Flaş Haber Yeni

BURDUR PAZARLARINDA BAL KABAKLARI TAZELİĞİNİ KORUYOR

BURDUR PAZARLARINDA BAL KABAKLARI TAZELİĞİNİ KORUYOR

Kış mevsiminin gelmesiyle bal kabakları bütün ve dilimlenmiş halde Burdur pazarlarında yerini aldı.

Bal Kabağı ve Tatlı Kestane Kabağı, kış mevsimiyle birlikte tezgâhlarda yerini almaya başladı. Burdur Yöresi’nde de kış aylarında yemeklerin yanında vazgeçilmez olan kabak tatlısı, Burdur Pazarlarında da yerini aldı. Burdur’un İğdeli Köyü’nde yerel halk tarafından üretilen Bal Kabağı, kilosu 20 TL’den alıcı buluyor.

Bal Kabakları,  bağışıklık sistemini güçlendirirken, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Tok tutma özelliğine sahip olan bal kabağı cilde iyi gelir. İçerisinde A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor gibi birçok vitamini barındıran bal kabağının faydaları ise şu şekilde:

Turuncu Antioksidan Kaynağı Bal Kabağı, Alerjik Reaksiyonları Önler
Bal kabağı, alerji ve astım gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi önemli bir yer tutar. Antioksidan kaynağı bakımından yüksek olan vitamin ve mineraller, bu süreçte büyük önem taşır. Bal Kabağında en yüksek antioksidan oranına sahip Beta karoten yer alır.

Bal Kabağı Kuru Ciltleri Yeniler
Soğuk kış günlerinde vatandaşlar sıkça ciltlerinin kurumasından şikayet eder. Ancak cilt sağlığını korumak için gerekli olan malzemeler, sağlıklı ürünlerde de bulunabilir. Bal kabağındaki antioksidan mineraller ve A vitamini, cildin nem kazanmasına yardımcı olur. Peeling maskelerde de yer alan bu besin, özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin yenilenmesine destek olur.

Bal Kabağı Bebekler İçin Besleyici Bir Mamadır
Posa açısından zengin olan bal kabağı, püresi veya çorbasıyla uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bağırsak tembelliği yaşayan bireylerde sindirimi destekler. Özellikle 6-8’inci aylarda bebekler için püre veya çorba olarak sunulabilir; yulaf eklenerek besin değeri artırılabilir.

Mikroplara Karşı Koruma Görevi Görür
bal kabağı, içerisinde bulunan zengin antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde, vücudu bakterilere, virüslere ve mikroplara karşı koruyarak bağışıklık sistemini destekler. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında önemli bir savunma mekanizması sağlar.

Diyet Listenize Ekleyin
100 gramında yalnızca 26 kalori bulunan bal kabağı, yüksek posa içeriği sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu, gereksiz kalori alımını engelleyerek kilo verme sürecinize destek olur.

BAL KABAĞI İLE NELER YAPILABİLİR?

Bal kabağı sağlık açısından birçok fayda sağlarken aynı zamanda mutfakta da kullanılabilir.

Mutfakta da birçok yemek çeşidi bulunan Bal Kabağı ile, Balkabaklı Tahinli Nefis Cheesecake, Nefis Balkabağı Çorbası, Balkabaklı Pasta, Bisküvili Bal Kabaklı Pasta, Nefis Balkabağı Tarator, Balkabağı Sütlüsü, Balkabağı Mücveri, Bal Kabaklı Kurabiye, Kabak Tatlısı, Balkabaklı Magnolia gibi birçok tatlı ve yemek çeşitleri yapılabilir.

KABAK TATLISI NASIL YAPILIR?

8-10 kişilik Kabak Tatlısı yapmak için öncelikle malzemeler şu şekilde: 2 kg bal kabağı, 3 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişiklik gösterebilir) 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı:

Kabak tatlısı için öncelikle kabak ince ince dilimlenir, ardından kabuğu soyularak, çekirdekleri çıkarılır.

Yıkanan kabaklar parçalara bölünür.  Kabaklar, Büyük ve yayvan bir tencereye alınarak, aralarına şeker serpilir. 2-3 saat  ya da bir gece kapalı bir şekilde bekletilir.

Not: Bu bekleme sırasında kabak suyunu salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yoktur.

Geceden bekletilen kabak kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Çatalla pişip pişmediği kontrol edilebilir.

Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınır, üzerine tahin gezdirilip dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir.

İstenirse, kabakların üzerine kendi şerbeti ağdalaştırılıp da gezdirebilir. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirilebilir.

H.Nesibe Solak-Zuhal Daldal