Flaş Haber Yeni

BURDUR BELEDİYE MECLİSİ’NDE DEPREM VE DEPREM ÖNCESİ TEDBİRLERİ KONUŞULDU

BURDUR BELEDİYE MECLİSİ’NDE DEPREM VE DEPREM ÖNCESİ TEDBİRLERİ KONUŞULDU

Burdur Belediye  Meclisi’nin 1 Mart 2023 Çarşamba günü yaptığı toplantısında  deprem ve deprem öncesinde alınması gereken tedbirler ve uygulamalar konuşuldu.  Belediye Meclisi toplantısı, 6 Şubat’ta 11 ilimizde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımız için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Akabinde  Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz deprem konusunda uzun bir açılış konuşmasında bulundu.

6 Şubat’ta meydana gelen depremi haber alır almaz Burdur Belediye İtfaiye ekiplerini yola çıkardıklarını dile getiren Başkan Ercengiz: “Ekiplerimizi Kahramanmaraş’a yönlendirdik.” dedi. Artama-kurtarma çalışmalarında bulunan Burdur Belediyesi İtfaiye ekiplerinin 14 yurttaşımızı canlı olarak enkaz altından çıkardığını söyledi.

Başkan Ercengiz; “Afet’in büyüklüğü ve kaçınılmaz olduğu kesindir. Biz Afetin büyüklüğü konusunda gerçekten Hatay Bölgesi’ne gidip gözlerimizle görenlerden olarak çok büyük bir afet olduğunu söyleyebilirim.” sözlerine vurdu yaptı.

Afeti engelleme şanslarının olmadığına dikkat çeken Başkan Ercengiz; “Ancak insanoğlunun  deprem öncesinde,  deprem sonrasında  ve deprem anında neler yapılması gerektiğine dair bir takım dersler çıkarmamız gerektiğini, diğer tüm Dünya coğrafyasının depremle yaşayanların kazandığını bilerek bizimde bilerek bazı hazırlıklar yapmamız gerektiğini  fark ederek bölgeden ayrıldık. Allah böyle bir acıyı hiçbir Dünya milletlerine yaşatmasın. Gerçekten çok bir acı. Yıkımın maddi kaybının yanı sıra manevi kayıpların kolay kazanamayacağı süreci yaşayacağız.” diye konuştu.

Depreme hazırlık çalışmasını bir an önce yapmak zorunda olduklarını sözlerine ekleyen Başkan  Ercengiz: “Deprem öncesinde nasıl bir  hazırlık, deprem anında neler yapılmalı, deprem sonrasın neleri yapmalıyız çalışmasını yapmalıyız. Geçtiğimiz günlerde şöyle bir algı oluşmaya başladı. Kentsel dönüşüm, şu, bu, arkadaşlar burada basın mensupları da varken bir kere daha açıklayalım. 2014 seçimlerinde Eylül ayında alınan bir kararla 3 mahallemiz afet riskli alan ilan edilmişti. Elbette siyasi çalışmalar yapılırken insanlar kendi siyasi görüşleri ölçüsünde, doğrultusunda fikirleri halka aktarırlar. Halk bunları değerlendirerek size oy verir.  Biz kendi siyasi görüşümüz çerçevesinde o dönemde ‘Kentsel dönüşüm’ çalışmalarını kast ederek; ‘Kentsel değişim’ kelimesi kullandık. Mahallinde dönüşümün yanında olduğunu söylemiştik. Yani vatandaşın kendi mahallesinden çıkartılmadan bir dönüşümün doğru olacağını ifade etmiştik. Bunların hepsi kayıtlarda mevcut.” açıklamasında bulundu.

“…3 MAHALLENİN DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNÜN BİR AN ÖNCE YAPILMASINI BİZ YURTTAŞIMIZ VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ…”

Başkan Ercengiz,  TOKİ ile masaya oturup Bozkurt Mahallesi’nde  326 konutun döşümündün sağlandığına vurgu yaptı. Sırada 3 mahalle olduğunu söyleyen Başkan Ercengiz: “Bu 3 mahallenin de kentsel dönüşümünün bir an önce yapılmasını biz yurttaşımız ve halk sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.  5 Kasım  2020 tarihinde Necatibey Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinden ilgili kurumlarda çıkarıldıklarını belirtti. Konu hakkında  kendilerine ulaştırılan resmi evrakı da  gelen talep üzerine Ak Parti Belediye Meclisi Grup sözcüsü Cihat Çavuşoğlu’na verdi.

FAY HATLARI NEREDEN GEÇİYOR?

Deprem bölgesinde bulunan fay hatları konusunda da görüş ve düşüncelerini ortaya koyan Başkan Ercengiz: “Fay hattının nereden geçtiği, binaların ne kadar dayanıklı olduğun un test edilip edilemeyeceği yönünde bize bir takım sorular soruldu. İşte bunlar da tam deprem statüsünde deprem öncesinde yapılması gerek işler arasında. Biz Cuma günü meslek odaları ile bir toplantı gerçekleştireceğiz. Mimarlar Odası mühendisleri,  yetkilileri ile  bir araya gelerek birlikte ortak çalışmayı teklif edeceğiz. Biz takım  araç gerece ihtiyaç olduğunu söyledi arkadaşlarımız. Bunları da temin edeceğiz. Bunları temin ettikten sonra öncelikle  1999, 2000 yılı öncesinde yapılmış konutlardan başlamak üzere bir tarama çalışmasını planlıyoruz.”  sözlerine yer verdi.

İLETİŞİM SORUNU

Deprem bölgesinde yaşanan iletişim sorunlarının çözümüne yönelikte bir takım açıklamalarda bulunan Başkan Ercengiz, “ İletişimde yaşlanılan en büyük sorun, GSM şirketlerinin güç kaynağı olarak elektriği  doğrudan kullanması, ve çatıları belirli istasyonları kurması. Biz bununla ilgili avukat arkadaşlara yetki ve görev verdik. Gerekli araştırmayı yapıp, bazıları alıp şehirleri muhtelif yerlerine güç besleme ünitelerini de kurarak birer telekomünikasyon direkleri dikmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.  Her çatının üstüne bir verici bir baz istasyonu kurulmasının taraftarı olmadıklarına vurgu yapan Başkan Ercengiz, “İletişimde alt yapının çözmesinin nedeni bu. Alanda gittik gözlemledik. Tek tek notlarımız aldık. Bununla ilgili de bir çalışma yapacağız.” dedi.

“ORTAK PAYDADA BULUŞALIM”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: “Hep beraber oturalım belli bir yerde konuşalım. Ortak paydada buluşmak çabuk sonuca götürür.” sözlerinin altını çizdi.  Halil İbrahim Kara