Flaş Haber Yeni

BURDUR ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA BİLİNÇLİ Mİ?

BURDUR ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA BİLİNÇLİ Mİ?

BURDUR BU KONUDA BİLİNÇLİ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanlığı, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği işbirliği ile düzenlenen “Antibiyotikler, Aşılar ve Enfeksiyonlardan Korunmada Merak Ettikleriniz” konulu panel 30 Kasım 2023 Perşembe günü saat 15:00’da MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Panelde, Prof. Dr. Hasan Tezer (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Enfeksiyon Hastalıkları BD), Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Çocuk Alerji İmmünoloji BD) ve online katılım gösteren Prof. Dr. Ateş Kara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Enfeksiyon Hastalıkları BD) antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması, antibiyotik direnci, enfeksiyonlardan korunma yöntemleri ve aşılar hakkında soruları cevaplandırmak ve yanlış bilginin önüne geçmek için konuşmalarını yapmak üzere panelde hazır bulundular. Burdur İl Sağlık Müdürü Musa Murat Erk’te oturuma eşlik etti.

  

Perşembe günü 15:00-17:00 saatleri arasında düzenlenen panel Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı. Panelin açılış konuşmasını Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Uzm. Eczacı Mesil Aksoy gerçekleştirdi.

Program akışında, Prof. Dr. Hasan Tezer (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Enfeksiyon Hastalıkları BD), Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Çocuk Alerji İmmünoloji BD) ve online katılım gösteren Prof. Dr. Ateş Kara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Enfeksiyon Hastalıkları BD), panele katılım gösteren vatandaşların ve öğrencilerin sorularını yanıtlamak üzere sahnede yerlerini aldılar. Prof. Dr. Hasan Tezer Burdur’da antibiyotik kullanımı üzerine gerçekleştirdiği konuşmasında, önemli bilgilerin altını çizdi.

  

“BURDUR ANTİBİYOTİK KULLANIMI KONUSUNDA BİLİNÇLİ BİR İLİMİZ”

Tezer; “Burdur antibiyotik kullanımı konusunda bilinçli bir ilimiz. Hekim arkadaşlarımızın antibiyotik kullanım oranları oldukça başarılı. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)’nün istediği değerlerde olan bir durumda. Bizler 2011 yılından beri Türkiye’de gönül vermiş hocalarız. Antibiyotik kullanımının azaltılması ile ilgili neler yapılabilir, nasıl katkı verebiliriz, nasıl destek verebiliriz diye Türkiye’nin birçok bölgesine Sağlık Bakanlığı’mız ile birlikte gidiyoruz, eğitimlere katılıyoruz. Bugünkü eğitimimiz de Burdur’da oldu. Türkiye’de birçok salgında görev aldım. İlk katıldığım salgın kuş gribi oldu. Ardından Covid-19 patlaması gerçekleşti. Günümüzde maalesef beklemediğimiz şeyler olabiliyor. “ ifadelerine yer verdi.

Panele online olarak katılım gösteren Prof. Dr. Ateş Kara; “Burdur’da olmayı çok istiyordum fakat bugün benim dışımda gelişen ve mutlaka icap etmem gereken bir süreç gelişti. Bu nedenle gelemedim, çok özür dilerim. Sizlerle birlikte olabilmek, orada olabilmeyi çok isterdim. En azından ekrandanda olsa benim yapabileceğim bir şey olursa ben elimden geleni yapmaya çalışacağım.” Dedi

  

ANTİBİYOTİKLER TEHLİKELİ MİDİR?

Program devamında misafirlerin sorularını yanıtlamak üzere sahnede yerini alan uzmanlar antibiyotik üzerine konuşmalarını gerçekleştirdiler. “Antibiyotik kullanımı tehlikeli midir?” sorusunu yanıtlayan Prof.Dr.Ateş, antibiyotik kullanımın aslında gerektiği zamanlarda ve doğru oranda kullanımının tehlike barındırmadığının altını çizerek;  “Antibiyotikler aslında değerlendirdiğimiz zaman çok güçlü silahlardır. Fakat bu çok güçlü silahları yerinde ve akıllıca kullanmak lazım. Antibiyotikler bir kişiyi savunabilir ya da aynı kişi için tehdit unsuru da yaratabilir. Bu bakımdan akıllıca kullanmamız gerekiyor. Birinci noktada bizim vücudumuzda beraber yaşadığımız çok sayıda mikroorganizmalar var. Bunların büyük bir kısmı bakteriler. Bu bakteriler bizim vücudumuz için faydalı ürünler. Nasıl siz yoğurdu fermente ederken içerisine maya katıyorsunuz. Aynen maya da bizim için faydalı olan mikroorganizmalardan bir kısmı. Bizim vücudumuz bunlardan bazılarına ev sahipliği yapıyor. Bunların sayesinde de bazı ürünleri bizim aldığımız gıdalardan daha kolay vücuda geçirebiliyor. Böyle olunca da bizim vücudumuz daha rahat ediyor. Bu bakımdan vücudumuzdaki bizim için yardımcı olan mikroorganizmalara ihtiyacımız var. İkinci noktada ise bakteriler bazen gizli hastalıklara neden olabiliyor, virüslerde, mantarlarda. Bu farklı mikroorganizmalar biz hastalandığımızda probleme neden olan, bizim için sorun yaratan, bu mikroorganizmaları bir an önce vücudumuzdan uzaklaştırmak istiyoruz. Bunu genellikle savunma sistemi bir şekilde yapıyor. Bazı durumlarda savunma sistemimize yardım etmek için bu mikroorganizmaları öldürecek ilaçlar kullanmamız lazım. İşte antibiyotikler böyle durumlarda lazım olan ilaçlar. Hastalandığımızda ya da ateşimiz çıktığında, burnumuz aktığında, neden olan şey virüslerdir. Bakteriler değil. Bu durumlarda antibiyotikler işe yaramıyor. Antibiyotiklerin işe yaramadığı veya antibiyotik kullanımına gerek olmayan durumlarda antibiyotik kullandığımızda bu ilaçlar vücudumuzda bizim için faydalı olan mikroorganizmalara zarar verebiliyor. Bu nedenle biz aslında istiyoruz ki; Antibiyotiği sadece gerektiğinde kullanalım, gerekmediğinde kullandığımızda bizim vücudumuza verebileceği bu olası zarar için mümkün olduğu kadar onlardan uzak duralım.

Biz antibiyotikleri gerekmediği durumlarda kullandığımızda, elimizdeki silahı mikroorganizmalar da öğreniyor ve öğrendiklerinde de bu silaha karşı kendilerini korur hale getiriyorlar, direnç geliştiriyorlar. Böyle olunca da hastalandığımızda o dirençli olan mikroorganizmalar enfeksiyona neden olduğunda bulaşıcı olarak aramızda geziniyor, yayılıyor.” Sözlerine yer verdi.

MELİSA ADINISEVER