Flaş Haber Yeni

BURDUR KEÇİ TULUM PEYNİRİ ÜRETİLDİ

BURDUR KEÇİ TULUM PEYNİRİ ÜRETİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği, Burdur Valiliği İl Özel İdaresi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde  “Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi” kapsamında üretilen “Burdur Keçi Tulum Peyniri” tanıtım toplantısı  5 Ocak 2023 Perşembe günü MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de saat 14.00’da yapıldı.

Atatürk ve tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan toplantıya Burdur Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Baro Başkanı Ramazan Gedik, Bucak ilçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu,  İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan  Yalçın Mecikoğlu, Burdur Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul, MAKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur İl  Genel  Meclisi üyeleri,  çeşitli illerden gelen gurme ve peynir üreticileri, siyasi parti,  sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcileri katıldılar.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümünün  hazırladığı ‘Yörük Kervanı’  isimli halk oyunu gösterisinde bulunuldu. Akabinde MAKÜ Kurumsal İletişim Merkezi tarafından hazırlanan ‘Burdur Küçükbaş Süt Toplama Ağı SOGEP Projesi Tanıtım Filmi’nin gösterimi yapıldı.

MAKÜ Süt Ürünleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Aslı Albayrak Karaoğlu Burdur Keçi Tulum Peynirinin özellikleri ve yapım aşamalarını anlattılar.

HİBE DESTEKLERDE VERİLDİ

Keçi yetiştiricilerinin de desteklendiği proje ile süt sağım makinesi ve jeneratör hibesinde bulunuldu.

PROTOKOL KONUŞMALARI

Burdur Valisi Ali Arslantaş, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz,  Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav birer konuşma yaptı.

BURDUR VALİSİ ALİ ARSLANTAŞ’IN KONUŞMASI

VALİ ARSLANTAŞ, BOLBOL TULUM PEYNİRİ TÜKETİLMESİNİ İSTİRHAM ETTİ

Burdur Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada: “Yüksel Aksu’nun, ‘Yeni Gerçekçi’ sinema akımı içerisinde değerlendirilebilecek 2006 yapımı ‘Dondurmam Gaymak’ filmi, tek başına küresel çapta dondurma firmalarına kafa tutan Ulalı Ali Usta’nın hikayesini işler. Filmin bir sahnesinde Ali Usta’nın bir arkadaşı, Usta’nın yürüttüğü mücadelenin beyhudeliğini şu cümlelerle ifade eder:

“Şimdi bak, adamların bin ineği, bin dönüm tarlası, bin kişilik fabrikası vardır. Yemi tarlasından, sütü mandırasından, üç kuruş maliyetle elde eder. Kendi fabrikasından imal yapıp kendi pazar ve dağıtım ağıyla satar. Reklamı, promosyonu da icabında kendi televizyonundan, gazetesinden yapar. Senin anlayacağın, onlarda bin dönüm tarla, bin inek, bin çalışan, bin kamyon, bin çeşit dalavere, sen de bir inek, bir tarla, bir çırak, bir motor var. Onu da çaldırmışsın.”

Latife bir yana nükteyle bezeli bu replikleri, üretim ve pazarlama silsilesinin esaslarını kahvehane samimiyetiyle ifade etmesi sebebiyle çok seviyorum. Hele mesele markalaşma potansiyeli taşıyan yerel ürünlerin, yurt içi ve yurtdışında bilinilirliğini arttırmak olunca, zihnimde ister istemez bahse konu silsilenin tüm unsurlarına dair mevcudiyeti kontrol etme ihtiyacı hissediyorum.

Az önce Burdur keçi tulum peynirinin üretimine dair videoyu izlerken ve kıymetli akademisyenlerimiz popüler söylemiyle peynir üretimine dair Know-How bilgisi verirlerken aklımdaki listeyi yokladım ve listenin ilk basamaklarının kusursuz tamamlandığı noktasında mutmain oldum.  2021 yılında gerçekleştirilen çalıştayda alınan kararlarda sebat edilerek hedef kazanımların inanmışlık ve azimle hayata geçirilmesi, üreticinin bilgilendirilmesi, gerekli hibe desteğinin sağlanması, meşakkatli bir üretim sürecinin neticesinde kendine has tadıyla muadillerinden ayrılan bir ürün elde edilerek lezzet standardının yakalanması azımsanacak başarılar değildir ve bu muvaffakiyetteki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir. Bernard Shaw “Akıllı insan aklını kullanır, daha akıllı insansa başkalarının aklını da kullanır” der.  Bu bağlamda kapitalist firmaların Ali Usta’yı bitirme planını, ürettiğimiz katma değeri nasıl pazarlayacağımıza dair bir kılavuz olarak düşünebiliriz. Pazara arz ve dağıtım ağı teşekkülü gibi maddi unsurların ikmali kolaylıkla halledilebilir meseleler. Buradaki en mühim noktanın reklam olduğunu düşünüyorum. Yalnız mevzu bahis reklam, ulusal ve yerel basında yer alan metinler ya da süslü cümlelerle ürünün methedilmesi değil. Zira işin o kısmını da gerekli kurum ve kuruluşlarımız layıkıyla halledeceklerdir. Benim bahsettiğim reklam nice emekle üretilen, Burdur alacasıyla paketlenmiş tulum peynirimizi sofralarımıza dahil etmekle başlıyor. Komşumuzu çağırdığımız bir kahvaltı sofrasında, bir parça kızartılmış yufkanın içine, tereyağı ve tulum peynirimizi koyup üzerine bir parça dağ kekiği serpiştirip bir bardak tavşan kanı çayla komşumuza ikram etmekle nihayete eriyor.  İnanıyorum ki ürünün lezzeti kendi reklamını kendi yapacak ve kısa zaman içerisinde bu nefaset tat şehrimize ait bir değer vasfı kazanacaktır.

Sözlerimi nihayete erdirirken, spor yapmayı da ihmal etmeden, herkesin üzerine düşen vazifeyi yaparak bol bol tulum peyniri tüketmesini ve el altından peynirimizin tahşidatını yapmasını istirham ediyorum.” dedi.

BURDUR BELEDİYE BAŞKANI ALİ ORKUN ERCENGİZ’İN KONUŞMASI:

“…KIYMETİNİ BİLMEK ZORUNDAYIZ”

Önemli bir projeye imza atmanın haklı gururunu yaşamayı ümit ettiğini belirterek konuşmasına başlayan Burdur Belediye Başkanı Ali  Orkun Ercengiz: “Bizler doğa ile inatlaşmadığımız sürece, doğanın bize sağlayacağı verimi üretimi ve doğanın bize bundan sonraki süreç için yaşam şartların ı geliştirebileceğimiz bir anlayışı ortaya koymasının bu projelerden geçtiğini inanıyorum. Bizler büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan dengesini tutturmak durrumundayız. Burdur’da yaşayanlar çok iyi bilir. İçme suyu ile ilgili sıkıntılardan bahsetmiştim. Çünkü biz  Burdur olarak kendi geleneğimizde Yörük Kültürü’nün mamulü olan küçükbaş hayvan ile yaşamı geliştirmek zorundayız. Dolayısı süt, süt ürünleri ile küçükbaş hayvanın kıymetini bilmek zorundayız.” diye konuştu.

MAKÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ADEM KORKMAZ’IN KONUŞMASI:

 “ALT YAPI OLUŞTURDUK”

Konuşmasında ‘Burdur Keçi Tulum Peyniri’nin MAKÜ çiftliğinde 16’ıncı ürün olarak üretildiğini  belirten MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz: “Biz daha önce yine Kalkınma Ajansımızın desteği ile üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Üniversitesi olmadan önce ilk yaptığımız proje ‘Süt Teknolojileri Araştırma Merkezi’ni kurmak ve Burdur’un süt hayvancılık ürünlerinin katma değerli hale gelmesi konusuna ciddi bir alt yapı oluşturduk.” Sözlerine vurgu yaptı.

BAKA GENEL SEKRETERİ VOLKAN GÜLER’İN KONUŞMASI

“..2 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR YATIRIM TUTARI VAR.”

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler yaptığı konuşmada: “Detaylara girmek istemiyorum ama şöle ifade edebilirim; 2 milyon liranın üzerinde gerçekleştirilen bir yatırım tutarı var. Ama en önemlisi belki  ifade edilmesi gereken  en güzel noktalardan bir tanesi söz konusu süt soğuk zincirinin kurulmasından sonra ihtiyaç duyulan ilk finansman konusunda sayın valimiz sağ olsunlar İl Özel İdaresi vasıtası ile ayrıca bir destek te sağlamış oldu. Teknik anlamda hocalarımız detaylı süreç yönettiler.” sözlerine yer verdi.

İL ÖZEL İDARESİ GENEL SEKRETERİ ASIM ERTİLAV’IN KONUŞMASI:

“…EN UFAK KUŞKUMUZ YOKTUR”

Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav konuşmasında; “Birlik ve beraberlik içerisinde bu projeyi daha sürdürülebilir kılacağız. Sadece Türkiye markaları ile değil, uluslar arası markalarla da rekabet edebilir hale geleceğinden en ufak bir kuşkumuz yoktur.” sözlerinin altını çizdi.

TARIM  İL MÜDÜRÜ MEHMET TUĞRUL’UN KONUŞMASI:

“KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEYE KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.”

Burdur Tarım  İl Müdürü Mehmet Tuğrul yaptığı konuşmada: “Burdur’a has bir peynirin olması, Burdur’a has bu tür gelişmelerin olması ziyadesi ile bizi menün etmektedir. Buradan elde etmek istediğimiz sonuçlara varmak daha önemli. Önemli olan peynirin işlenmesi kadar küçük baş hayvancılığının desteklenmesi. Küçükbaş hayvan sütünün bir başka yerde değerlendirilmesi mümkün değil. Toplu olarak ta bulunmamaktadır. İlimizde böyle güzel projeyi başlatmak, ülkemize önderlik etmek küçükbaş hayvancılığı geliştirmeye katkı sağlayacağını düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

GURMELER KEÇİ TULUM PEYNİRİMİ ÇOK BEĞENDİ

Ülkemizin çeşitli illerinden gelen gurmeler MAKÜ Çiftliğinde üretilen  Burdur Keçi Tulum peynirimizi çok beğendiklerini söylediler. Renk, koku ve parlaklık olarak çok güzel bir ürün olduğuna vurgu yaptılar.

PLAKET TAKDİMİ

Program Burdur Keçi Tulum Peynirinin üretiminde emeği geçen akademisyen, STK ve kurum ve kuruluş temsilcilerine birer plaket takdiminde bulunuldu.

KATILIMCILARA İKRAM

Öte yandan programın sonunda tüm katılımcılara ilimize has  alaca dokumlarına içerine konulmuş Burdur Keçi Tulum Peyniri ikramında bulunuldu.

Halil İbrahim Kara