Flaş Haber Yeni

BURDUR BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRÜ BALLAK’TAN DUYARLILIK ÇAĞRISI

BURDUR BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRÜ BALLAK’TAN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Ballak’tan Duyarlılık Çağrısı: “Bizim vatandaşlardan ricamız özellikle sıcaklığın yüksek olduğu şu günlerde yangına karşı duyarlı olsunlar.”

Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, “İtfaiye müdürlüğümüz olarak sadece yangınlarda değil, hayatın her alanında vatandaşımızın yanındayız. Biz donanımlıyız, biz hazırız. Bizim vatandaşlardan ricamız özellikle sıcaklığın yüksek olduğu şu günlerde yangına karşı duyarlı olsunlar.” dedi. Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya röportaj veren Müdür Ballak: “Yangın çıkarabilecek etkenlerden uzak dursunlar ve en ufak bir yangınla karşılaştıkları zaman da hiç vakit kaybetmeden hemen 112 Acil İhbar Hattını arasınlar. Ben yangınsız kazasız güzel günler diliyorum.” sözlerine vurgu yaptı.

“Yaz sezonu geldi, yangınlar arttı. Özellikle geçen hafta Cumartesi günü aynı anda eş zamanlı olarak beş ayrı yerde yangın çıktı. Bunun geneli ot yangını, anız yangını kaynaklı. Halkımızı nasıl duyarlı davet edebiliriz? Ne yapması gerekir? sorumuzu yanıtlayan Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak: “Her yıl yaz ayları bizler için sıkıntılıdır. Çünkü hava sıcaklıkları çok yüksek, özellikle bizim bölgemizde nem de çok düşüktür. Hav sıcaklığının yüksek, nemin düşük olduğu bugünlerde normalde biz Temmuz ayının başında bu tür arazi yangınlarına giderdik. Ancak yağışsız geçen bir bahar mevsiminden sonra aniden bastıran sıcaklıklar bu yangınların bir ay daha öne çekilmesine neden oldu. Özellikle öğleden sonraları, bölgemizde çıkan rüzgarların da etkisiyle bu yangınlar hızla büyüyen yangınlar oluştu.” diye konuştu.

SİGARA İZMARİTLERİNİ ATMAYIN!

Çıkan yangınların özellikle yol kenarlarında bilinçsizce araçlardan veya insanlar tarafından atılan izmaritlerden kaynaklandığını ifade eden Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak: “Normal bir mevsimde belki bu izmaritler yangınlara sebep olmayabilir ama hava sıcaklığının 32-33 santigrat derecenin üzerinde olduğu zamanlarda kuru otlarda direk tutuşmaya neden oluyor.” dedi.

ANIZ YANGINLARINA DİKKAT!

Müdür Ballak: “Bunun haricinde anız yangınları oluşuyor. Bilinçsizce yakılan anızlar hem toprağın verimini azaltıyor. Hem de rüzgarın etkisi ile büyük yangınlara, büyük zararlara neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde aynı anda 5 farklı yerde yangın meydana geldi. O yangınların art arda ihbarı geldi. Ve biz üçüncü yangından sonra hemen izindeki personelleri de çağırdık. Yedi dakika gibi bir sürede izindeki arkadaşlarında itfaiyeye intikal etmesiyle bu yangınları büyük faciaya dönüşmeden bastırdık, söndürdük. Yaz ortalamamız bizim bugünlerde günde 7-8 yangına müdahale ediyoruz.

Bu yangınlar tabi bazen 10'u geçiyor, bazen 5'te kalıyor ama ortalamamız 7 civarında şu aylarda.

İlk müdahalenin yani Burdur alan olarak küçük ve dar olduğu için bizim en uç noktaya ulaşım mesafemiz 5 dakika.

Ve hemen başlangıç aşamasındayken biz bunu söndürebiliyoruz. Şu an hasat devam ediyor.

Biçerdöverlerdeki veya balya makinelerindeki kıvılcımlar da yangına sebebiyet verebiliyor. Şu an ekili alanlar 15-20 gün daha bizim için risk içeriyor.  Ama ekili alanlardaki hasatlar kaldırdıktan sonra sadece anızı kalıyor.  Anız yangınları da ekili alan yangınları gibi hızlı ilerlemiyor.  Alevin boyutu küçük oluyor. Ve bizim için ekili alanlar daha önemli.  Çünkü bu alanlardaki yangından müdahale etmek biraz zor oluyor.  Çok hızlı ilerliyor. Rüzgarla beraber de geniş alana yayılıyor. Vatandaşların çok dikkatli olması lazım.” açıklamasında bulundu.

ORMAN YANGINI RİSKİ DEVAM EDİYOR

“Bir haftadan sonra sıcaklıklar belli bir miktar düşecek ama yine yangın riskimiz devam edecek.” sözlerine yer veren Müdür Ballak: “Tabii bunun yanında kesinlikle olmasını ama orman yangınları da şu an riskli durumunda.

İtfaiye müdürlüğü ekiplerimiz 7 gün 24 saat esasına göre göre başında. Şu an zaten personelimiz zorunlu olmadıkça il dışına çıkışları kaldırıldı.

Çok önemli bir mazereti yoksa il dışına çıkış yapamıyor arkadaşlarımız. Ve il dışına çıkacak personel de mutlaka bizden izin alması gerekiyor. Onun haricinde büyük vakalarda vardiyada olmayan personele de hemen haber veriyoruz. Onlarda hemen itfaiyede toplanıyor.

Araç, malzeme konusunda bir sıkıntımız yok. Personel konusunda da bir eksikliğimiz yok. Şu anki Burdur’un çevresine yetebilecek konumdayız. Hatta çevre illerden gelen yardım taleplerine de cevap veriyoruz. Onlara da yardıma gidiyor. En son Denizli’ye gittik. Uşak’a gittik.  Ancak Uşak’taki yangın kontrol altına alındığı için ekibimiz müdahale etmeden geri dönüş yaptı. Bölgemizde Çobanpınar’da yangın meydana geldi. Bölgemizde meydana gelen arazi yangınlarını yakından takip diyoruz. Bucak bölgemizde büyük arazi yangınları meydana geliyor. İhtiyaç durumunda o alanlarda da müdahale ediyoruz.

 Çünkü bizde bir ihtiyaç durumunda oradaki meslektaşlarımızın bizlere geleceğini biliyoruz.  Tüm yangınların arasında bayramın üçüncü günü şehrimizin bazı bölgelerinde etkili olan yağışlarda su baskınları meydana geldi. Tabi onlara da müdahale ediyoruz. 17 su baskını vardı. Ama bunlar daha çok depo ve bodrum katlarda meydana geldi. Yağmurun dinmesiyle beraber su kendiliğinden çekildi.

 Biz müdahale ettik. Ama gelen ihbarların hepsini değerlendirdik. Su baskını ihbarları daha çok Şirinevler Mahallesi,  Konak Mahallesi, Özgür Mahallesi’nden geldi. Yağış daha çok bu bölgelerde etkiliydi.” diye konuştu.

HALİL İBRAHİM KARA – H. NESİBE SOLAK