BURDUR, 8 ŞİDDETİNDE BİR DEPREME HAZIRLANMALI ÇAĞRISI

Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Servet Cevni, “7.5, 8 şiddetinde deprem olacakmış gibi hazırlık yapmak şehrimiz için, insanımız için en iyisi olacaktır.” dedi.
İstanbul’da meydana gelen deprem Burdur’daki vatandaşlarda da panik yaratması üzerine, gazetemize özel açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Servet Cevni, Burdur’un depreme hazırlıklı olmadığını ve kentte acilen yapı stoğunun oluşturulması gerektiğini söyledi.
“Büyük bir depreme karşı hazırlanmalıyız”
Dün İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik depreme dair açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Servet Cevni, İstanbul’da meydana gelen depremlerin büyük İstanbul depremini tetiklediğine dair bilimsel bir veri olmadığını ancak ülke olarak büyük bir deprem meydana gelecekmiş gibi hazırlık yapılması gerektiğini ifade etti.
Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, “Daha büyük bir deprem gelecekmiş gibi hazırlık yaptığımız zaman, yapılan hazırlıkların ne ülkemize, ne şahsımıza, ne vatandaşımıza zararı olmayacağını; o yüzden büyük bir deprem tetiklenmiş gibi hazırlık yapmanın daha sağlıklı ve daha bilimsel olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Burdur’da yakın bir zamanda deprem bekleniyor
İstanbul’daki depremin Burdur’u tetiklemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını sözlerine ekleyen Cevni, Burdur’un da deprem periyodunda olduğunu vurgulayarak, 1971 yılında meydana gelen depremi hatırlattı.
Cevni: “Burdur’da 1971 yılında meydana gelen deprem periyodunun 50. Yılı. Burdur’daki deprem periyodu doldu. Bu nedenle Burdur’da da yakın bir zamanda deprem bekliyoruz. Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız; depreme hazırlıklı olmak bize bir zarar getirmez. En yüksek deprem şiddetine hazır olmalıyız. Burdur’daki fay hattı geçmişte 7.2 şiddetinde deprem üretmişti. O yüzden 7.5, 8 şiddetinde deprem olacakmış gibi hazırlık yapmak şehrimiz için, insanımız için en iyisi olacaktır.” dedi.
Burdur depreme hazır değil
Burdur’un olası bir depreme hazır olmadığını vurgulayan Jeoloji mühendisi Cevni, binaların yeterli olup olmadığıyla ilgili yapı stoğunun oluşturulması için defalarca kez talepte bulunduklarını ve Burdur’da yapı stoğunun oluşturulmadığını belirtti. Burdur’da acilen yapı stoğunun oluşturması gerektiğinin altını çizen Cevni, “Burdur’daki binalarımızın ne kadarının depreme hazır olup olmadığını bilmiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla da depreme dair herhangi bir hazırlık veya bir çalışmada yok.” dedi.
Olası bir depremde Burdur’un yolları kapanacak
Konuşmasına, olası bir depremde yolların durumuna ilişkin bilgiler vererek devam eden Cevni, “Şuan da Maden Tetkik Arama’nın (MTA ) oluşturmuş olduğu haritaya göre hem Isparta hem de Fethiye yolu üzerinde bulunan yolların, fay hattı çizgisinden kesildiğini görüyoruz. Olası bir deprem durumunda da yolların ulaşıma kapanacağını öngörüyoruz. Bununla ilgili de herhangi bir çalışma yapıldığına dair bir bilgiye de ulaşamadık.” ifadelerine yer verdi.
H.Nesibe Solak-Özel Haber