Burdur Belediyesi Park Ve Bahçeler Müdürlüğü: “İDDİA EDİLDİĞİ ÜZERE BİR AĞAÇ KATLİAMI DA YAPILMAMIŞTIR”
Burdur Belediyesi’nin meydan düzenlemesi kapsamından Ramazan Bayramı sonrası ilk mesai gününün sabah saatlerinden Cumhuriyet Parkı önündeki 2 çam ağacının kesilmesi Ak Parti Burdur İl Başkanı Volkan Mengi tarafından tepkiyle karşılanmış, aynı gün ‘Ağaç katliamı yapıldı’ iddiasında bulunmuştu. Bu iddianın ardından 1 gün sonra Burdur Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce “İddia edildiği üzere bir ağaç katliamı da yapılmamıştır” açıklaması geldi. Açıklamada; “Cumhuriyet Meydanında daha fazla ağaç kesilmesine müsaade edilmeden yaşayan ağaçların alanda kalabilmesi için olağanüstü gayret gösterilmiştir. Ağaçların hem alana hizmet etmesi hem de yaşamlarını sürdürebilmesi için bu proje ağaç sayımı yapıldıktan sonra şekillendirilmiş ve iddia edildiği üzere bir ağaç katliamı da yapılmamıştır” vurgusu yapıldı. “2014 yılında bu yana 253 bin 000 tane ağaç ve çalı grubu dikilmiş ve yüz binde biri ağaç kesilmemiştir” sözlerinin altı çizildi.
BURDUR BELEDİYESİ PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA:
“Belediyemiz tarafından Sosyal Medya hesaplarımızdan paylaşarak halkımızın beğenisine sunulmuş 3 Projeden birisi olan Cumhuriyet Meydan düzenleme Projesi için çalışma başlatılmıştır. Cumhuriyet Meydanı düzenleme projesinin içerisinde kalan ağaçlar ekonomik ömrünü tamamlamamış, herhangi bir hastalığı yok ve yaşamaya devam ediyor ise proje üzerindeki düzenlemeler ağaçların yerleri değiştirilmeden ve koruma şartıyla ile yapılmıştır. Telekom kavşağı olarak düzenlenen noktada toplam 6 ağaç refüj içerisinde korunarak meydan düzenlemesi şekillendirilmiştir.
2014 yılından bu yana Burdur genelinde yer alan Kızılçam ağaçlarında hastalık tespit edilmiş ve bu konuda Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi ile Burdur Orman İşletme Şenliği’nden, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi’nden ağaçlarda kurumaya neden olan zararlılar ve mücadelesi hakkında teknik destek talebinde bulunulmuştur.
Yapılan incelemeler sonucunda bütün kızılçam ağaçlarında aşağıdaki hastalıklar tespit edilmiştir;
Tomicus destruens (Akdeniz Çam Kabuk Böceği)
Tomicus minör (Küçük Orman Bahçıvanı)
Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği )
İps. Sextentatus (Oniki Dişli Çam Kabuk Böceği)
Caphoborus sp.(İnce dal kabuk böcekleri)
Marchalina hellenica (çam pamuklu koşnili)
Bahsedilen zararlılar yaygınlaşarak ağaçların dirençlerini azaltmakta ve kurumalarına zaman içerisinde neden olmuştur.
2014 yılından itibaren feromon tuzakları kurularak zararlı ile mücadele edilmeye çalışılmış bazılarında sonuca ulaşılmış, bazılarında ise hastalığın ilerlemiş olması nedeniyle sonuca ulaşılamamıştır.
Bu gerekçe ile kuruyan ve artık halk sağlığı açısından ve diğer ağaçların sağlığı açısından tehlike oluşturan bu ağaçların alandan uzaklaştırılması ile ilgili bilimsel tavsiyeler ışığında istasyon caddesinde, İstasyon Parkında ve Muhtelif alanlarda bu ağaçların bir kısmı kesilmiştir.
Bununla ilgili rapor düzenlemeleri ve gerekli izinler ilgili Müdürlüklerden alınmış ve yasal prosedüre uygun halde yapılmıştır. Bugün Cumhuriyet Meydanında kesilen 2 ağaç halka sayımına göre 1. Ağaç 57, 2. Ağaç ise 63 yaşındadır. Tüm gayretimize rağmen bu ağacın artık kuruduğu ve ve diğer muhtelif hastalıkları nedeniyle o alanı kullanacak yurttaşlarımız için sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturabileceği düşüncesi ile bu ağaçlar hiç istemediğimiz halde kesilmek zorunda kalmıştır. Sonuç olarak bugün Cumhuriyet Meydanında daha fazla ağaç kesilmesine müsaade edilmeden yaşayan ağaçların alanda kalabilmesi için olağanüstü gayret gösterilmiştir. Ağaçların hem alana hizmet etmesi hem de yaşamlarını sürdürebilmesi için bu proje ağaç sayımı yapıldıktan sonra şekillendirilmiş ve iddia edildiği üzere bir ağaç katliamı da yapılmamıştır. 2014 yılında bu yana 253.000 tane ağaç ve çalı grubu dikilmiş ve yüz binde biri ağaç kesilmemiştir” denildi.
Halil İbrahim Kara