şuanda tek başına üretiyor durumda. Türk şeker 2000’li yıllarda başlayan özelleştirme süreci; 2018 yılında satılan un fabrikasından sonra 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirme kapsamından çıkartıldı. 2021’in Kasım ayında da Tarım Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak kalan fabrikalarımızda, şeker fabrikalarımız üretimine devam etmekte. İnşallah tekrar özelleştirmeden çıktıktan sonra eski günlerine kavuşmak üzere hem çalışanlarımızda hem de teknolojimizde kendimizi yenileyerek üretimimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Programın devamında Fabrikaya ilk pancarı getiren çiftçi Kozluca Köyü’nden Yusuf Koçer’e Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkgöz tarafından, ikinci sırada pancar getiren Çavdır ilçesinden Ceylani Yalçın’a AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz tarafından, üçüncü sıra pancar getiren Çavdır ilçesinden Cihangir Yalçın’a Pancar ekicileri Kooperatifi başkanı Yılmaz Gürcan tarafından, Dördüncü sıra pancar getiren Kayı Köyü’nden Tuncer Bülbül’e Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay tarafından hediyeleri takdim edildi.

 

Dua edilmesi ile birlikte kurdele kesilerek pancar alımı başlatıldı. Açılışın ardından kurban kesilen programda Milletvekili Adem Korkmaz fabrikada pancarın şeker oluş sırasını inceleyerek çalışanlardan bilgi aldı.

 

Hale Pak