BURDUR BALIK PAZARINDA FİYATLAR YILBAŞINDAN SONRA ARTACAK MI?
Burdur'da Balık Fiyatları Yılbaşından Sonra Uçacak mı?
Burdur balık pazarında yılbaşı öncesi hareketlilik yaşanıyor.
Hamsiden sardalyaya, çinekoptan levreğe, somondan palamuta kadar birçok balık çeşidi tezgâhlarda yerini alırken, Burdur’da bu haftanın yıldızı hamsi oldu.
Burdur İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Hakan Açar, tezgâhlarda hamsinin 200-250 lira bandında en çok satılan balık olduğunu belirtti. Başkan Açar, hava koşullarının balık fiyatlarına etkisi hakkında şunları söyledi; “Şu an en çok hamsi satılıyor. Fiyatlar 200-250 lira civarında. Geçen hafta çok güzel hamsi akımı vardı. İki hafta sürdü. Bu hafta altmış beş bine yakın bir rüzgar hızı olduğu için Karadeniz’de 4-5 gündür balık avlanmıyor. Ege’de de keza o şekilde fırtına var. Onun için balık bu hafta biraz pahalı. Kalite olarak da geçen haftalara göre biraz daha küçük balıklar var. İstavrit bolluğu yaşanıyor bugünlerde. Müthiş bir istavrit var. İstavritte fiyat 200-250 lira bandında. Sardalya zaten devamlı çıkıyor. O da mevsimsel olarak şu anda yumurtalama dönemine yaklaştık. Şubat ayında onların yumurtlama mevsimi geliyor. Onun için çabuk patlıyor karınları. O sebeple az yakalanıyor. Çinekop iki haftadır çok iyiydi. Fiyatlarda 350-400 liraya kadar düştü. Bugün 500 lira bandında seyrediyor. Sarıkanat yine aynı şekilde 600-700 lira civarında. Üretim balıkları çipura, levrek 350-400 boyutuna göre değişiyor. Olta veya deniz levreği olmasına istinaden 400-500 lira arasında seyrediyor.”
“Yılbaşından sonra eğer hava şartları iyi gider balık çok çıkarsa ucuz olur”
Başkan Açar, balıkçılıkta arz-talep dengesinin fiyatları doğrudan etkilediğini vurgularken, yılbaşından sonraki sürece dair önemli açıklamalarda bulundu. Açar;“Balıkçılıkta fiyatlar hava şartlarına ve ülkenin ekonomik durumuna bağlı olarak değişmekte. Mevsimine göre de balığın az ya da bol çıkmasına göre. Yani tamamen bir arz talep dengesinden oluşuyor. Yılbaşından sonra eğer hava şartları iyi gider balık çok çıkarsa ucuz olur. Mevcut şartlarda ülkenin ekonomik durumu asgari ücrete yapılacak zam, akaryakıta yapılacak zam dolayısıyla fiyatların muhtemelen artması olağan. Bu aynı zamanda dövize de endeksli, akaryakıt giderleri, balıkların paketlendiği strafor kutuları hepsi dövize endeksli olduğu için bunlar tamamen maliyete yansıyacaktır. Bir miktar fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Zaman içerisinde tabi halkın alım gücünün ne olacağını da bilemiyoruz. Şu an minimum karla çalışan firmalarız. Tahmin ediyorum yılbaşından sonra bir değişiklik olmaz." dedi.
“80 liralık haldeki balık buraya muhakkak 150 liraya mal oluyor.”
Burdur İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Hakan Açar, balık fiyatlarının televizyonlarda duyurulan rakamlarla tezgahlardaki fiyatlar arasındaki farkın nedenlerini açıkladı. Açar konuşmasında şunları kaydetti; “Vatandaş televizyonda seyrediyor mesela ‘Balık 150 liraymış niye burada 200 lira?’ o televizyonda basının yayınladığı Karadeniz’de daha hale girmemişken, 700 kilometre yol gelmemişken, 2 el değiştirmemiş balıkların fiyatları. Biz gidip de teknelerin peşinde koşamıyoruz. Biz de hallerden alıyoruz. Hallerden mecburen Samsun ilinden balık İzmir’e geliyor. İzmir halinde bir komisyon ödüyoruz. Samsun halinde keza oraya giden kişi komisyon ödüyor. Arada bir de nakliye masrafı var. Bizim o büyük hallerden buraya getirdiğimiz bir nakliye masrafı var. Çünkü gittiğiniz zaman balığı hemen depolardan doldurup geleyim gibi bir şey değil. O gün çıkıp çıkmayacağını bilemiyorsunuz. Riske girmemek için hallerden çalışıyor bütün balıkçılar. Arada el değiştiren oluyor. Buradaki fiyatlar ile televizyonda yayınlanan balık fiyatları tabii bir olmaz. 80 liralık haldeki balık buraya muhakkak 150 liraya mal oluyor. Vatandaş bundan dolayı zorlanıyor.”
Melisa Adınısever/Özel Haber