Flaş Haber Yeni

BURDUR MİLLETVEKİLLERİ AHİLİK PROGRAMINDA KONUŞTU

BURDUR MİLLETVEKİLLERİ AHİLİK PROGRAMINDA KONUŞTU

AHİLİK HAFTASI BURDUR’DA KUTLANDI

Ahilik haftası, Ahilik kültürünü ve değerlerini tanıtmak amacıyla her yıl Eylül ayının 3’ncü Pazartesi günü başlayan ve 7 gün süren bir kutlama etkinliğidir. Bu kapsamda bu yıl 36’ncısı düzenlenen Ahilik haftası kapsamında Burdur’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Uzay Çatı'da devam eden etkinliklerde günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında Burdur Milletvekilleri günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yaptı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili İzzet Akbulut; ‘’ Yiğitlik, mertlik, cömertlik demek nesilden nesile aktarılması gereken Ahilik, her geçen gün her geçen yıl öneminin daha da azaldığını üzülerek izlemekteyiz. Ne yazık ki esnaflarımızın ve sanatkârlarımızın çırak yetiştirmeyle alakalı gelecek nesillere Ahilik kültürünü aktarabilmesi adına çırak yetiştirmesi gerekiyor, kalfa yetiştirmesi gerekiyor. Ne yazık ki şu an içinde bulunduğumuz eğitim sistemi tam anlamıyla buna cevap veremiyor. Bu gibi durumlar ne yazık ki Ahilik Haftalarının önemini güzelliğini azaltmış oluyor. Esnaf ve sanatkârlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirlerini siyaset kurumu tarafından alındığı günleri yaşadığımız bir haftayı kutlayacağımızı temenni ediyorum. Teşekkür ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.

''AHİLİK TEŞKİLATI SADECE BİR ESNAF ÖRGÜTÜNDEN İBARET DEĞİLDİR.''

Ak Parti Burdur Milletvekili Prof.Dr. Âdem Korkmaz; ‘’ Bu güzel ekonomik sosyal ve kültürel dokumuzun yüzlerce yıldır devam eden ve bugün de gerek çalışma hayatımızın gerek sosyal hayatımızın önemli bir yürütücülüğünü üstlenmiş bu esnaf teşkilatımızın haftasını kutlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 13.yüzyıl’a kadar dayanan tarihi ekonomik, sosyal, kültürel bir nitelikle ortaya çıkmış ve bugüne kadar sürdürülmüş, kurumsallaşmış bir teşkilattan bahsediyoruz. Batı dünyası birlikte iş yapmayı, bir davranış olarak ancak 19.yüzyıl’da keşfetmiş adına bugün kooperatifçilik olarak birlikte dayanışma ve iş yapma kültürü şeklinde bize sunulmuş, biz de bunu kültürü modern dünyanın bir parçası olarak kabul etmişiz ancak bizim köklerimize kültürümüze indiğimizde esasında birçok kurumun birçok müessesenin temelleri atılmış örnek pratik uygulamaları ortaya konulmuş teşkilatlarla doludur ki bunlardan bir tanesi de Ahilik Teşkilatıdır. Ahilik Teşkilatı sadece bir esnaf örgütünden ibaret değildir. Toplum içerisinde toplumun problemlerine iş dünyasının çalışma biçimlerine, eğitime kadar uzanan hatta Ahilik Teşkilatının ilk ortaya çıktığı 1200’lü yılların tarihsel arka planına baktığımız zamanda siyaseten bir krizde olduğu dönemlerdir. Bugünde burada biz toplumun içerisinde zaman zaman konuşuruz. Ak saçlılar deriz. Toplumun değer verdiği önder dediği esasen yaşayan toplumun köklerini Demirci ustasında ararız, ne de bir semercide ararız. Bunlar sadece bir mesleği öğretmezler, bir yaşam biçimini bir kültürü aktaran çok güçlü bizim kültürümüzün bizim milletimizin güçlü değerlerini bugüne kadar taşımak sorumluluğunu üstlenmiş bir misyonuda bünyesinde barındıran, bir anlayıştan bahsediyoruz. Eğitim olmazsa olmazımız. Usta çırak ilişkisinin günümüz modern dünyasında yeni mesleki eğitim yasalarıyla eğitim sistemimizde yeni uygulamalarıyla da esnaflarımızın üreticilerimizin ihtiyacını giderecek çalışmalar elbette yürütmekle mükellefiz. Bugünün tüm milletimize esnafımıza sanatkârlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi

HALE PAK