Flaş Haber Yeni

BURDUR GÖLÜ’NDEKİ BUHARLAŞMA GÜNEŞ PANELLERİ İLE ÖNLENECEK

BURDUR GÖLÜ’NDEKİ BUHARLAŞMA GÜNEŞ PANELLERİ İLE ÖNLENECEK

Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik; “Burdur Gölü’müzün bir kısmında ‘Yüzer Güneş Panelleri’ ile buharlaşmanın önüne geçilmesi ile ilgili bir çalışma yapılacak” dedi

“Burdur Gölümüzde kuraklığın en büyük etkenlerden birisinin buharlaşma olduğu tespit edilmişti. Bunun üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Isparta Bölge Müdürlüğü  ile beraber Burdur’da bir AR-GE çalışmasına imza attık. Tabii bu AR-GE çalışması raporlandı.  Yapılan araştırmada Burdur Gölü’nde su kaybının en fazla buharlaşma olduğu tespit edilmişti. Bunun üzerine DSİ Genel Müdürlüğü, DSi Isparta 18 Bölge Müdürlüğü ARGE çalışmasına başlanıldı. Burdur Gölü kenarında 4 havuz oluşturuldu. Biri doğal şekli ile boş bırakıldı. Diğer birine kimyasal mineraller konuldu. Diğer üçüncü havuza kimyasal toplar konuldu. Son 4’üncü havuza ise güneş panelleri konularak ARGE çalışması gerçekleştirildi. Ve bunun neticesinde yapılan sonuç raporunda buharlaşma oranlarına bakıldı. Bu oran içerisinde kimyasal minerallerin konulduğu havuzda yüzde 10’luk bir buharlaşmanın önlendiği, kimyasal topların konulduğu havuzda ise yüzde 67’lik bir oranla buharlaşmanın önlendiği, güneş panelinin konulduğu son havuzda ise yüzde 54.7’lik bir buharlaşanın önlendiği ortaya çıktı. Bunun neticesinde gölde topların tabii oran yüksek olmasına rağmen maliyeti ve uygulanabilirliği açısından çok uygun görülmedi. Ama güneş panelleri üzerinde uzmanlar çalışmalar gerçekleştirdi. Bunun neticesinden DSİ Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Üst Kurulu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’deki 200’e yakın doğal göllerde, 826’ya yakın barajlarda 507’ye yakın göletlerde buharlaşma oranlarının azaltılması açısından güneş panellerinin uygulanabileceği kanaatine varıldı. Bunun neticesinde önümüzdeki yıllarda Burdur Gölü’müzün bir kısmında ‘Yüzer Güneş Panelleri’ ile buharlaşmanın önüne geçilmesi ile ilgili bir çalışma yapılacak” dedi.

HEM GÖL SUYUNUN BUHARLAŞMASI ÖNLENECEK, GÜNEŞ PANELLERİ İLE ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Burdur Gölü Kenarında Gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’nın da hazır bulunduğu röportajda çok önemli açıklamalarda bulunan  Milletvekili Bayram Özçelik; “Bu konuda hem DSİ Genel Müdürlüğümüz, hem Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz bir takım adımları atmış durumda. Bu çerçevede ARGE çalışmasının çok verimli geçtiğini bizzat görmüş olduk. Özellikle yüzde 54.7’lik bir oranda buharlaşmanın önlendiği güneş paneli uygulamasıyla  5 milyon 22 metreküplük bir suyun buharlaşmasının önlenebileceği ortaya çıkmış oldu. Dolayısıyla buda gölümüzün can suyu anlamına gelmiş oldu. Tabii ki burada elektrik üretimi olacak. Paneller konulduğunda gerçekleşecek bir şey. Burada da 2 milyar 800 milyon civarında bir elektrik üretiminin gerçekleşeceği de AR-GE (Araştırma Geliştirme) çalışmalarında ortaya çıkmış oldu.

BURDUR GÖLÜ’NE CAN SUYU VERECEK DİĞER ÇALIŞMALAR

Milletvekili Özçelik konuşmasının devamında; “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Burdur Gölü ile ilgili yaptığı çalışmalarda yaklaşık 6-7 maddelik Burdur Gölü’ne can suyu katacak ve tahliye su getirilmesi konularında bir takım adımlar attı. Bu çalışmalar çerçevesinde şehirlerin ileri atık su arıtmalarının Burdur Gölü’ne verilmesi, baraj ve göletlerde doğal hak dediğimiz hakkın Burdur Gölü’ne verilmesi ile alakalı da bir çalışma gerçekleşecek. Bunun yanında gölün besleme havzasının içerisinde bulunan sondaj sistemlerinin devre dışı kalması bunun içinde kapalı sistem sulama ve yağmurlama sulamanın, damla sulamanın mutlaka çiftçilerimizde kullanılır (yaygınlaştırılması) hale getirilmesi sağlanması gerekiyor. Çünkü yer altında beslenen sularında ancak kaçak sondajların ortadan kaldırılması ile mümkün olabileceğini ifade etmek isterim” diye konuştu.

Halil İbrahim Kara