Flaş Haber Yeni

BURDUR ŞEKER FABRİKASI 2022-2023 YILI PANCAR ALIM KAMPANYASI BAŞLADI

BURDUR ŞEKER FABRİKASI 2022-2023 YILI PANCAR ALIM KAMPANYASI BAŞLADI

  • 3 vardiya halinde 102 gün aralıksız üretim yapacak fabrikada 530 bin ton şeker pancarı işlenerek 73 bin ton kristal şeker, 22 bin ton melas, 158 bin ton yaş pancar posası üretilmesi hedefleniyor.

Burdur Şeker Fabrikası 2022-2023 yılı pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başladı.  Fabrika sahasında gerçekleşen törende konuşmada bulunan Burdur Valisi Ali Arslantaş; “6 il, 24 ilçe, 148 köyde yaşayan toplam 3 bin 822 üretici kardeşimizin, el emeği göz nuruyla yetiştirdiği yaklaşık 580 bin ton pancarın, şeker fabrikamızda işlenerek halkımızın hizmetine sunulması, üretimin en güzel örneklerinden biridir.” dedi.

--***---

Bölge ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağlayan Burdur Şeker Fabrikası'nda 102 gün sürecek yeni kampanya döneminde; 6 İl 24 İlçe 148 köyden 3822 çiftçinin ürettiği 580 bin ton şeker pancarı işlenerek, 73 bin ton kristal şeker, 22 bin ton melas, 158 bin ton yaş pancar posası üretilmesi planlanıyor.  Farikaya ilk pancarı getiren 10 çiftçiye çeşitli hediyelerin verildiği törende Burdur Valisi Ali Arslantaş, TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik,  TBMM İdare Amiri ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker,  Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Şeker Fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül ve Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan birer konuşma yaptılar.

Vali Arslantaş yaptığı konuşmada, “İnsan popülasyonu tarihin hiçbir döneminde günümüzdeki kadar yüksek olmamıştır. Doğum oranlarındaki küresel artış, teknolojinin sunduğu imkanlarla hayat koşullarının iyileşmesi ve sağlık alanındaki gelişmeler ortalama yaşam süresinin uzamasıyla neticelenmiş, bu sebeple temel besin gereksinimlerine olan ihtiyaç had safhaya ulaşmıştır. Yaşadığımız çağ endüstri 4,0 olarak nitelendirilse de insan oğlu varlığını devam ettirebilmek için sürdürülebilir tarıma hiç olmadığı kadar muhtaçtır.

İktisadi faaliyetlerin esasını üretim-tüketim döngüsü oluşturur. Üretim, ham maddenin değişim sürecinden geçerek hedef çıktıya dönüşmesine verilen addır.

7 milyarı aşkın insan nüfusunun gıda talebi, sonsuz bir pazar oluşturmaktadır. Fabrikalar, ikinci sanayi devriminden itibaren bu nihayetsiz pazar ihtiyacını karşılamakta üretimin kalesi kabul edilmiştir. Tarım ürünlerinin sanayi tesislerinde işlenerek seri üretimle insanlığın hizmetine sunulması, yalnız beslenme alışkanlıklarımızı değil topyekûn yaşam biçimimizi değiştirmiştir. Fabrikalar marifetiyle sınırsız insan gereksinimlerini, sınırlı kaynaklarla, belirli bir kalite standardında karşılayabilme kabiliyeti, modern çağın en büyük sihridir.

Her nevi gelişmişliğin temelinde üretim vardır. Kalkınmanın yolu üretmektir. Üretken ekonomiler, dinamik değişkenlere bağlı kalmaksızın toplumun refahını sağlarlar. Ne kişiler ne de devletler üretimden vazgeçerek salt ekonomik enstrümanlar marifetiyle zenginliğe erişebilirler.

Muhtelif koşulların ortaya çıkardığı kısa dönemli kazanç usullerinin sürdürülebilirliği yoktur. Dünyanın önde gelen ekonomilerinde aslan payı üretime aittir. Üretemeyen ya da üretimde yetersiz kalan ülkelerin, geleceklerini kaybetmeleri mukadderdir.

Bu mekânda ve idrak ettiğimiz şu saatte, iktisat bilimin teorik temellerinin pratiğe dökülmüş haline şehadet etmekteyiz. 6 il, 24 ilçe, 148 köyde yaşayan toplam 3822 üretici kardeşimizin, el emeği göz nuruyla yetiştirdiği yaklaşık 580 bin  ton pancarın, şeker fabrikamızda işlenerek halkımızın hizmetine sunulması, üretimin en güzel örneklerinden biridir.

Şeker pancarının ilk üretici elinden ortaya çıkışının ardından fabrika bünyesinde 102 gün aralıksız üretim yapılması planlanmaktadır.

Ürünün tedarik zinciri aşamasında halkımıza geçici istihdam imkânı sunulmaktadır. Bugün itibariyle başlayan şeker üretim seferberliği, iç piyasada sermaye dolaşımına ve dolayısıyla yerel ekonominin farklı alanlarında gerçekleşecek sirkülasyona vesile olacak bu suretle Burdur ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunulacaktır.

Sözlerimi nihayete erdirirken başta alın teriyle üretmenin onurunu yaşayan üretici kardeşlerim olmak üzere pancarın soframıza şeker olarak konulması sürecinde emeği olan herkese şükranlarımı sunuyor, bereketli bir sezon geçirmemiz temennisiyle hepinizi muhabbetle selamlıyorum” dedi.

ÖZÇELİK: “BAŞARILI OLAMADILAR”

Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik; “En pahalı ürün bulunamayan üründür. Bizim şekerdeki politikamız, Türkiye’de ‘Elini ovuşturan bazıları’ raflarda şeker hiç kalmasa da buradan ülkedeki kaosu bir artırsak  diye plan yaptılar. Başarılı olamadılar. Çok müthiş plan yaptılar. Ama raflarda şeker her zaman vardı.

GÖKER: “TABAN FİYAT TATMİN ETMEDİ” VURGUSU YAPTI

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker; “Günümüzde açıklanan taban fiyatı günümüzde üreticiyi maalesef tatmin etmemiştir. Üretimin sonunda ortaya çıkan ürünle pahalılığı hasebi ile tüketiciyi tatmin etmemiştir.” Dedi.

ERCENGİZ’DEN ÖZELLEŞME HATIRLATMASI

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun  Ercengiz, “Bizler bu kentin yaşayanları olarak şeker fabrikasının özelleşmemesi için başlatılan mücadelede yerimizi almaya çalıştık.” hatırlatmasında bulundu.

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ARAT, CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR ETTİ

Şeker Fabrikası Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, pandemi döneminde dezenfektan için önemli bir görev üstlendiklerine vurgu yaptı. Özelleştirme kapsamından çıkarıldıkları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

ŞENGÜL, ŞEKER KURUMUNUN YENİDEN AÇILMASINI İSTEDİ

Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül konuşmasında  Şeker Kurumu’nun yeniden açılmasını istedi. 

MÜDÜR ARSLAN, “73 BİN TON KRİSTAL TOZ ŞEKER ÜRETİLECEK” DEDİ.

Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Turan Arslan; “İşlenecek 530 bin ton pancar karşılığında yaklaşık 73 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 22 bin ton melas, 158 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleştirilecektir” dedi.

NAKLİYECİLER GÜZERGÂH İSTEDİ

Protokol konuşmalarının sona erip ilk pancar alımının gerçekleşeceği kantarların yanına giderken taleplerini dile getiren nakliyeciler,   Burdur Şeker Fabrikası’na pancar getirecek kamyonların yeni güzergah talepleri ilettiler.

Halil İbrahim Kara