Flaş Haber Yeni

BURDUR 4’TE 4 YAPTI

BURDUR 4’TE 4 YAPTI

  • BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler; “Burdur SOGEB’te geçen sene en fazla il başına finansman desteği alan ilimiz haline geldi” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan ,  Burdur İl Özel idaresi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Burdur Tarım İl Müdürlüğü İle Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’nin ortağı olduğu Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi tanıtın toplantısında konuşan Batı Akdeniz Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler; “2021’de 4’e çıkan başvuru sayısını biz 4’te 4 yapmış olduk. Yani sunduğumuz bütün projeler bakanlıkta onaylandı. Ve Güzel bir başka tarafı da var. Burdur ili olarak bizim gibi 4 proje alan birkaç il daha var. Ama  Burdur İli olarak İl başına finansman tutarı en fazla il olan biz geçtiğimiz sene ödüllendirilmiş olduk. Yani Burdur SOGEB’te geçen sene en fazla il başına finansman desteği  alan ilimiz  haline geldi” dedi.

SOGEB’İN HEDEFİ

Toplantıda konuşan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler; Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEB)’ten bahsetti. Programın 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde başlatıldığını dile getiren BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler; “Projenin amacı birinci olarak yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek. İkinci amaç ise değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçları karşılamak. Son olarak ta toplumun dez avantaj kesimlerinin sosyal, ekonomik hayata daha aktif katılımını sağlamak. Görüldüğü üzere programın hedefi sosyal hedeftir. Sosyal amaçlar hedeflenmiş durumda. Ancak programın kendine has bir özelliği var. Sosyal amaçlara ulaşırken mümkün olduğunca sürdürülebilir modelleri kullanılmakta. O yüzden daha önce ülkemizde yaşanan sosyal deneyimlerden farklı ancak, sosyal amaçlardan ekonomik uygulamalarla entegre ederek sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek temel hedef” dedi.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

SOGEB hakkında detaylı bilgiler veren BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler; “ Programımızın 4 önceliği var.  Birimcisi istihdam edilebilirliği sağlamak, ikincisi sosyal girişimcilik ve yenilikçilik, üçüncü bağlığımız sosyal içerme ve son olarak sosyal sorumluluk. Programa başvurabilmek için kamu teşkilatı, üniversite, sivil toplum kuruluşu üyelerden olduğu gibi aynı zamanda kar amacı güden kurum ve kuruluşlarda başvuru da bulunabilir. Özellikle kar amacı güden kurum ve kuruluşların eğer sosyal sorumluluk hedefli bir projesi varsa başvuru da bulunabiliyorlar” açıklamasında bulundu.

“SON 2,5 YILDA TOPLAM 18 PROJEYİ ŞU ANDA HAYATA GEÇİRDİK”

Güler konuşmasının devamında; “2019 yılından beri uygulamaya konulan programda Burdur ili olarak her geçen gün üzerine ilave edilen bir süre oldu. Tecrübe edilerek bir süreç oldu. Biz Batı Ak deniz Bölgesi Antalya, Burdur ve Isparta olarak son 2,5 yılda toplam 18 projeyi şu anda hayata geçirdik. 4 tanesi tamamlanmış durumda. Yaklaşık 32 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirmiş olacağız. Son dönemlerdeki fiyat etkisi ile sanırım bu rakam 40’lı rakamları bulacak” dedi.

BURDUR 4’TE 4 YAPTI

“Burdur ili olarak her geçen sene üzerine koyarak devam ediyoruz” sözlerinin altını çizen Güler; “2019 yılında tüm  illerde 3 proje sunuyorduk. 81 ilden proje sunuluyor.  Yani 81x3 = 243  geçtiğimiz yıl 4’er proje  sunulmaya başlandı. Ülke geneli proje sayısı 324 ‘e çıkmış oluyor. Dolayısıyla iller arasında da bir rekabet var. Öncelikli olarak il içerisinde rekabet, en iyi projeyi ortaya çıkarmak, daha sonra da iller arasında daha başarılı olup en fazla finansman kaynağını çekmek ajansımızın temel hedefleri arasında. 2019 yılında 3’te 1 ile başlamıştık. 2020’de bu sayısı 2’ye çıkardık,  3’te 2 yaptık. 2021’de 4’e çıkan başvuru sayısını biz 4’te 4 yapmış olduk. Yani sunduğumuz bütün projeler bakanlıkta onaylandı. Ve Güzel bir başka tarafı da var. Burdur ili olarak bizim gibi 4 proje alan birkaç il daha var. Ama  Burdur İli olarak İl başına finansman tutarı en fazla il olan biz geçtiğimiz sene ödüllendirilmiş olduk. Yani Burdur SOGEB’te geçen sene en fazla il başına finansman desteği  alan ilimiz  haline geldi. Önümüzdeki süreçte 4 proje daha göndereceğiz” diye konuştu. Halil İbrahim Kara