Flaş Haber Yeni

BURDUR KENT KONSEYİ İÇME SUYUNU GÜNDEMİNE ALDI

BURDUR KENT KONSEYİ İÇME SUYUNU GÜNDEMİNE ALDI

  • KENT KONSEYİ’NİN İKİNCİ DURAĞI GÖKPINAR İÇME SUYU HAVZASI OLDU
  • Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın beraberindeki çalışma grubu başkanları Burdur Belediyesi İçme Suyu sondajlarının bulunduğu Gökpınar havzasında incelemelerde bulundu.

Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın ve beraberindeki çalışma grubu başkan ve üyeleri ilimizin içme suyunun karşılandığı Gökpınar Havzası’nda incelemelerde bulundu. Önceki gün saat 17.00’da ilk incelemesini DSİ İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde yaptıktan sonra  Gökpınar İçme Suyu Havzası’na geçen Başkan Orhan Akın ve beraberindekiler, burada bulunan mevcut içme suyu sondajlar ile saniyede 50 litre su çıkan yeni 2 ayrı sondajda incelemelerde bulundular.

Yapılan inceleme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Burdur Kent Konseyi Başkanı Orhan Akın; “Biliyorsunuz Kent Konseyimiz geçen haftalarda İmar, Şehircilik, Ulaşım ve Trafik Çalışma Grubu bir çalışma yapmış, sizlerle paylaşmıştık. Hem Burdur halkımızın hem de çeşitli kuruluşların ‘İçme suyu ile ilgili Burdur Kent Konseyi’nin bir çalışması olacak mı?’ diye bir beklentisi vardı.  Biz o günden öncede bu çalışmaları yapıyorduk. Ama gruptaki mühendis ve teknik arkadaşlarımızla beraber Ali Orhan Kutluer’in başkanlığında bir çalışma yapmıştık. Bilindiği gibi bu yaz içme suyu ile alakalı ilimizde bir sıkıntı yaşandı. Yüksek katlı yerlere su çıkmadı. Bununla alakalı bazı yerlerde protesto da yapıldı. Ama şunu söyleyelim;  özellikle DSİ Bölge Müdürlüğü, Burdur Belediyesi ve İller Bankası bu işlerden sorumlu. Şu anda Gökpınar İçme Suyu Havzası’ndayız. Allah’a şükürler olsun yine 2 tane kuyumuzdan saniyede 50 litre akan bir su var. Saniyede toplam 350 litre su olduğu zaman Burdur’un su ihtiyacının karşılanacağını bütün herkes ifade ediyor. Buradan daha önceki yıllarda 65-70 metreden su çıkarken yaz dönemlerde 2021-2022’de bu rakam 200 metreye indi. Ne yapılması lazım? Özellikle vatandaşlarımız suyu israf etmemesi lazım. Burdur Belediye Başkanımızın öncülüğünde park ve bahçelerde az su tüketen bitkiler dikilmeye, çim yerine de suni çim döşenmeye başladı. Bu geçenlerde yerel bir gazetenin manşetinde haber olarak  çıktı. Bu gibi uygulamaları artırmamız gerekiyor. Bir de büyük baş hayvancılıktan kaynaklanan su tüketimi var. Hayvanın beslemesi ve yem bitkisinin yetiştirilmesinde çok ciddi bir su tüketimi oluyor. Küçükbaş hayvancılığa yönlenmemiz gerekiyor. Sivil toplum örgütlerimiz bununla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor. Biliyorsunuz içme suyumuz çok kireçli. 30-40 yıl önce bir çalışma yapılmış bir sistem kurulmuş. O yıldan beri bir yenileme de yok. İller Bankamızın Burdur halkımıza ileriki yıllarda bir sıkıntı yaşamaması için bir an önce bir çalışma yapması lazım. Açılan içme suyu kuyuları şu anda problemi çözüyor ama gelecek yıllarda tüm Dünya’da  küresel ısınmadan kaynaklanan  kuraklığın artacağını hepimiz biliyoruz. Kuyulardan faydalanacağız ama bunun yanında durağan barajlarımızdan da istifade etmeliyiz. Bu Belkaya Barajı mı olur?  Karaçal Barajımızda mı olur bilemem.  Fakat büyük şehirlerimizde olan  barajlardaki o içme suyu çözümleri ilimiz de de olmalı. İller Bankanımız bununla ilgili bir çalışmayı yapıyor.” açıklamasında bulundu.

“SONDAJ RİSKLİ BİR SİSTEM”

Ali Orhan Kutluer yaptığı konuşmada; “Sıkıntımız sondaj. Sondaj çok riskli bir sistem, bugün su seviyesi 200 metreye indi. Yarın, gelecek sene ne olacak? Kaç metrede suyu bulabileceğiz? Yeterince su bulabilecek miyiz? Bunları bilmediğimiz için mutlaka baraj sisteminin çözülmesi lazım.” Sözlerinin altını çizdi.

Halil İbrahim Kara