Flaş Haber Yeni

BURDUR DAHİL 18 İL UYARILDI

BURDUR DAHİL 18 İL UYARILDI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Körfezi'ndeki deprem ve fay hattı üzerinde bulunan Burdur’da dahil 18 il için uyarılarda bulundu. Kaderleri Maraş ve Hatay gibi olur dedi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik depremiyle ilgili olarak Zeytinbağı Fayı'nın Gemlik Körfezi'ndeki kısmında meydana geldiğini ve bu fayın KAF'ın güney kolunun bir parçası olduğunu belirtti. Güney kolun yavaş hareket ettiğini ancak stres biriktiren bir fay zonu olduğunu ifade etti.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 1999 depremlerinde bölgenin stres kaybına uğradığını belirterek, şu anda depremi kuzey kolda beklediklerini söyledi. Ancak Gemlik'te önlem alınarak bu yerleşim alanının deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Gemlik'in doğrudan Gemlik fayının üzerinde olduğunu ve kentin yeri çok tehlikeli olduğunu ifade etti.

18 İLİ UYARDI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda 18 il için uyarılarda bulunarak, fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderinin Maraş ve Hatay gibi olduğunu belirtti. Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa ve Hakkari için önemli uyarılarda bulunan Görür, bu illerin direkt fayın üzerinde olduğunu ve altındaki fayların oldukça güçlü olduğunu söyledi. Her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri olduğunu ifade eden Görür, bu illerde olası bir deprem durumunda zarar ve kayıpların anormal derecede fazla olacağını vurguladı.

“4,5 SAAT AĞLADIM”

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem gecesi yaşadığı bir olayı anlatırken duygusal bir şekilde gözyaşlarını tutamadığını belirtti. O anı şu şekilde anlattı: Adana'da, uyarılarınız üzerine komşularla konuştuk. Bir apartmanda yaşayan insanlara durumu anlattık, ancak onlar kabul etmedi. Dinleyen bir kişi "Bizim halimiz vaktimiz yerindeydi, biz oradan ayrıldık" dedi. Şimdi ise hayır diyenlerin hiçbiri hayatta değil. Erkenek'ten bir grup bana video gönderdi ve "Hocam, size saygılar sunarız. Siz çok uyardınız. Biz dinlemedik. Şimdi Erkenek yok" dedi. Depremin olduğu gün saat 6 civarında telefonum çaldı. Genellikle telefonumu açık tutarım, çünkü uygunsuz saatlerde arayanlar ya çocuklar ya da deprem olmuştur. Bir hanımefendi beni WhatsApp üzerinden görüntülü arıyordu. Loş bir ışıkta saçları karışık bir şekilde gördüm. Yanında bir kız çocuğu da vardı ve "Hocam, bizi kurtarın" dedi. Düşününce o sabah mübalasız 4-5 saat ağladım.

Haber Merkezi