Flaş Haber Yeni

Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş uyardı!

Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş uyardı!

  • “Ülkemizin yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklim kuşağında bulunması, özellikle yaz aylarında orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmayı gerektirmektedir.”

“Ülkemizde orman yangınları, ormanlara zarar veren etkenlerin başında gelmektedir.” Sözlerinin altını çizen Burdur Orman İşletme Müdürü Sefa Karataş; “Ülkemizin yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklim kuşağında bulunması, özellikle yaz aylarında orman yangınlarına karşı daha dikkatli olmayı gerektirmektedir. İlimizde son 10 yıllık verilere göre yüzde 88’i ihmal, dikkatsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanan her yıl ortalama kırsal alan yangınları hariç 30 adet orman yangını ve ortalama 147 hektar orman alanımız zarar görmektedir” dedi.  

“2021 yılında değişen iklim şartları sebebiyle Bucak İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde çıkan Çobanpınar yangınında 571,39 hektar ormanlık alanımız yanarak kül olmuştur” hatırlatmasında bulunan Müdür Karataş, “Orman yangınlarını önleme ve mücadele görevi kanunla Orman Genel Müdürlüğüne verilmiş ve teşkilatımız devletimizin mevcut imkânlarını en verimli biçimde kullanarak orman yangınları konusunda tüm yurda yayılmış ciddi, donanımlı ve deneyimli bir organizasyon oluşturmuştur. Bu kapsamda Burdur ilimizde; Burdur, Bucak, Gölhisar olmak üzere 3 Orman İşletme Müdürlüğümüz hizmet vermektedir.

Burdur Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde; 14 teknik eleman, 20 orman muhafaza memuru, 7 danışman orman mühendisi, 54 yangın işçisi, 21 kişilik yer ekibi olmak üzere toplamda yangınla mücadele için 116 personel bulunmaktadır.

Bunun yanında olası bir yangınla mücadele için hali hazırda 7 arazöz, 1 su ikmal aracı, 8 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 1 treyler, 1 greyder,1 mini ekskavatör ve 6 pick-up bulundurulmaktadır. Bu ekip ve araçlar Ağlasun, Aziziye, Çendik, Kemer ve Yeşilova2da konuşlandırılmıştır. Burdur Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde Dumlu, Yassıkır ve Tekeçalı kuleleri olmak üzere 3 kule bulunmaktadır. Mevcut kulelerimizden 7 gün 24 saat gözetleme yapılıp olası bir duman veya ateş görülmesi halinde Burdur Orman İşletme ve Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bilgi verilip ilk müdahale gerçekleştirilmektedir.

Bucak Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde; 15 teknik eleman, 18 orman muhafaza memuru, 9 danışman orman mühendisi, 70 yangın işçisi, 15 kişilik yer ekibi olmak üzere toplamda yangınla mücadele için 127 personel bulunmaktadır. Bunun yanında olası bir yangınla mücadele için hali hazırda 9 arazöz, 5 su ikmal aracı, 12 ilk müdahale aracı, 2 dozer, 1 treyler, 1 greyder,1 mini ekskavatör 1 loder(beko), 6 pick-up ve Bucak Seydiköy orman deposunda 1 adet yangın söndürme helikopteri bulundurulmaktadır. Bu ekip ve araçlar Çıkrıklı, Çobanpınar, Kargılı, Kızılseki, Kocaaliler, Kuyubaşı, Pamucak, Seydiköy, Uğurlu, Yüreğil’de konuşlandırılmıştır. Bucak Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde Harmancık, Karlık, Pamucak Kartal ve Çamlıkasar kuleleri olmak üzere 4 kule bulunmaktadır. Mevcut kulelerimizden 7/24 gözetleme yapılıp olası bir duman veya ateş görülmesi halinde Burdur Orman İşletme ve Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bilgi verilip ilk müdahale gerçekleştirilmektedir.

Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde ise; 9 teknik eleman, 16 orman muhafaza memuru,7 danışman orman mühendisi, 30 yangın işçisi, 15 kişilik yer ekibi olmak üzere toplamda yangınla mücadele için 77 personel bulunmaktadır. Bunun yanında olası bir yangınla mücadele için hali hazırda 5 arazöz,  7su ikmal aracı, 7 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 1 greyder, 1 loder(beko) ve 5 pick-up bulundurulmaktadır. Bu ekip ve araçlar Altınyayla, Asmalı, Çavdır, Gölhisar, Gölova, İbecik, Tefenni’de konuşlandırılmıştır. Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde Koçaş ve Boncuk kuleleri olmak üzere 2 kule bulunmaktadır. Mevcut kulelerimizden 7 gün 24 saat gözetleme yapılıp olası bir duman veya ateş görülmesi halinde Burdur Orman İşletme ve Isparta Orman Bölge Müdürlüğüne bilgi verilip ilk müdahale gerçekleştirilmektedir.

Burdur ilimizde toplam 320 personel, 92 adet karadan müdahale aracı ve 1 adet hava müdahale aracı ile orman yangınlarıyla havadan ve karadan mücadele edilmektedir.

Orman yangınlarıyla mücadeledeki başarımızın esas payı; orman yangınlarıyla mücadeleyi vatan savunması anlayışıyla yürüten ve gerektiğinde canlarını feda edebilen tecrübeli ve fedakâr çalışanlarımızındır. Yeşil Vatan aşkıyla alevlerle mücadelemiz son ateş sönene kadar devam edecektir.” Bilgilerini verdi.

Halil İbrahim Kara