Flaş Haber Yeni

BURDUR CUMHURİYET PARKI'NDA ARTIK ADLARI YAŞAYACAK

BURDUR CUMHURİYET PARKI'NDA ARTIK ADLARI YAŞAYACAK

Cumhuriyet Parkı’nda Kurtuluş Mücadelesinde şehit olan askerler ve Burdur’un İtalyanlarca İşgali tarihinin yer aldığı bilgilendirme levhaları ve o dönemde şehit olan askerlerin adları yaşatıldı.

OCAK AYI MECLİS TOPLANTISI’NDA DA 6 MAYIS’IN BURDUR’DA KURTULUŞ GÜNÜ OLARAK KUTLANMASI KARARI ALINMIŞTI

Burdur Belediyesi 3 Ocak 2024 Çarşamba günü gerçekleşen Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda 6 Mayıs 1920 tarihinde Burdur’un düşman işgalinden kurtuluş günü sebebiyle, 6 Mayıs günün Burdur’un Kurtuluş Günü olarak kutlanması ile ilgili karar almıştı. 

BURDUR’UN İTALYANLARCA İŞGALİ

1.Dünya Savaşı sonunda; 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun fiilen sona erdikten sonra İtalyanlar, Batı Anadolu’nun bazı kesimleriyle birlikte Antalya ve civarını da işgal bölgelerine dâhil ettiler. Burdur’un işgaline ön hazırlık olarak 8 Nisan 1920 saat 15.00’te Burdur’a keşif gezisi yapan İtalyanlar halkı ikna yoluyla işgali gerçekleştirmeye çalıştılar. Daha sonrasında ilerlemelerini devam ettiren İtalyan kuvvetleri 25 Haziran 1925 tarihinde Bucak nahiyesine, 26 Haziran’da Çeltikçi’yi, 27 Haziran’da da Burdur’u işgal ettiler.

BURDUR DÜŞMAN İŞGALİNDEN NE ZAMAN KURTULDU?

İtalyan işgal kuvvetleri 28 Nisan 1920 günü Burdur’u Mayıs 1920 günü ise Bucak ilçesini tamamen boşalttılar. İtalyan askerleri kuvvetlerinin çekilmesine karşılık halka sevimli görünmek için Burdur’da seyyar askeri hastanelerini bırakmış ve halkı ücretsiz tedavi etmeye devam etmişlerdir.

“UNUTMAMAK İÇİN GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE OLMASI GEREKİR”

  

  

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Kurtuluş Mücadelesinde vatan topraklarını korumak uğruna şehit olan askerlerin Cumhuriyet Parkı’nda adlarının yaşatıldığını belirterek; “Unutmamak için gözümüzün önünde olması gerekir. Kurtuluş Mücadelemizde vatan topraklarını canları ile ödeyen kanları ile sulayan Atalarımızın ismini unutmayacağız. Cumhuriyet Parkı’mızda resmî kaynaklardan aldığımız veriler ışığında şehitlerimizin adını yaşatıyoruz…” dedi.

MELİSA ADINISEVER