Flaş Haber Yeni

BURDUR NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NDE YIL SONU YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR

BURDUR NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NDE YIL SONU YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR

Özel Haber

-Burdur’da bu yıl, 27 bin kişi sürücü belgesi, 14 bin pasaport çıkartıldı.

Burdur Nüfus Müdürlüğü’nde yıl sonu yoğunluğu yaşanıyor. Randevu sistemiyle çalışan Nüfus Müdürlüğü’ne Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, ehliyet ve pasaport çıkarmak için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar, yıl sonu yoğunluğu nedeniyle randevu bulmakta güçlük çekiyor.

Yeni yılda harçlara gelmesi beklenen zamlar öncesinde kimlik işlemlerini halletmek isteyen vatandaşlar, Nüfus Müdürlüğü’nde haftalardır yaşanan yoğunluğa takıldı.

Yetkililer, yıl sonunda yoğunluk yaşanmaması için bu tür işlemlerin daha öncesinden gerçekleştirilmesini öneriyor.

-BURDURLULARIN ÇOĞUNLUĞU KİMLİKLERİNİ YENİLEDİ

Burdur’da kimlik kartı yenileme işlemleri için yapılan müracaatlar 2023 yılında bir önceki yıla göre azaldı. Nüfus Müdürlüğü’ne yıl içerisinde yapılan müracaatların azalmasının nedeni, Burdurluların yeni TC. Kimlik Kartı ve ehliyetlerini bir önceki yıl yenilemiş olmaları olarak açıklanıyor.

Burdur’da 2023 yılı sonu itibarıyla vatandaşların yaklaşık yüzde 90’ı nüfus cüzdanını (Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına dönüştürerek) yeniledi. Ehliyeti bulunan vatandaşların da en az yüzde 80'i sürücü belgesini yeniledi. Sürücü belgesi ile TC. Kimlik kartını yenileyen vatandaşlardan yaklaşık 10 Bini ehliyetini T.C. kimlik kartına yükleterek ehliyet taşıma zorunluluğundan kurtuldu.

-NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NDE 2023 YILINDA KAÇ İŞLEM YAPILDI?

Burdur Nüfus Müdürlüğü'nde bu yıl yaklaşık 27 bin kişi sürücü belgesi, yaklaşık 14 bin kişi de pasaport aldı. Yıl boyunca günlük olarak ise ortalama 250, 300 kişinin işleminin gerçekleştirildiği öğrenildi.

-KİMLİK KARTI, EHLİYET VE PASAPORT HARÇ ÜCRETLERİ 2024 YILINDA NE KADAR OLACAK

Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ücreti 2023 yılında 83 lira iken yeni yıldan itibaren 120 lira olması bekleniyor.

Eski ehliyet yenileme ücreti 15 lira.

Yeni ehliyeti yenileme ücreti 769 lira iken yeni yıldan itibaren bu ücretin 1100 lirayı geçmesi bekleniyor.

Kimlik kartı kayıplarında yukarıda bahsedilen harç ücretleri 2 kat olarak tahsil ediliyor.

Doğumlarda ilk 30 gün içerisinde yapılan kimlik kartı başvurularında işlemler ücretsiz olarak gerçekleştirilirken Kanuni bildirim süresi dışında (30 günü geçen bildirimlerde) doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yenileme ücreti  83 lira iken yeni yıldan itibaren 120 lira olması bekleniyor.

10 yıllık bordo pasaport ücreti 2023 yılında 5 Bin 445 lira iken bu ücretin yeni yıldan itibaren yaklaşık olarak 8 Bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Mine Kaya